Rezumat Iulius Cezar de William Shakespeare

Rezumat la cartea "Iulius Cezar" de William Shakespeare în care este vorba despre intrigi politice și trădări în Roma antică. Brutus și Cassius, împreună cu alți conspiratori, pun la cale asasinarea lui Cezar, temându-se că ambițiile sale vor submina libertatea Romei. După uciderea lui Cezar, luptele pentru putere și răzbunare se desfășoară pe fondul războiului civil. Intriga se adâncește odată cu conflictele dintre Brutus și Cassius, pe măsură ce alianțe se destramă și prietenii apropiați devin dușmani. În final, moartea tragică a principalelor personaje dezvăluie prețul ambițiilor politice și al loialităților pierdute.

Citește și
Rezumat Romeo și Julieta de William Shakespeare
Rezumat Hamlet de William Shakespeare
Rezumat Coriolan de William Shakespeare
Rezumat Antoniu și Cleopatra de William Shakespeare
Rezumat Regele Lear de William Shakespeare
Rezumat Macbeth de William Shakespeare
Rezumat Othello de William Shakespeare
Rezumat Titus Andronicus de William Shakespeare
Rezumat Timon din Atena de William Shakespeare
Rezumat Troilus și Cresida de William Shakespeare
Rezumat Totul e bine când se termină cu bine de William Shakespeare
Rezumat Cum vă place de William Shakespeare
Rezumat Comedia erorilor de William Shakespeare
Rezumat Cymbeline de William Shakespeare
Rezumat Zadarnicele chinuri ale dragostei de William Shakespeare
Rezumat Măsură pentru măsură de William Shakespeare
Rezumat Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare
Rezumat Nevestele vesele din Windsor de William Shakespeare
Rezumat Visul unei nopți de vară de William Shakespeare
Rezumat Mult zgomot pentru nimic de William Shakespeare
Rezumat Pericle, Prinț al Tironului de William Shakespeare
Rezumat Îmblânzirea scorpiei de William Shakespeare
Rezumat Furtuna de William Shakespeare
Rezumat A douăsprezecea noapte de William Shakespeare
Rezumat Cei doi tineri din Verona de William Shakespeare
Rezumat Doi veri de stirpe aleasă de William Shakespeare
Rezumat Poveste de iarnă de William Shakespeare



Rezumat la cartea Iulius Cezar de William Shakespeare


Doi tribuni, Flavius și Murellus, găsesc mulți cetățeni romani rătăcind pe străzi, neglijându-și munca pentru a urmări parada triumfală a lui Iulius Cezar: Cezar i-a învins într-o bătălie pe fiii generalului roman decedat Pompei. Tribunii îi mustră pe cetățeni pentru că își abandonează îndatoririle și înlătură decorațiile de pe statuile lui Cezar. Cezar intră cu suita sa, inclusiv figurile militare și politice Brutus, Cassius și Antoniu. Un ghicitor îl avertizează pe Cezar să "Ferește-te de Idele lui Marte!," dar Cezar îl ignoră și continuă să-și sărbătorească victoria.

Cassius și Brutus, ambii apropiați de mult timp ai lui Cezar și unul altuia, conversează. Cassius îi spune lui Brutus că acesta a părut distanțat în ultima vreme; Brutus răspunde că a fost în război cu el însuși. Cassius afirmă că ar dori ca Brutus să se vadă așa cum îl văd ceilalți, pentru că atunci ar realiza cât de onorat și respectat este. Brutus spune că se teme că oamenii vor să-l facă pe Cezar rege, ceea ce ar răsturna republica. Cassius este de acord că Cezar este tratat ca un zeu, deși este doar un om, nici mai bun decât Brutus sau Cassius. Cassius aduce aminte de incidente legate de slăbiciunea fizică a lui Cezar și se miră că acest om imperfect a devenit atât de puternic. El își atribuie lui și lui Brutus lipsa de voință care i-a permis ascensiunea la putere lui Cezar: cu siguranță ascensiunea unui astfel de om nu poate fi opera destinului. Brutus ia în considerare cuvintele lui Cassius în timp ce Cezar se întoarce. La vederea lui Cassius, Cezar îi spune lui Antoniu că nu are încredere deloc în Cassius.

Cezar pleacă, iar un alt politician, Casca, îi spune lui Brutus și lui Cassius că, în timpul sărbătoririi, Antonius i-a oferit de trei ori coroana lui Cezar, iar oamenii au aclamat, dar Cezar a refuzat de fiecare dată. El relatează că apoi Cezar a căzut la pământ și a avut o convulsie în fața mulțimii; totuși, această demonstrație de slăbiciune nu a schimbat devotamentul plebei față de el. Brutus merge acasă să reflecteze la cuvintele lui Cassius cu privire la slabele calități de conducător ale lui Cezar, în timp ce Cassius pune la cale un plan cu care să-l atragă pe Brutus într-o conspirație împotriva lui Cezar.

În acea noapte, Roma este lovită de vreme violentă și diverse semne și prevestiri nefaste. Brutus găsește scrisori în casa sa, aparent scrise de cetățeni romani îngrijorați că Cezar a devenit prea puternic. Scrisorile au fost de fapt falsificate și plantate de către Cassius, care știe că dacă Brutus crede că este voința poporului, acesta va susține o conspirație pentru a-l înlătura pe Cezar de la putere. Un susținător devotat al republicii, Brutus se teme de posibilitatea unui imperiu condus de un dictator, temându-se că populația și-ar pierde vocea. Cassius sosește la casa lui Brutus cu conspiratorii săi, iar Brutus, care a fost deja convins de scrisori, preia controlul întâlnirii. Bărbații cad de acord să-l scoată pe Cezar din casa lui și să-l ucidă. Cassius vrea să-l omoare și pe Antoniu, pentru că acesta cu siguranță va încerca să le împiedice planurile, dar Brutus nu este de acord, crezând că prea mulți morți ar face ca conspirația lor să fie prea sângeroasă și să îi dezonoreze. După ce au convenit să-l cruțe pe Antoniu, conspiratorii pleacă. Portia, soția lui Brutus, observă că acesta pare preocupat. Ea îl roagă să aibă încredere în ea, dar el o respinge.

Cezar se pregătește să meargă la Senat. Soția sa, Calpurnia, îl roagă să nu meargă, descriind coșmarurile recente în care dintr-o statuie a lui Cezar curgea sânge și bărbați zâmbitori își spălau mâinile în el. Cezar refuză să cedeze fricii și insistă să își continue afacerile zilnice. În cele din urmă, Calpurnia îl convinge să rămână acasă, fie din prudență, fie ca un favor față de ea. Dar Decius, unul dintre conspiratori, sosește apoi și îl convinge pe Cezar că Calpurnia a interpretat greșit visele și semnele recente. Cezar pleacă spre Senat însoțit de conspiratori.

Pe măsură ce Cezar avansează pe străzi către Senat, ghicitorul încearcă din nou, dar nu reușește să atragă atenția sa. Cetățeanul Artemidorus îi înmânează o scrisoare avertizându-l despre conspiratori, dar Cezar refuză să o citească, afirmând că preocupările sale personale sunt ultima sa prioritate. La Senat, conspiratorii vorbesc cu Cezar, plecându-se la picioarele lui și încercuindu-l. Unul câte unul, îl înjunghie până la moarte. Când Cezar își vede prietenul drag Brutus printre ucigașii săi, renunță la luptă și moare.

Ucigașii își spală mâinile și săbiile în sângele lui Cezar, aducând astfel la îndeplinire premoniția lui Calpurnia. Antoniu, fiind condus pe o pistă falsă, se întoarce și îi jură credință lui Brutus, dar plânge deasupra trupului lui Cezar. El strânge mâna conspiratorilor, marcându-i astfel pe toți ca vinovați, în timp ce pare să facă un gest de reconciliere. Când Antoniu întreabă de ce l-au ucis pe Cezar, Brutus răspunde că își va explica scopul într-un discurs funerar. Antoniu îi cere să îi permită să vorbească și deasupra trupului, iar Brutus îi acordă permisiunea, cu toate că Cassius rămâne suspicios față de Antoniu. Conspiratorii pleacă, iar Antoniu, acum singur, jură că moartea lui Cezar va fi răzbunată.

Brutus și Cassius se îndreaptă spre Forum pentru a vorbi cu publicul. Cassius iese pentru a adresa unei alte parți a mulțimii. Brutus declară maselor că, deși l-a iubit pe Cezar, el iubește mai mult Roma, iar ambiția lui Cezar punea în pericol libertatea romană. Discursul împacă mulțimea. Antoniu apare cu trupul lui Cezar, iar Brutus pleacă după ce îi predă pupitrul lui Antoniu. Referindu-se repetat la Brutus ca "un om onorabil," discursul lui Antoniu devine din ce în ce mai sarcastic; punând sub semnul întrebării afirmațiile făcute de Brutus în discursul său că Cezar a acționat doar din ambiție, Antoniu arată că Cezar a adus multă bogăție și glorie Romei și că de trei ori a refuzat coroana. Antoniu apoi scoate testamentul lui Cezar, dar anunță că nu îl va citi pentru că ar tulbura prea mult oamenii. Cu toate acestea, mulțimea îl roagă să citească testamentul, așa că coboară de pe podium pentru a sta lângă trupul lui Cezar. El descrie cumplita moarte a lui Cezar și arată trupul rănit al lui Cezar mulțimii. Apoi citește testamentul lui Cezar, care lasă o sumă de bani fiecărui cetățean și ordonă ca grădinile sale private să devină publice. Mulțimea se înfurie că acest om generos zace mort; numindu-i pe Brutus și Cassius trădători, mulțimile pornesc să-i alunge din oraș.

Între timp, fiul adoptiv al lui Cezar și succesorul desemnat, Octavius, ajunge în Roma și formează o coaliție de trei persoane cu Antoniu și Lepidus. Ei se pregătesc să lupte împotriva lui Cassius și Brutus, care au fost alungați în exil și ridică armate în afara orașului. La tabăra conspiratorilor, Brutus și Cassius au o ceartă aprinsă cu privire la chestiuni de bani și onoare, dar în cele din urmă se împacă. Brutus dezvăluie că este bolnav de durere, pentru că în absența sa, Portia s-a sinucis. Cei doi continuă să se pregătească pentru lupta cu Antoniu și Octavius. În acea noapte, Fantoma lui Cezar îi apare lui Brutus, anunțând că Brutus îl va întâlni din nou pe câmpul de luptă.

Octavius și Antoniu își duc armata spre Brutus și Cassius. Antoniu îi spune lui Octavius unde să atace, dar Octavius spune că își va da propriile ordine; el își afirmă deja autoritatea ca moștenitor al lui Cezar și viitor conducător al Romei. Cei doi generali opuși se întâlnesc pe câmpul de luptă și schimbă insulte înainte de a începe lupta.

Cassius asistă la fuga propriilor oameni și aude că oamenii lui Brutus nu se descurcă eficient. Cassius trimite unul dintre oamenii săi, Pindarus, să vadă cum stau lucrurile. De la distanță, Pindarus vede pe unul dintre liderii lor, cel mai bun prieten al lui Cassius, Titinius, înconjurat de trupe care aclamă și concluzionează că a fost capturat. Cassius disperă și îi poruncește lui Pindarus să-l ucidă cu propria sa sabie. Cassius moare proclamând că Cezar este răzbunat. În acel moment, însă, însuși Titinius ajunge—oamenii care îl înconjurau erau de fapt camarazii săi, sărbătorind o victorie pe care o câștigase. Titinius vede cadavrul lui Cassius și, plângând moartea prietenului său, se sinucide.

Brutus află de moartea lui Cassius și Titinius și cu sufletul îndurerat se pregătește să se confrunte din nou cu romanii. Când armata sa pierde, pare că pierzania este inevitabilă. Brutus îi cere unuia dintre oamenii săi să îi țină sabia în timp ce se împunge cu ea. În cele din urmă, spune el în timp ce moare, Cezar se poate odihni satisfăcut. Octavius și Antoniu ajung. Antoniu vorbește deasupra trupului lui Brutus, numindu-l cel mai nobil roman dintre toți. În timp ce ceilalți conspiratori au acționat din invidie și ambiție, observă el, Brutus a crezut cu adevărat că acționează în beneficiul Romei. Octavius ordonă ca Brutus să fie înmormântat în cel mai onorabil mod. Bărbații pleacă apoi să-și sărbătorească victoria.