Rezumat Furtuna de William Shakespeare

Rezumat la cartea "Furtuna" de William Shakespeare, în care povestea gravitează în jurul puterilor magice ale lui Prospero și a intrigilor care se desfășoară pe o insulă izolată. Personajele principale, precum Miranda și Ferdinand, se îndrăgostesc sub influența lui Prospero, care folosește spirite și magie pentru a-și realiza planurile. Între timp, trio-ul ciudat format din Caliban, Stephano și Trinculo conspiră împotriva lui Prospero, aducând haos și umor în poveste. Într-un final, după dezvăluiri și întâmplări neașteptate, toate firele se leagă, aducând iertare și eliberare. Acest clasic shakespearian explorează teme precum puterea, iubirea și reconcilierea într-un cadru magic și captivant.

Citește și
Rezumat Romeo și Julieta de William Shakespeare
Rezumat Hamlet de William Shakespeare
Rezumat Coriolan de William Shakespeare
Rezumat Antoniu și Cleopatra de William Shakespeare
Rezumat Iulius Cezar de William Shakespeare
Rezumat Regele Lear de William Shakespeare
Rezumat Macbeth de William Shakespeare
Rezumat scurt Othello de William Shakespeare
Rezumat scurt Titus Andronicus de William Shakespeare
Rezumat Timon din Atena de William Shakespeare
Rezumat Troilus și Cresida de William Shakespeare
Rezumat scurt Totul e bine când se termină cu bine de William Shakespeare
Rezumat Cum vă place de William Shakespeare
Rezumat scurt Comedia erorilor de William Shakespeare
Rezumat Cymbeline de William Shakespeare
Rezumat Zadarnicele chinuri ale dragostei de William Shakespeare
Rezumat scurt Măsură pentru măsură de William Shakespeare
Rezumat Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare
Rezumat Nevestele vesele din Windsor de William Shakespeare
Rezumat Visul unei nopți de vară de William Shakespeare
Rezumat Mult zgomot pentru nimic de William Shakespeare
Rezumat Pericle, Prinț al Tironului de William Shakespeare
Rezumat Îmblânzirea scorpiei de William Shakespeare
Rezumat A douăsprezecea noapte de William Shakespeare
Rezumat Cei doi tineri din Verona de William Shakespeare
Rezumat Doi veri de stirpe aleasă de William Shakespeare
Rezumat Poveste de iarnă de William Shakespeare



Rezumat la cartea Furtuna de William Shakespeare


O furtună lovește o corabie care îi transportă pe Alonso, Ferdinand, Sebastian, Antonio, Gonzalo, Stephano și Trinculo, aceștia fiind în drum spre Italia după nunta fiicei lui Alonso, Claribel, cu prințul Tunisiei din Africa. Partea regală și ceilalți marinari, cu excepția liniștitului șef de echipaj, încep să se teamă pentru viața lor. Fulgerele lovesc, iar marinarii strigă că nava a fost lovită. Toată lumea se pregătește să se scufunde.

Următoarea scenă începe mult mai liniștit. Miranda și Prospero stau pe țărmul insulei lor, privind spre marea tumultuoasă. Miranda îl roagă pe tatăl ei să facă orice poate pentru a ajuta sufletele nefericite de pe navă. Prospero o asigură că totul este în regulă și apoi îi dezvăluie că este timpul să afle mai multe despre ea și trecutul ei. Îi spune că a orchestrat naufragiul și îi povestește lunga poveste a trecutului ei, o poveste pe care a început-o adesea să i-o spună, dar niciodată nu a terminat-o. Povestea spune că Prospero era Ducele de Milano până când fratele său Antonio, conspirând cu Alonso, regele de Napoli, i-a uzurpat poziția. Răpit și lăsat să moară pe o plută în mijlocul mării, Prospero și fiica sa supraviețuiesc pentru că Gonzalo le-a furnizat provizii și cărțile lui Prospero, care sunt sursa puterii și magiei sale. Prospero și fiica sa au ajuns pe insulă, unde se află acum de doisprezece ani. Doar acum, spune Prospero, Norocul i-a trimis în sfârșit pe dușmanii săi, și a creat furtuna pentru regla lucrurile cu ei o dată pentru totdeauna.

După ce îi povestește aceasta, Prospero o adoarme pe Miranda și apoi îl cheamă pe spiritul său familiar, Ariel, principalul său agent magic. Discuția dintre Prospero și Ariel dezvăluie că Ariel a declanșat furtuna asupra navei și a aprins catargul. Apoi s-a asigurat că toată lumea a ajuns în siguranță pe insulă, deși acum sunt separați în grupuri mici. Ariel, care este un servitor captiv al lui Prospero, îi amintește stăpânului său că acesta i-a promis libertatea cu un an înainte dacă îndeplinește astfel de sarcini fără să se plângă. Prospero îl mustră pe Ariel pentru protestul său și îi amintește de groaznica soartă de care l-a salvat. Înainte ca Prospero să ajungă pe insulă, o vrăjitoare numită Sycorax l-a închis pe Ariel într-un copac. Sycorax a murit, lăsându-l pe Ariel captiv până când Prospero a venit și l-a eliberat. După ce Ariel îl asigură pe Prospero că-și știe locul, Prospero îi poruncește lui Ariel să ia forma unei nimfe marine și să se facă invizibil pentru toți, și să se arate doar în fața lui Prospero.

Miranda se trezește din somn, iar ea și Prospero merg să-l viziteze pe Caliban, servitorul lui Prospero și fiul moartei Sycorax. Caliban blestemă împotriva lui Prospero, iar Prospero și Miranda îl ceartă pentru ingratitudinea sa față de ceea ce li s-a dat și învățat. Prospero îl trimite pe Caliban să aducă lemne. Ariel, invizibil, intră cântând și aducându-l pe Ferdinand, uimit. Miranda și Ferdinand se îndrăgostesc imediat unul de celălalt. El este singurul bărbat pe care l-a văzut vreodată Miranda, în afară de Caliban și tatăl ei. Prospero este bucuros să vadă că planul său pentru viitoarea căsătorie a fiicei sale funcționează, dar decide că trebuie să tulbure lucrurile temporar pentru a împiedica dezvoltarea prea rapidă a relației lor. Îl acuză pe Ferdinand că doar pretinde că este Prințul de Napoli și îl amenință cu închisoarea. Când Ferdinand scoate sabia, Prospero îl vrăjește și îl duce la închisoare, ignorând strigătele de milă ale Mirandei. Apoi îl trimite pe Ariel într-o altă misiune misterioasă.

Într-o altă parte a insulei, Alonso, Sebastian, Antonio, Gonzalo și alți nobili diverse își exprimă recunoștința pentru siguranța lor, dar se îngrijorează de soarta lui Ferdinand. Alonso spune că își dorește să nu-și fi căsătorit niciodată fiica cu prințul Tunisiei, pentru că dacă nu ar fi făcut această călătorie, fiul său ar fi fost încă în viață. Gonzalo încearcă să mențină un ton optimist discutând despre frumusețea insulei, dar remarcile sale sunt diminuate de amărăciunea sarcastică a lui Antonio și Sebastian. Ariel apare, invizibil, și cântă o muzică care îi adoarme pe toți, cu excepția lui Sebastian și Antonio. Aceștia încep să discute posibilele avantaje ale uciderii camarazilor lor adormiți. Antonio îl convinge pe Sebastian că acesta va deveni stăpân în Napoli dacă îl ucid pe Alonso. Claribel, care ar fi următoarea moștenitoare dacă Ferdinand ar fi într-adevăr mort, este prea departe pentru a-și putea revendica dreptul ei. Sebastian este convins, iar cei doi sunt pe cale să înjunghie bărbații adormiți când Ariel face ca Gonzalo să se trezească cu un țipăt. Toată lumea se trezește, iar Antonio și Sebastian inventează o poveste ridicolă despre cum au scos săbiile pentru a-i proteja pe regi de lei. Ariel se întoarce la Prospero, în timp ce Alonso și grupul său continuă căutarea lui Ferdinand.

Între timp, Caliban transportă lemne pentru Prospero când îl vede pe Trinculo și crede că este un spirit trimis de Prospero să-l tortureze. Se întinde și se ascunde sub haina sa. Se adună o furtună, iar Trinculo, curios dar neînfricat de aspectul și mirosul ciudat al lui Caliban, se strecoară sub haina cu el. Stephano, beat și cântând, trece pe acolo și dă peste spectacolul bizar al lui Caliban și Trinculo adunați sub haină. Caliban, auzind cântecul, strigă că va lucra mai repede atâta timp cât "spiritele" îl lasă în pace. Stephano decide că acest monstru are nevoie de băutură și încearcă să-l convingă pe Caliban să bea. Trinculo îl recunoaște pe prietenul său Stephano și îl strigă. În curând, cei trei stau în picioare împreună și beau. Caliban devine rapid un băutor entuziast și începe să cânte.

Prospero îl pune pe Ferdinand să transporte lemne. Ferdinand găsește munca plăcută, deoarece o face pentru binele Mirandei. Miranda, crezând că tatăl ei doarme, îi spune lui Ferdinand să ia o pauză. Cei doi flirtează unul cu celălalt. Miranda propune căsătoria, iar Ferdinand acceptă. Prospero a fost pe scenă cea mai mare parte a timpului, nevăzut, și este mulțumit de această dezvoltare.

Stephano, Trinculo și Caliban sunt acum beți și gălăgioși, iar Ariel invizibil îi incită să se certe unul cu altul, imitând vocile lor și provocându-i. Caliban devine tot mai fervent în aroganța sa, pentru că știe cum să-l ucidă pe Prospero. El îi spune chiar lui Stephano că îl poate duce acolo unde doarme Prospero. Propune să-l omoare pe Prospero, să-i ia fiica și să-l instaleze pe Stephano ca rege al insulei. Stephano crede că este un plan bun, iar cei trei se pregătesc să plece în căutarea lui Prospero. Sunt distrași, însă, de sunetul muzicii pe care Ariel o cântă la fluier și tobă, și decid să urmeze această muzică înainte de a-și pune în aplicare planul.

Alonso, Gonzalo, Sebastian și Antonio obosesc de la călătorie și se opresc să se odihnească. Antonio și Sebastian plănuiesc în secret să profite de oboseala lui Alonso și Gonzalo, hotărând să-i ucidă în acea seară. Prospero, invizibil pentru bărbați, face să fie pregătit un banchet de spirite în forme ciudate. În timp ce bărbații se pregătesc să mănânce, Ariel apare ca o harpie și face ca banchetul să dispară. Apoi îi acuză pe bărbați că l-au înlocuit pe Prospero și spune că din cauza acestui păcat fiul lui Alonso, Ferdinand, a fost luat. El dispare, lăsându-l pe Alonso să se simtă îngrijorat și vinovat.

Prospero se îndulcește acum față de Ferdinand și îl întâmpină în familia sa ca viitorul soț al Mirandei. Cu toate acestea, îi reamintește aspru lui Ferdinand că "nodul virginal" al Mirandei nu trebuie rupt până când nunta nu a fost făcută oficial. Prospero îi cere apoi lui Ariel să cheme câteva spirite pentru a realiza o scenetă pentru Ferdinand și Miranda. Spiritele iau forma lui Ceres, Juno și Iris și interpretează o scurtă scenetă care celebrează ritualurile căsătoriei și bogăția pământului. Un dans al secerătorilor și nimfelor urmează, dar este întrerupt când Prospero își amintește brusc că trebuie însă să oprească complotul împotriva vieții sale.

El alungă spiritele și îl întreabă pe Ariel despre Trinculo, Stephano și Caliban. Ariel îi spune stăpânului său despre planurile celor trei bărbați beți. De asemenea, îi spune cum i-a condus pe bărbați cu muzica sa prin iarbă cu spini și mărăcini, ajungând în cele din urmă într-o baltă mizerabilă în apropierea celulei lui Prospero. Ariel și Prospero întind o capcană, agățând haine frumoase în celula lui Prospero. Stephano, Trinculo și Caliban intră în căutarea lui Prospero și, găsind hainele frumoase, decid să le fure. Sunt imediat atacați de o haită de spirite în formă de câini și ogari, împinși de Prospero și Ariel.

Prospero îl folosește pe Ariel pentru a-i aduce înaintea sa pe Alonso și pe ceilalți. Apoi îl trimite pe Ariel să-i aducă pe șeful de echipaj și pe marinarii de unde dorm pe nava lor distrusă. Prospero îi confruntă pe Alonso, Antonio și Sebastian cu trădarea lor, dar le spune că îi iartă. Alonso îi povestește despre pierderea lui Ferdinand în furtună, iar Prospero spune că și-a pierdut recent propria fiică. Clarificându-și sensul, trage deoparte o perdea pentru a dezvălui că Ferdinand și Miranda joacă șah. Alonso și companionii săi sunt uimiți de miracolul supraviețuirii lui Ferdinand, iar Miranda este șocată de vederea unor oameni nu seamănă cu alți oameni pe care i-a văzut până acum. Ferdinand îi spune tatălui său despre căsătoria sa.

Ariel se întoarce cu șeful de echipaj și marinarii. Șeful de echipaj povestește cum a fost trezit dintr-un somn care părea că a durat de când s-a terminat furtuna. La cererea lui Prospero, Ariel îi eliberează pe Caliban, Trinculo și Stephano, care intră apoi purtând hainele furate. Prospero și Alonso le cer să le returneze și să curețe celula lui Prospero. Prospero îi invită pe Alonso și pe ceilalți să rămână peste noapte, astfel încât să le povestească despre viața sa din ultimii doisprezece ani. După aceasta, grupul plănuiește să se întoarcă în Italia. Prospero, readus la ducatul său, se va retrage la Milano. Prospero îi dă lui Ariel o ultimă sarcină - să se asigure că mările sunt liniștite pentru călătoria de întoarcere - înainte de a-l elibera. În cele din urmă, Prospero adresează un epilog publicului, rugându-i să-l ierte pentru greșelile sale și să-l elibereze prin aplauze.