Rezumat scurt Comedia erorilor de William Shakespeare

Rezumat scurt la cartea Comedia erorilor de William Shakespeare, în care este vorba despre un amestec hilar și confuz între două perechi de gemeni identici și aventurile lor în orașele rivale Syracuse și Ephesus. Egeon, un negustor condamnat la moarte, călătorește în căutarea familiei sale pierdute, iar întâlnirile neașteptate și identitățile greșite duc la comice quiproquo-uri. Intrigi amoroase, confuzii de identitate și răscumpărări inopinate se desfășoară într-o comedie captivantă. Cu ajutorul unei abatese înțelepte, familia se reunește, iar toate firele amuzante ale intrigii se leagă într-un final fericit, oferind cititorilor o comedie plină de umor și înțelepciune.

Citește și
Rezumat Romeo și Julieta de William Shakespeare
Rezumat Hamlet de William Shakespeare
Rezumat Coriolan de William Shakespeare
Rezumat Antoniu și Cleopatra de William Shakespeare
Rezumat Iulius Cezar de William Shakespeare
Rezumat Regele Lear de William Shakespeare
Rezumat Macbeth de William Shakespeare
Rezumat scurt Othello de William Shakespeare
Rezumat scurt Titus Andronicus de William Shakespeare
Rezumat Timon din Atena de William Shakespeare
Rezumat Troilus și Cresida de William Shakespeare
Rezumat scurt Totul e bine când se termină cu bine de William Shakespeare
Rezumat Cum vă place de William Shakespeare
Rezumat Cymbeline de William Shakespeare
Rezumat Zadarnicele chinuri ale dragostei de William Shakespeare
Rezumat Măsură pentru măsură de William Shakespeare
Rezumat Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare
Rezumat Nevestele vesele din Windsor de William Shakespeare
Rezumat Visul unei nopți de vară de William Shakespeare
Rezumat Mult zgomot pentru nimic de William Shakespeare
Rezumat Pericle, Prinț al Tironului de William Shakespeare
Rezumat Îmblânzirea scorpiei de William Shakespeare
Rezumat Furtuna de William Shakespeare
Rezumat A douăsprezecea noapte de William Shakespeare
Rezumat Cei doi tineri din Verona de William Shakespeare
Rezumat Doi veri de stirpe aleasă de William Shakespeare
Rezumat Poveste de iarnă de William Shakespeare



Rezumat scurt la cartea Comedia erorilor de William Shakespeare


Egeon, un negustor din Syracuse, este condamnat la moarte în Ephesus pentru că a încălcat interdicția călătoriilor între cele două orașe rivale. Pe măsură ce este condus la execuție, el îi spune Ducelui din Ephesian, Solinus, că a venit în Syracuse în căutarea soției și a unuia dintre fiii săi geamăn, despărțiți de el acum 25 de ani într-un naufragiu. Celălalt geamăn, care a crescut cu Egeon, călătorește și el în lume în căutarea celeilalte jumătăți dispărute a familiei lor. (Aflăm că gemenii sunt identici și fiecare are un sclav geamăn identic numit Dromio.) Ducele este atât de mișcat de această poveste încât îi acordă lui Egeon o zi să strângă răscumpărarea de o mie de mărci necesară pentru a-i salva viața.

Între timp, fără ca Egeon să știe, fiul său Antipholus din Syracuse (și sclavul său Dromio) vizitează și el Ephesus, unde geamănul său dispărut, cunoscut sub numele de Antipholus din Ephesus, este un cetățean prosper al orașului. Adriana, soția lui Antipholus din Ephesus, îl confundă pe Antipholus din Syracuse cu soțul ei și îl trage acasă pentru cină, lăsându-l pe Dromio din Syracuse să stea de pază la ușă și să nu lase pe nimeni să intre. Curând după aceea, Antipholus din Ephesus (cu sclavul său Dromio din Ephesus) se întoarce acasă și îi este refuzat accesul în propria sa casă. Între timp, Antipholus din Syracuse s-a îndrăgostit de Luciana, sora lui Adriana, care este șocată de comportamentul bărbatului despre care crede că este cumnatul ei.

Confuzia crește atunci când un lanț de aur comandat de Antipholus din Ephesus ajunge la Antipholus din Syracuse. Antipholus din Ephesus refuză să plătească pentru lanț (fără surpriză, deoarece nu l-a primit niciodată) și este arestat pentru datorii. Soția sa, văzându-i comportamentul ciudat, decide că a devenit nebun și poruncește slugilor să fie legat și ținut într-o cameră subterană. Între timp, Antipholus din Syracuse și sclavul său decid să fugă din oraș, pe care îl consideră fermecat, cât mai curând posibil - dar sunt amenințați de Adriana și ofițerul de datorii. Ei caută adăpost într-o mănăstire apropiată.

Adriana îl roagă acum pe Duce să intervină și să îl scoată pe "soțul" ei din mănăstire în custodia ei. În timp ce soțul ei real reușește să evadeze și vine acum la Duce și aduce acuzații împotriva soției sale. Situația este în cele din urmă rezolvată de Abatesa, Emilia, care scoate în evidență setul de gemeni și dezvăluie că ea e soția de mult pierdută a lui Egeon. Antipholus din Ephesus se împacă cu Adriana; Egeon este iertat de Duce și reunit cu soția sa; Antipholus din Syracuse își reia urmărirea romantică a lui Luciana, iar toate se încheie fericit, cu cei doi sclavi Dromio îmbrățișându-se.