Rezumat Zadarnicele chinuri ale dragostei de William Shakespeare

Rezumat la cartea "Zadarnicele chinuri ale dragostei" de William Shakespeare, în care este vorba despre intrigile și jurămintele de dragoste ale regelui Navarrei și ale celor trei domni, Berowne, Longaville și Dumaine. Jurământul de a se dedica studiului timp de trei ani se complică odată cu scrisorile de dragoste trimise greșit, declanșând o serie de confuzii comico-romantice. Personajele se îndrăgostesc unele de altele, iar farsele și intrigile culminează într-un spectacol plin de haz și înțelepciune. Odată cu sosirea Prințesei Franței, situația devine și mai amuzantă, culminând cu o înțelegere a umorului și a inconstanțelor inerente ale dragostei.

Citește și
Rezumat Romeo și Julieta de William Shakespeare
Rezumat Hamlet de William Shakespeare
Rezumat Coriolan de William Shakespeare
Rezumat Antoniu și Cleopatra de William Shakespeare
Rezumat Iulius Cezar de William Shakespeare
Rezumat Regele Lear de William Shakespeare
Rezumat Macbeth de William Shakespeare
Rezumat scurt Othello de William Shakespeare
Rezumat scurt Titus Andronicus de William Shakespeare
Rezumat Timon din Atena de William Shakespeare
Rezumat Troilus și Cresida de William Shakespeare
Rezumat scurt Totul e bine când se termină cu bine de William Shakespeare
Rezumat Cum vă place de William Shakespeare
Rezumat scurt Comedia erorilor de William Shakespeare
Rezumat Cymbeline de William Shakespeare
Rezumat Măsură pentru măsură de William Shakespeare
Rezumat Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare
Rezumat Nevestele vesele din Windsor de William Shakespeare
Rezumat Visul unei nopți de vară de William Shakespeare
Rezumat Mult zgomot pentru nimic de William Shakespeare
Rezumat Pericle, Prinț al Tironului de William Shakespeare
Rezumat Îmblânzirea scorpiei de William Shakespeare
Rezumat Furtuna de William Shakespeare
Rezumat A douăsprezecea noapte de William Shakespeare
Rezumat Cei doi tineri din Verona de William Shakespeare
Rezumat Doi veri de stirpe aleasă de William Shakespeare
Rezumat Poveste de iarnă de William Shakespeare



Rezumat la cartea Zadarnicele chinuri ale dragostei de William Shakespeare


Regele Navarrei și cei trei săi domni, Berowne, Longaville și Dumaine, depun un jurământ de a se dedica studiului, care include post și evitarea contactului cu femeile timp de trei ani. Ei primesc o scrisoare de la Don Armado, un spaniol care vizitează curtea regelui, în care li se spune că l-a prins pe Costard bufonul, și pe Jaquenetta, o femeie de la țară, în parc. Regele anunță sentința lui Costard, iar el și domnii săi se retrag să își înceapă jurământul.

Don Armado îi mărturisește lui Moth, slujitorul său, că s-a îndrăgostit de Jaquenetta. El îi scrie o scrisoare pe care îi cere lui Costard să o livreze.

Între timp, Prințesa Franței a sosit pentru a vizita regele. Din cauza jurământului său, însă, regele nu poate primi prințesa și cortegiul ei format din trei doamne la curtea sa; el și domnii săi trebuie să le viziteze în tabăra lor în afara castelului. Cei trei domni se îndrăgostesc de cele trei doamne, la fel și regele de prințesă. Berowne îi dă lui Costard o scrisoare pentru a o livra lui Rosaline, dar Costard o schimbă accidental cu scrisoarea lui Don Armado către Jaquenetta. Când îi dă scrisoarea lui Berowne lui Jaquenetta, ea o aduce în fața învățatului Holofernes și a lui Sir Nathaniel să o citească pentru ea. Ei îi spun că scrisoarea era destinată altcuiva și să o livreze regelui.

Berowne privește regele dintr-un loc ascuns în timp ce acesta citește despre dragostea sa pentru prințesă. Longaville intră, iar regele se ascunde și el; el și Berowne îl observă pe Longaville citind despre dragostea sa pentru Maria. Dumaine intră, Longaville se ascunde, iar toți trei îl văd pe Dumaine citind o odă pe care a scris-o pentru Katherine. Longaville avansează și îi spune lui Dumaine că nu este singur în dragoste. Regele avansează apoi și îi ceartă pe cei doi bărbați pentru încălcarea jurământului lor. Berowne avansează și dezvăluie că și regele este îndrăgostit. Jaquenetta sosește și îi dă lui Berowne scrisoarea, pe care el o rupe. Cu toate acestea, Dumaine ridică o bucată din scrisoare cu numele lui Berowne pe ea, iar Berowne mărturisește că și el este îndrăgostit. Cei patru bărbați decid să-și curteze femeile.

Regele și domnii săi ajung la pavilionul Prințesei îmbrăcați în costume de moscoviți. Femeile țin cont de avertismentele anterioare ale lui Boyet și decid să-și schimbe hainele, astfel încât bărbații să le confunde între ele. După ce bărbații pleacă și reapar ca ei înșiși, femeile le dezvăluie farsa lor. Toți privesc un spectacol al Celor Nouă Demni, interpretat de Don Armado, Sir Nathaniel și Holofernes. Un mesager sosește să-i spună Prințesei că tatăl ei a murit, iar ea se pregătește să se întoarcă în Franța. Femeile le spun pretendenților lor să le caute din nou peste un an, iar piesa se încheie cu plecarea lor.