Rezumat lung Ca peștele în copac de Lynda Mullaly Hunt

Rezumatul lung la cartea "Ca peștele în copac" scrisă de Lynda Mullaly Hunt, este o poveste emoționantă despre o fată pe nume Ally, care luptă cu dislexia și cu atitudinea negativă a celor din jurul ei. Ally crede că este proastă și nepricepută, pentru că nu poate citi la fel de bine ca ceilalți copii. Totuși, în timp ce lucrează cu noul ei profesor, dl. Daniels, Ally începe să înțeleagă că are multe talente și abilități unice, precum jocul de șah și desenul.




În timp ce Ally se dezvoltă și învață, întâmpină o serie de obstacole, inclusiv agresiunea verbală și fizică din partea colegilor ei de clasă. Cu toate acestea, ea găsește puterea de a depăși aceste provocări și de a-și găsi vocea. Împreună cu prietenii ei, Keisha și Albert, Ally învață că este important să cauți ajutor atunci când ai nevoie și să îți susții prietenii în timpul momentelor dificile.

Prin intermediul acestei cărți, Hunt transmite un mesaj puternic și important despre acceptarea diferențelor, depășirea obstacolelor și găsirea puterii de a-ți găsi propria voce. O carte inspirațională pentru cititorii de toate vârstele, "Ca peștele în copac" ne amintește că oricine poate face lucruri uimitoare dacă își urmează inima și își găsește curajul de a încerca.

Ca peștele în copac de Lynda Mullaly Hunt - Rezumat lung


Ally, o elevă de clasa a șasea, se ceartă cu profesoara ei, doamna Hall, în legătură cu tema de scriere primită. Ea ar trebui să scrie despre ea însăși, astfel încât când doamna Hall pleacă în concediu de maternitate, noul profesor să poată învăța mai multe despre elevi. După ce se ceartă puțin, Ally acoperă pagina cu cuvântul "de ce?". Ea recunoaște cititorului că nu vrea să scrie pentru că nu poate citi sau scrie, indiferent cât de mult încearcă.

Câteva zile mai târziu este petrecerea de nou născut a doamnei Hall. Ally îi dă profesoarei ei o felicitare cu trandafiri galbeni, dar doamna Hall nu pare fericită. Shay, bătăușa clasei, citește felicitarea și îi spune lui Ally că este proastă. Ally este confuză până când directoarea, doamna Silver, o întreabă de ce ar da o felicitare de simpatie la o petrecere de nou născut. La biroul directoarei, doamna Silver o roagă pe Ally să citească un afiș de pe perete. Sunt două mâini întinse una spre cealaltă și Ally pretinde că poate citi. În după-amiaza aceea, când Ally încearcă să facă temele la restaurantul unde lucrează mama ei, Shay și prietena ei Jessica se opresc și o jignesc spunând că este proastă. Ally desenează în Caietul ei de Lucruri Imposibile, unde înregistrează lucrurile care nu se vor întâmpla niciodată în viața reală.


În weekend, fratele mai mare al lui Ally, Travis, o duce să colecționeze monede. Vânzătorul nu îl ia în serios pe Travis, dar el profită de acest lucru și îl convinge să-i vândă o monedă valoroasă pentru el și o monedă specială de zece cenți pentru Ally. Monedele au fost bătute în anul în care bunicul lor, care a murit acum aproximativ un an, s-a născut. Ally este șocată să afle că monedele sunt valoroase doar atunci când sunt diferite.

Noul profesor al lui Ally, domnul Daniels, le cere elevilor să participe la un exercițiu de prezentare. Keisha, o elevă nouă, aduce o prăjitură făcută acasă în timp ce Albert, un băiat mare și iubitor de știință, aduce apă. Ally arată clasei o monedă din oțel pe care tatăl ei i-a dat-o înainte să fie înrolat.

Câteva zile mai târziu, domnul Daniels le dă elevilor caiete. Elevii pot scrie ce doresc, iar el nu le va evalua, deci Ally testează acest lucru desenând un cub negru. Domnul Daniels o întreabă despre el și când ea spune că este o cameră întunecată în care poate fi invizibilă, el îi spune că este bucuros că nu este invizibilă. La prânz, Ally acceptă oferta lui Shay și Jessica de a sta cu ele. Ea este invidioasă pe brățările lor de prietenie și vrea să facă parte din ceva asemănător. Ally stă lături de ele când acestea îl ironizează pe Albert, deși îi cere scuze a doua zi.

În culise, înainte de concertul de sărbători, în timp ce doamna Muldoon le dă fetelor buchete de flori, Keisha atinge florile și o floare cade. Doamna Muldoon îi ia buchetul lui Keisha iar Shay face comentarii ironice. Ally își rupe buchetul în două astfel încât Keisha să poată avea flori, deși doamna Muldoon îi ia și ei florile. Fetele devin prietene și încep să mănânce la prânz împreună.

Ally încearcă să-și facă temele de scriere, deoarece își dă seama că i-ar plăcea să fie pe placul domnului Daniels. Travis refuză să o ajute pe Ally la teme, spunând că poate repara mașini ca un mecanic, dar scrisul nu este ceva la care se pricepe. Ally preda o temă, îngrijorată că domnul Daniels va crede că a durat doar câteva minute. Când o întreabă cât timp a durat, ea spune adevărul: ore. Cu toate acestea, Ally concepe modalități de a scăpa de scris, inclusiv simulând că are un braț rupt. Observând că Albert este mereu acoperit de vânătăi, Ally îl invită să mănânce prânzul cu ea și cu Keisha. Ea află că Albert primește prânz gratuit. Shay și Jessica îi ironizează pe Albert, Ally și Keisha spunând că sunt jucării neadaptate, iar Ally începe să creadă că, așa cum multe dintre jucăriile neadaptate sunt normale, cu excepția numelor ciudate, trebuie să fie mai mult în ea decât o „cititoare lentă.

Mai târziu, Ally și Keisha află că Albert poartă întotdeauna o cămașă cu inscripția "Flint" pentru că Flint este personajul său preferat din Star Trek. Flint trăiește pe propria lui planetă pentru a scăpa de oamenii răi, iar Albert găsește asta atractiv. În după-amiaza aceea, Keisha și Albert vin la Petersen pentru înghețată. Keisha încearcă să-l convingă pe Albert să lupte cu bătăușii care îl bat în fiecare zi, dar el refuză.


În timpul unei lecții de vocabular, domnul Daniels cere unui voluntar să descrie diferența dintre "singur" și "singuratic". Ally își ridică mâna și, deși răspunsul ei este genial, ea tot simte că a făcut ceva greșit. Mai târziu, domnul Daniels cere clasei să scrie despre eroi fictivi. Ally își inventează un erou pe nume Roy G. Biv, care simbolizează spectrul de culori. Deși își scrie lucrarea, domnul Daniels vrea să-i spună despre Roy G. Biv în loc să scrie despre el. El o laudă pentru că gândește altfel decât ceilalți. După ce Ally prezintă eroul ei clasei, ea aude cum Shay și Jessica discută despre brățările de prietenie și află că Shay le vinde.

Domnul Daniels anunță că a creat un concurs de poezie și îi dă lui Ally premiul câștigător. Deși inițial este fericită, ea realizează curând că este un premiu de milă și iese din cameră, umilită. Keisha încearcă s-o încurajeze pe Ally și îi spune că este absurd să vrea să fie la fel ca ceilalți.

După școală, domnul Daniels o întreabă pe Ally dacă cititul îi dă dureri de cap și dacă literele se mișcă pe pagină. Ea este șocată când își dă seama că aceste lucruri nu sunt normale. El se oferă s-o învețe șah după școală, pentru a o scuza de la teme. Ally acceptă. Câteva zile mai târziu, în timpul unei excursii la muzeul Noah Webster, domnul Daniels se alătură lui Ally afară și îi spune că ar putea avea dislexie, o dizabilitate de citire. El îi spune că poate învăța să citească, trebuie doar să învețe în moduri diferite. Ally simte speranță pentru prima dată. În următoarele săptămâni, Ally începe să joace șah și să facă teste. Ea are dislexie și acceptă să rămână după școală pentru a lucra cu domnul Daniels la citit, precum și la șah, care îi place și îl găsește ușor.

Într-o după-amiază, Ally, mama și Travis vorbesc pe Skype cu tatăl lor. Ally îi spune tatălui ei despre toate veștile bune, dar Travis nu are multe vești bune: noul său manager la magazinul de mașini îi cere să caute lucrurile în carte înainte de a efectua reparații, ceea ce îi pare lui Travis dificil. Ally continuă să rămână după școală cu domnul Daniels, care o îndrumă printr-un exercițiu pentru a-i arăta că orice este posibil. Ally păstrează hârtia pe care scrie "posibil" în buzunar. Mai târziu, în timp ce se relaxează la casa lui Albert, Ally le mărturisește prietenilor ei că are o viață grea la școală din cauza dislexiei sale.

Luni, vine un suplinitor la școală. Suplinitorul spune cu voce tare că Ally poate desena în loc să scrie, ceea ce o încurajează pe Shay să spună lucruri urâte. Ally se simte atât de trădată încât scrie o notă pentru domnul Daniels spunând că nu va mai rămâne după școală. A doua zi, domnul Daniels îi cere scuze și o asigură pe Ally că nu a avut niciodată intenția să o rănească. Câteva zile mai târziu, domnul Daniels le dă o problemă de logică, iar Ally este singura care o rezolvă fără ajutor.

O săptămână mai târziu, Jessica o nominalizează pe Shay pentru președintele clasei. Shay o nominalizează pe Ally. Ally acceptă să candideze și petrece întreaga noapte scriind un discurs. A doua zi dimineața, cu încurajarea lui Albert și a lui Keisha, Ally spune clasei că vrea să facă vocea fiecăruia să se audă. Shay promite lucruri imposibile, precum dulapuri mai mari și pauze mai lungi. Domnul Daniels numără voturile în fața clasei și, surprinzător, Ally câștigă. A doua zi, Ally primește ceea ce crede că este o scrisoare de dragoste de la Max, un coleg popular. Nu poate să o citească, dar mai târziu, în aceeași după-amiază, descoperă că Shay a scris de fapt scrisoarea în încercarea de a o jigni pe Ally. Max află și este foarte supărat pe Shay.


Domnul Daniels îi dă lui Ally un capitol de carte de citit. Mai târziu, ea realizează o dioramă detaliată a casei din carte, ceea ce îl determină pe domnul Daniels să-i spună lui Ally că este mândru de ea - prima dată când a auzit asta de la un profesor. În acea seară, în timp ce desenează în Caietul ei de Lucruri Imposibile, Ally se gândește că caietul ei de schițe nu mai este singura lucrare care o face fericită. Travis o întreabă pe Ally ce învață cu domnul Daniels, dar el refuză oferta lui Ally de a-l învăța câteva dintre noile ei trucuri. În timpul unei unități de studii sociale, domnul Daniels cere clasei să-i spună despre oameni faimoși, printre care Albert Einstein, George Washington și Henry Ford. Domnul Daniels le explică că se crede despre acei oameni că aveau dislexie, dar totuși au schimbat lumea. Ally este zguduită să afle că probabil și alții au crezut că sunt proști. În următoarele câteva zile, colegii lui Ally îi spun că li se pare mișto că are dislexie. Chiar și urmăritorii lui Shay încetează să participe la bullying și își lasă brățările de prietenie pe biroul lui Shay. Ally încearcă să se apropie de Shay, dar Shay răspunde răutăcios. În timp ce Ally, Keisha și Albert se întorc acasă de la școală, bătăușii îi atacă. Albert se luptă în cele din urmă și Ally își dă seama că lui îi pasă prea mult de prietenii săi pentru a-i lăsa pe alții să-i rănească. A doua zi, Ally merge la biroul doamnei Silver cu un bilet. Ally o roagă pe doamna Silver să citească afișul cu mâinile, pe care scrie că este curajos să ceri ajutor. Doamna Silver își cere scuze că nu a ajutat-o pe Ally mai devreme și îi spune că a câștigat distincția de "elevul lunii". După școală în acea zi, când Travis vine să o ia pe Ally, ea își dă seama că și Travis trebuie să fie dislexic. Aleargă și îl întreabă pe domnul Daniels dacă l-ar ajuta pe Travis să învețe să citească, iar domnul Daniels este de acord. Ally simte că orice este posibil.