Rezumat Macbeth de William Shakespeare

Rezumat la piesa "Macbeth" de William Shakespeare, în care se explorează ambițiile întunecate și consecințele tragice ale dorinței de putere. Macbeth, un general scoțian, este prins într-un vârtej al profețiilor malefice ale vrăjitoarelor, care îl îndeamnă să aspire la tronul regal. Consumat de setea de putere, Macbeth recurge la crime brutale și conspirații, determinând o reacție în lanț de tragedii. În ciuda aparentei sale invincibilități, el se confruntă cu o ruinare inevitabilă, marcând o meditație profundă asupra corupției, obsesiei și fragilității umane în fața puterii absolute.

Citește și
Rezumat Romeo și Julieta de William Shakespeare
Rezumat Hamlet de William Shakespeare
Rezumat Coriolan de William Shakespeare
Rezumat Antoniu și Cleopatra de William Shakespeare
Rezumat Iulius Cezar de William Shakespeare
Rezumat Regele Lear de William Shakespeare
Rezumat Othello de William Shakespeare
Rezumat Titus Andronicus de William Shakespeare
Rezumat Timon din Atena de William Shakespeare
Rezumat Troilus și Cresida de William Shakespeare
Rezumat Totul e bine când se termină cu bine de William Shakespeare
Rezumat Cum vă place de William Shakespeare
Rezumat Comedia erorilor de William Shakespeare
Rezumat Cymbeline de William Shakespeare
Rezumat Zadarnicele chinuri ale dragostei de William Shakespeare
Rezumat Măsură pentru măsură de William Shakespeare
Rezumat Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare
Rezumat Nevestele vesele din Windsor de William Shakespeare
Rezumat Visul unei nopți de vară de William Shakespeare
Rezumat Mult zgomot pentru nimic de William Shakespeare
Rezumat Pericle, Prinț al Tironului de William Shakespeare
Rezumat Îmblânzirea scorpiei de William Shakespeare
Rezumat Furtuna de William Shakespeare
Rezumat A douăsprezecea noapte de William Shakespeare
Rezumat Cei doi tineri din Verona de William Shakespeare
Rezumat Doi veri de stirpe aleasă de William Shakespeare
Rezumat Poveste de iarnă de William Shakespeare



Rezumat la cartea Macbeth de William Shakespeare


Piesa începe cu apariția scurtă a unui trio de vrăjitoare și apoi se deplasează într-o tabără militară, unde regele scoțian Duncan află veștile că generalii săi, Macbeth și Banquo, au învins două armate invadatoare separate - una din Irlanda, condusă de rebelul Macdonwald, și una din Norvegia. După bătălia lor cu aceste forțe inamice, Macbeth și Banquo întâlnesc vrăjitoarele în timp ce traversează o mlaștină. Vrăjitoarele prezic că Macbeth va deveni Nobil de Cawdor și, în cele din urmă, rege al Scoției. Ele prezic, de asemenea, că tovarășul lui Macbeth, Banquo, va avea o linie de regi scoțieni, deși Banquo nu va deveni niciodată rege în sine.

Vrăjitoarele dispar, iar Macbeth și Banquo tratează cu scepticism profețiile lor până când unii dintre oamenii regelui Duncan vin să le mulțumească celor doi generali pentru victoriile lor în bătălie și să-i informeze pe Macbeth că a fost numit într-adevăr Nobil de Cawdor. Nobilul de Cawdor anterior a trădat Scoția luptând pentru norvegieni și Duncan l-a condamnat la moarte. Macbeth este intrigat de posibilitatea ca restul profeției vrăjitoarelor - că va fi încoronat rege - să fie adevărată, dar este nesigur la ce să se aștepte. Îl vizitează pe regele Duncan, iar ei planifică să ia cina împreună la Inverness, castelul lui Macbeth, în acea noapte. Macbeth scrie în avans soției sale, Lady Macbeth, povestindu-i tot ce s-a întâmplat.

Lady Macbeth nu suferă precum soțul ei de incertitudini . Ea dorește domnia pentru el și vrea să-l convingă să-l omoare pe Duncan pentru a o obține. Când Macbeth ajunge la Inverness, ea anulează toate obiecțiile soțului său și îl convinge să-l ucidă pe rege chiar în acea noapte. Cei doi planifică să-i îmbete pe cei doi însoțitori ai lui Duncan astfel încât aceștia să devină inconștienți; a doua zi dimineață, vor acuza că crima a fost făcută de însoțitori, care vor fi fără apărare, deoarece nu-și vor aminti nimic. În timp ce Duncan doarme, Macbeth îl înjunghie, în ciuda îndoielilor sale și a unor prevestiri supranaturale, inclusiv o viziune cu un pumnal plin de sânge. Când moartea lui Duncan este descoperită a doua zi dimineață, Macbeth îi ucide pe însoțitori - aparent din furie față de crima lor - și preia ușor domnia. Fiii lui Duncan, Malcolm și Donalbain, fug în Anglia și, respectiv, în Irlanda, temându-se că cei care l-au ucis pe Duncan le dorește și lor moartea.

Înspăimântat de profeția vrăjitoarelor că urmașii lui Banquo vor prelua tronul, Macbeth angajează un grup de criminali să-l ucidă pe Banquo și pe fiul său Fleance. Aceștia îl atacă pe Banquo în drumul său către o festivitate regală, dar nu reușesc să-l ucidă pe Fleance, care scapă în noapte. Macbeth devine furios: atâta timp cât Fleance este în viață, el se teme că puterea sa rămâne nesigură. În acea noapte, la festivitate, apare fantoma lui Banquo. La vederea fantomei, Macbeth devine isteric, speriindu-și oaspeții, care includ cea mai mare parte a marii nobilimi scoțiene. Lady Macbeth încearcă să neutralizeze paguba, dar domnia lui Macbeth stârnește o rezistență tot mai mare din partea nobililor și a subiecților săi.

Înfricoșat, Macbeth merge să viziteze vrăjitoarele în peștera lor. Acolo, acestea îi prezintă o serie de demoni și spirite care îi fac noi profeții: trebuie să se păzească de Macduff, un nobil scoțian care s-a opus la accesul lui Macbeth la tron; el nu poate fi rănit de niciun om născut din femeie; și va fi în siguranță până când Pădurea Birnam va ajunge la Castelul Dunsinane. Macbeth se simte ușurat și în siguranță, deoarece știe că toți oamenii se nasc din femei și că pădurile nu se pot mișca. Când află că Macduff a fugit în Anglia să se alăture lui Malcolm, Macbeth poruncește să i se ia castelul lui Macduff și, cel mai crud, să fie uciși Lady Macduff și copiii ei.

Când află în Anglia de execuția familiei sale, Macduff este cuprins de durere și jură răzbunare. Prințul Malcolm, fiul lui Duncan, reușește să strângă o armată în Anglia, iar Macduff se alătură lui în timp ce călărește către Scoția pentru a înfrunta forțele lui Macbeth. Invazia este susținută de nobilii scoțieni, care sunt îngroziți și speriați de comportamentul tiranic și criminal al lui Macbeth. Între timp, Lady Macbeth devine chinuită de accese de somnambulism în care plânge la ceea ce crede că sunt pete de sânge pe mâinile ei. Înainte ca opozanții lui Macbeth să sosească, acesta primește știrea că ea s-a sinucis, ceea ce îl face să cadă într-o disperare adâncă și pesimistă. Cu toate acestea, el așteaptă englezii și întărește Dunsinane, la care pare să se fi retras pentru a se apăra, convins că profețiile vrăjitoarelor îi garantează invincibilitatea. El este lovit de frică, însă, când află că armata engleză avansează spre Dunsinane protejată cu ramuri tăiate din Pădurea Birnam. Pădurea Birnam vine într-adevăr la Dunsinane, îndeplinind jumătate din profeția vrăjitoarelor.

În bătălie, Macbeth luptă violent, dar forțele engleze își supun treptat armata și castelul. Pe câmpul de luptă, Macbeth se întâlnește cu Macduff, plin de răzbunare, care declară că nu a fost "născut din femeie" ci, în schimb, a fost "extras prea devreme" din pântecele mamei sale (ceea ce numim acum naștere prin cezariană). Deși își dă seama că este condamnat, Macbeth continuă să lupte până când Macduff îl omoară și îi taie capul. Malcolm, acum rege al Scoției, declară intențiile sale binevoitoare pentru țară și îi invită pe toți să-l vadă încoronat la Scone.