Rezumat Antoniu și Cleopatra de William Shakespeare

Rezumat la cartea "Antoniu și Cleopatra" de William Shakespeare, în care este vorba despre intrigile politice și pasionale din cadrul Imperiului Roman. Marcus Antoniu, unul dintre cei trei conducători, cade în decadentă în Egipt, având o relație cu Cleopatra. Între timp, rivalitățile și trădările îl aduc în conflict cu Cezar. Antoniu și Cleopatra trimit cereri către cuceritorul lor, dar evenimentele se desfășoară într-un vârtej tragic de victorii, dezertări și pierderi. În final, Antoniu și Cleopatra își găsesc sfârșitul, iar Cezar preia controlul asupra regatului Egiptean. Iubirea, trădarea și tragedia se contopesc în această epopee shakespeariană.

Citește și
Rezumat Romeo și Julieta de William Shakespeare
Rezumat Hamlet de William Shakespeare
Rezumat Coriolan de William Shakespeare
Rezumat Iulius Cezar de William Shakespeare
Rezumat Regele Lear de William Shakespeare
Rezumat Macbeth de William Shakespeare
Rezumat Othello de William Shakespeare
Rezumat Titus Andronicus de William Shakespeare
Rezumat Timon din Atena de William Shakespeare
Rezumat Troilus și Cresida de William Shakespeare
Rezumat Totul e bine când se termină cu bine de William Shakespeare
Rezumat Cum vă place de William Shakespeare
Rezumat Comedia erorilor de William Shakespeare
Rezumat Cymbeline de William Shakespeare
Rezumat Zadarnicele chinuri ale dragostei de William Shakespeare
Rezumat Măsură pentru măsură de William Shakespeare
Rezumat Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare
Rezumat Nevestele vesele din Windsor de William Shakespeare
Rezumat Visul unei nopți de vară de William Shakespeare
Rezumat Mult zgomot pentru nimic de William Shakespeare
Rezumat Pericle, Prinț al Tironului de William Shakespeare
Rezumat Îmblânzirea scorpiei de William Shakespeare
Rezumat Furtuna de William Shakespeare
Rezumat A douăsprezecea noapte de William Shakespeare
Rezumat Cei doi tineri din Verona de William Shakespeare
Rezumat Doi veri de stirpe aleasă de William Shakespeare
Rezumat Poveste de iarnă de William Shakespeare



Rezumat la cartea Antoniu și Cleopatra de William Shakespeare


Marcus Antoniu, unul dintre cei trei conducători ai Imperiului Roman, își petrece timpul în Egipt, trăind o viață de decadentă și având o relație cu frumoasa regină a țării, Cleopatra. Când primește un mesaj care îl informează că soția sa, Fulvia, a murit și că Pompeius ridică o armată pentru a se răzvrăti împotriva triumviratului, Antoniu decide să se întoarcă la Roma. În absența lui Antoniu, Octavius Cezar și Lepidus, colegii săi triumviri, se îngrijorează de creșterea puterii lui Pompeius. Cezar îl condamnă pe Antoniu că a neglijat îndatoririle sale de om de stat și ofițer militar pentru a trăi o viață decadentă alături de Cleopatra.

Vestea morții soției sale și a bătăliei iminente îl trezește pe Antoniu la realitate, iar el se simte obligat să se întoarcă la Roma. Odată ajuns acolo, el și Cezar se ceartă, în timp ce Lepidus încearcă în mod ineficient să facă pace. Realizând că o alianță este necesară pentru a-l învinge pe Pompeius, Antoniu și Cezar convin că Antony se va căsători cu sora lui Cezar, Octavia, care va consolida loialitatea lor reciprocă. Enobarbus, cel mai apropiat prieten al lui Antoniu, prezice oamenilor lui Cezar că, în ciuda căsătoriei, Antoniu cu siguranță se va întoarce la Cleopatra.

În Egipt, Cleopatra află de căsătoria lui Antony și izbucnește într-o furie de gelozie. Cu toate acestea, când un mesager aduce vestea că Octavia este simplă și neimpresionantă, Cleopatra devine încrezătoare că îl va recâștiga pe Antoniu. Triumvirii se întâlnesc cu Pompeius și își rezolvă diferențele fără a ajunge la luptă. Pompeius acceptă să mențină pacea în schimbul stăpânirii asupra Siciliei și Sardiniei. În acea seară, cei patru bărbați beau pentru a sărbători armistițiul. Unul dintre soldații lui Pompeius îi dezvăluie un plan de asasinare a triumvirilor, oferind astfel puterea mondială lui Pompeius, dar acesta respinge schema ca o ofensă la adresa onoarei sale. Între timp, unul dintre generalii lui Antoniu obține o victorie asupra regatului Parthiei.

Antoniu și Octavia pleacă spre Atena. Odată ce au plecat, Cezar încalcă armistițiul, declanșează război împotriva lui Pompeius și îl învinge. După ce folosește armata lui Lepidus pentru a obține o victorie, îl acuză pe Lepidus de trădare, îl închide și îi confiscă pământurile și posesiunile. Această veste îl înfurie pe Antoniu, la fel ca zvonurile că Cezar vorbește împotriva lui în public. Octavia îl roagă pe Antoniu să mențină o relație pașnică cu fratele ei. Dacă Antoniu și Cezar se vor lupta, spune ea, afecțiunile ei ar fi dureros împărțite. Antoniu o trimite pe Octavia la Roma într-o misiune de pace și se întoarce rapid în Egipt, la Cleopatra. Acolo, el adună o armată mare pentru a lupta împotriva lui Cezar, iar Cezar, indignat de tratamentul lui Antoniu față de sora sa, răspunde în mod similar. Cezar comandă armata și flota sa spre Egipt. Ignorând toate sfaturile contrare, Antoniu decide să-l înfrunte pe Cezar pe mare, permițându-i Cleopatrei să comande o navă în ciuda opoziției puternice a lui Enobarbus. Forțele lui Antoniu pierd bătălia când nava lui Cleopatra fuge și a lui Antoniu o urmează, lăsând restul flotei vulnerabilă.

Antoniu disperă, condamnând-o pe Cleopatra pentru că l-a condus în infamie, dar o iartă rapid. Ei trimit solicitări cuceritorului lor: Antoniu cere să i se permită să trăiască în Egipt, în timp ce Cleopatra solicită ca regatul ei să fie transmis moștenitorilor săi legitimi. Cezar respinge cererea lui Antoniu, dar promite Cleopatrei un proces echitabil dacă îl trădează pe iubitul ei. Cleopatra pare să se gândească la mesajul lui Cezar când Antoniu intră în forță, o batjocorește pentru trădarea ei și ordonă biciuirea nevinovatului mesager. Când, câteva momente mai târziu, Antoniu o iartă din nou pe Cleopatra, Enobarbus decide că stăpânul său este terminat și trece în tabăra lui Cezar.

Antoniu se întâlnește în luptă cu trupele lui Cezar și obține o victorie neașteptată. Când află de dezertarea lui Enobarbus, Antoniu plânge propria sa nenorocire, despre care crede că a corupt un om onorabil. Trimite bunurile prietenului său la tabăra lui Cezar și se întoarce la Cleopatra pentru a sărbători victoria. Enobarbus, distrus de rușinea propriei sale trădări, cedează sub povara vinovăției și moare. O altă zi aduce o altă bătălie, și din nou Antoniu se întâlnește cu Cezar pe mare. Așa cum s-a întâmplat și înainte, flota egipteană se dovedește trădătoare; aceasta părăsește lupta și îl lasă pe Antoniu să sufere înfrângerea. Convins că iubita lui l-a trădat, Antoniu jură să o omoare pe Cleopatra. Pentru a se proteja, ea se închide în monumentul ei și trimite vestea că s-a sinucis. Antoniu, cuprins de durere, hotărăște să se alăture reginei sale în viața de apoi. El îi poruncește unuia dintre însoțitorii săi să-și îndeplinească promisiunea de serviciu necontestat și să-l omoare. Însoțitorul se sinucide în schimb. Antoniu se înjunghie apoi cu propria sabie, dar rana nu este imediat fatală. Este dus la monumentul Cleopatrei, unde cei doi îndrăgostiți sunt reuniți pentru scurt timp înainte de moartea lui Antoniu. Cezar o ia prizonieră pe regină, având în plan să o expună în Roma ca o mărturie a puterii imperiului său, dar ea află de planul lui și se sinucide cu ajutorul mai multor șerpi otrăvitori. Cezar o îngroapă lângă Antoniu.