Rezumat Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare

Rezumat la cartea "Neguțătorul din Veneția" de William Shakespeare, în care este vorba despre Antonio, un comerciant venețian, și prietenul său Bassanio, care împrumută bani de la Shylock, un cămătar evreu. Antonio acceptă un împrumut cu o clauză controversată, iar când navele sale sunt presupus pierdute, Shylock insistă să-și încaseze dreptul la o livră din carnea lui Antonio. Într-un proces tensionat, Portia, deghizată într-un expert legal, intervine și inversează soarta lui Antonio. În final, intrigile se rezolvă cu convertirea lui Shylock și cu bucuria întoarcerii navelor lui Antonio. Iubirea și înțelepciunea triumfă în această capodoperă shakespeariană.

Citește și
Rezumat Romeo și Julieta de William Shakespeare
Rezumat Hamlet de William Shakespeare
Rezumat Coriolan de William Shakespeare
Rezumat Antoniu și Cleopatra de William Shakespeare
Rezumat Iulius Cezar de William Shakespeare
Rezumat Regele Lear de William Shakespeare
Rezumat Macbeth de William Shakespeare
Rezumat scurt Othello de William Shakespeare
Rezumat scurt Titus Andronicus de William Shakespeare
Rezumat Timon din Atena de William Shakespeare
Rezumat Troilus și Cresida de William Shakespeare
Rezumat scurt Totul e bine când se termină cu bine de William Shakespeare
Rezumat Cum vă place de William Shakespeare
Rezumat scurt Comedia erorilor de William Shakespeare
Rezumat Cymbeline de William Shakespeare
Rezumat Zadarnicele chinuri ale dragostei de William Shakespeare
Rezumat scurt Măsură pentru măsură de William Shakespeare
Rezumat Nevestele vesele din Windsor de William Shakespeare
Rezumat Visul unei nopți de vară de William Shakespeare
Rezumat Mult zgomot pentru nimic de William Shakespeare
Rezumat Pericle, Prinț al Tironului de William Shakespeare
Rezumat Îmblânzirea scorpiei de William Shakespeare
Rezumat Furtuna de William Shakespeare
Rezumat A douăsprezecea noapte de William Shakespeare
Rezumat Cei doi tineri din Verona de William Shakespeare
Rezumat Doi veri de stirpe aleasă de William Shakespeare
Rezumat Poveste de iarnă de William Shakespeare



Rezumat la cartea Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare


Antonio, un comerciant venețian, se plânge prietenilor săi de o melancolie pe care nu o poate explica. Prietenul său Bassanio are nevoie disperată de bani pentru a o curta pe Portia, o moștenitoare bogată care locuiește în orașul Belmont. Bassanio îi cere lui Antonio un împrumut pentru a călători cu stil la conacul lui Portia. Antonio este de acord, dar nu poate face împrumutul singur, deoarece toți banii săi sunt investiți într-un număr de nave de comerț care sunt încă în largul mării. Antonio sugerează ca Bassanio să obțină împrumutul de la unul dintre cămătarii orașului și să-l numească pe Antonio drept garant al împrumutului. În Belmont, Portia exprimă tristețe față de termenii testamentului tatălui ei, care stipulează că trebuie să se căsătorească cu bărbatul care alege corect una dintre cele trei cutii. Niciunul dintre pretendenții actuali ai lui Portia nu îi este pe plac, și ea și doamna de companie, Nerissa, își amintesc cu afecțiune de o vizită făcută cu ceva timp înainte de Bassanio.

În Veneția, Antonio și Bassanio se apropie de Shylock, un cămătar evreu, pentru un împrumut. Shylock nutrește o antipatie de mult timp față de Antonio, care obișnuiește să-l batjocorească pe Shylock și pe alți evrei pentru practica lor de împrumutare a banilor în rate cu dobândă exorbitantă și care subminează afacerile lor oferind împrumuturi fără dobândă. Cu toate că Antonio refuză să-și ceară scuze pentru comportamentul său, Shylock acționează agreabil și se oferă să-i împrumute lui Bassanio trei mii de ducați fără dobândă. Cu toate acestea, Shylock adaugă că, în cazul în care împrumutul nu va fi plătit, el va avea dreptul la o livră din carnea lui Antonio. În ciuda avertismentelor lui Bassanio, Antonio este de acord. În casa lui Shylock, servitorul său, Launcelot, decide să părăsească serviciul lui Shylock pentru a lucra pentru Bassanio, iar fiica lui Shylock, Jessica, pune la cale să fugă cu prietenul lui Antonio, Lorenzo. În acea noapte, străzile Veneției se umplu de petrecăreți, iar Jessica scapă cu Lorenzo îmbrăcată ca pajul lui. După o noapte de sărbătoare, Bassanio și prietenul său Gratiano pleacă spre Belmont, unde intenționează să câștige mâna lui Portia.

În Belmont, Portia îl întâmpină pe prințul din Maroc, care a venit în încercarea de a alege cutia potrivită pentru a o lua de soție. Prințul studiază inscripțiile de pe cele trei cutii și o alege pe cea de aur, care se dovedește a fi o alegere greșită. În Veneția, Shylock este furios să afle că fiica sa a fugit, dar se bucură de faptul că navele lui Antonio sunt zvonite a fi naufragiate și că va putea revendica în curând datoria. În Belmont, prințul de Aragon o vizitează și el pe Portia. El, de asemenea, studiază cu atenție cutiile, dar o alege pe cea de argint, care este, de asemenea, incorectă. Bassanio ajunge la conacul lui Portia, iar ei își declară dragostea reciprocă. În ciuda rugăminții lui Portia de a aștepta înainte de a alege, Bassanio alege imediat cutia corectă, făcută din plumb. Ei se bucură împreună, iar Gratiano mărturisește că s-a îndrăgostit de Nerissa. Cuplurile decid să facă o nuntă dublă. Portia îi dă lui Bassanio un inel ca simbol al dragostei și îl face să jure că sub nicio circumstanță nu se va despărți de el. Sunt însoțiți, în mod neașteptat, de Lorenzo și Jessica. Cu toate acestea, sărbătoarea este întreruptă de știrea că Antonio și-a pierdut într-adevăr navele și că a renunțat la înțelegerea cu Shylock. Bassanio și Gratiano călătoresc imediat la Veneția pentru a încerca să salveze viața lui Antonio. După ce pleacă, Portia îi spune lui Nerissa că vor merge la Veneția deghizate în bărbați.

Shylock ignoră numeroasele rugăminți de a-i cruța viața lui Antonio, iar un proces este convocat pentru a decide problema. Ducele Veneției, care prezidează procesul, anunță că a chemat un expert juridic, care se dovedește a fi Portia deghizată într-un tânăr avocat. Portia îl roagă pe Shylock să arate milă, dar acesta rămâne inflexibil și insistă că livra de carne îi aparține în mod legitim. Bassanio îi oferă lui Shylock de două ori suma de bani datorată, dar Shylock insistă să colecteze obligația așa cum este scrisă. Portia examinează contractul și, găsindu-l legal, declară că Shylock are dreptul la carnea negustorului. Shylock o laudă extatic pentru înțelepciunea ei, dar în timp ce este pe punctul de a-și încasa dreptul, Portia îi reamintește că trebuie să o facă fără a-i provoca sângerare lui Antonio, deoarece contractul nu îi acordă dreptul la sânge. Prins de această logică, Shylock agreează în grabă să primească în schimb banii lui Bassanio, dar Portia insistă ca Shylock să-și ia obligația așa cum este scrisă, sau nimic. Portia îl informează pe Shylock că este vinovat de conspirație împotriva vieții unui cetățean venețian, ceea ce înseamnă că trebuie să cedeze jumătate din averea sa statului și cealaltă jumătate lui Antonio. Ducele cruță viața lui Shylock și acceptă o amendă în locul averii lui Shylock. Antonio renunță, de asemenea, la jumătatea sa din averea lui Shylock în două condiții: în primul rând, Shylock trebuie să se convertească la creștinism, și în al doilea rând, să lase întreaga sa avere lui Lorenzo și lui Jessica la moartea sa. Shylock este de acord și își ia rămas-bun.

Bassanio, care nu vede prin deghizarea lui Portia, îi adresează mulțumiri tânărului funcționar de lege și este în cele din urmă presat să îi dea lui Portia inelul cu care i-a promis că nu se va despărți niciodată. Gratiano îi dă lui Nerissa, care este deghizată ca funcționar al lui Portia, inelul său. Cele două femei se întorc la Belmont, unde îi găsesc pe Lorenzo și pe Jessica declarându-și dragostea unul altuia sub lumina lunii. Când Bassanio și Gratiano ajung a doua zi, soțiile lor îi acuză că au dat cu nesocotință inelele altor femei. Înainte ca înșelătoria să meargă prea departe, totuși, Portia dezvăluie că ea a fost, de fapt, funcționarul de lege, și atât ea, cât și Nerissa se împacă cu soții lor. Lorenzo și Jessica sunt bucuroși să afle de moștenirea lor de la Shylock, iar vestea că navele lui Antonio au ajuns în siguranță îi bucură. Grupul își sărbătorește norocul.