Rezumat Othello de William Shakespeare

Rezumat la piesa "Othello" de William Shakespeare, care îl are în centrul acțiunii pe Othello, un general maur al armatei venețiene. Manipulat de către Iago, subalternul său invidios, Othello dezvoltă o gelozie distructivă față de soția sa, Desdemona. O serie de intrigi și trădări conduc la o tragedie tulburătoare. Încurajat de Iago, Othello o ucide pe nevinovata Desdemona, crezând că ea îl înșală cu locotenentul Cassio. În final, descoperind adevărul, Othello se sinucide, iar Iago este capturat și condamnat. Piesa explorează teme complexe precum gelozia, rasa și manipularea, oferind o perspectivă tragică asupra condiției umane.

Citește și
Rezumat Romeo și Julieta de William Shakespeare
Rezumat Hamlet de William Shakespeare
Rezumat Coriolan de William Shakespeare
Rezumat Antoniu și Cleopatra de William Shakespeare
Rezumat Iulius Cezar de William Shakespeare
Rezumat Regele Lear de William Shakespeare
Rezumat Macbeth de William Shakespeare
Rezumat Titus Andronicus de William Shakespeare
Rezumat Timon din Atena de William Shakespeare
Rezumat Troilus și Cresida de William Shakespeare
Rezumat Totul e bine când se termină cu bine de William Shakespeare
Rezumat Cum vă place de William Shakespeare
Rezumat Comedia erorilor de William Shakespeare
Rezumat Cymbeline de William Shakespeare
Rezumat Zadarnicele chinuri ale dragostei de William Shakespeare
Rezumat Măsură pentru măsură de William Shakespeare
Rezumat Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare
Rezumat Nevestele vesele din Windsor de William Shakespeare
Rezumat Visul unei nopți de vară de William Shakespeare
Rezumat Mult zgomot pentru nimic de William Shakespeare
Rezumat Pericle, Prinț al Tironului de William Shakespeare
Rezumat Îmblânzirea scorpiei de William Shakespeare
Rezumat Furtuna de William Shakespeare
Rezumat A douăsprezecea noapte de William Shakespeare
Rezumat Cei doi tineri din Verona de William Shakespeare
Rezumat Doi veri de stirpe aleasă de William Shakespeare
Rezumat Poveste de iarnă de William Shakespeare



Rezumat la cartea Othello de William Shakespeare


"Othello" începe pe o stradă din Veneția, în mijlocul unei cerți între Roderigo, un bărbat bogat, și Iago. Roderigo i-a plătit lui Iago pentru a-l ajuta să câștige mâna lui Desdemona. Dar Roderigo tocmai a aflat că Desdemona s-a căsătorit cu Othello, un general pe care Iago îl servește cu resentimente ca mâna dreaptă. Iago spune că-l urăște pe Othello, care nu i-a oferit recent postul de locotenent, dându-i în schimb postul soldatului neexperimentat Michael Cassio.

Neobservat, Iago și Roderigo îi spun lui Brabantio că fiica sa Desdemona a fost furată și căsătorită forțat cu Othello, Maurul. Brabantio descoperă că fiica sa lipsește într-adevăr și adună niște ofițeri să-l găsească pe Othello. Nevrând să-i fie cunoscută ura față de Othello, Iago pleacă de lângă Roderigo și se întoarce grăbit la Othello înainte ca Brabantio să-l vadă. La locuința lui Othello, Cassio sosește cu un mesaj urgent de la duce: ajutorul lui Othello este necesar în privința iminentei invazii turcești în Cipru. Nu mult timp după aceea, Brabantio sosește cu Roderigo și alții și îl acuză pe Othello că i-a furat fiica prin vrăjitorie. Când află că Othello se îndreaptă să vorbească cu ducele, Brabantio decide să-l însoțească și să-l acuze pe Othello în fața senatului adunat.

Planul lui Brabantio dă greș. Ducele și senatul sunt de partea lui Othello. Având ocazia să vorbească pentru el însuși, Othello explică că a curtat-o și a câștigat mâna Desdemonei nu prin vrăjitorie, ci cu povestirile despre aventurile sale în călătorii și război. Ducele găsește explicația lui Othello convingătoare, iar chiar în acest moment, Desdemona intră pentru a-și apăra alegerea în căsătorie și pentru a anunța tatălui ei că loialitatea ei este acum față de soțul ei. Brabantio este frustrat, dar cedează și permite să reînceapă ședința senatului. Ducele spune că Othello trebuie să meargă în Cipru pentru a ajuta la apărarea împotriva turcilor, care se îndreaptă spre insulă. Desdemona insistă să-l însoțească pe soțul ei în călătorie, iar pregătirile sunt făcute pentru ca ei să plece în acea noapte.

În Cipru, a doua zi, doi domni stau pe malul mării cu Montano, guvernatorul Ciprului. Un al treilea domn ajunge și raportează că flota turcească a fost distrusă într-o furtună pe mare. Cassio, ale cărui corăbii nu au avut aceeași soartă, sosește curând, urmat de a doua corabie care-i transportă pe Iago, Roderigo, Desdemona și Emilia, soția lui Iago. Odată ce au debarcat, este zărită corabia lui Othello, iar grupul se îndreaptă spre port. În timp ce așteaptă sosirea lui Othello, Cassio o salută pe Desdemona, strângându-i mâna. Privindu-i, Iago spune publicului că va folosi „un lanț cât acesta” - strângerea de mână - pentru a-l prinde pe Cassio.

Othello sosește, o salută pe soția sa și anunță că în acea seară va fi o petrecere pentru a sărbători siguranța Ciprului împotriva turcilor. După ce toată lumea pleacă, Roderigo se plânge lui Iago că nu are nicio șansă să despartă căsătoria lui Othello. Iago îl asigură pe Roderigo că în curând, odată ce sângele lui Desdemona "va fi învins de actul de distracție", ea își va pierde interesul pentru Othello și va căuta satisfacție sexuală în altă parte. Cu toate acestea, Iago avertizează că "în altă parte" va fi probabil cu Cassio. Iago îl sfătuiește pe Roderigo că ar trebui să aducă rușine lui Cassio, provocând o ceartă cu el la petrecerea din acea seară. Într-un monolog, Iago explică publicului că eliminarea lui Cassio este primul pas crucial în planul său de a-l distruge pe Othello. În acea noapte, Iago îl îmbată pe Cassio și apoi îl trimite pe Roderigo să provoace o bătaie cu el. Aparent provocat de Roderigo, Cassio îl urmărește pe acesta pe scenă. Guvernatorul Montano încearcă să-l țină pe Cassio jos, iar Cassio îl înjunghie. Iago îi trimite pe Roderigo să dea alarma în oraș.

Alarma este dată, iar Othello, care plecase mai devreme cu planuri de a-și consuma căsătoria, sosește curând pentru a calma agitația. Când Othello cere să știe cine a început bătaia, Iago simulează ezitarea de a-l implica pe „prietenul” său Cassio, dar în cele din urmă spune întreaga poveste. Othello îi retrage lui Cassio rangul de locotenent. Cassio este extrem de supărat și se plânge lui Iago, odată ce toată lumea a plecat, că reputația sa a fost distrusă pentru totdeauna. Iago îl asigură pe Cassio că poate reveni în grațiile lui Othello folosind-o pe Desdemona ca intermediar. Într-un monolog, Iago ne spune că va o înscenare  care să pară că Cassio și Desdemona ar fi îndrăgostiți pentru a-l face pe Othello gelos.

Încercând o împăcare, Cassio trimite niște muzicanți să cânte sub fereastra lui Othello. Othello, însă, își trimite clovnul să spună muzicanților să plece. Sperând să aranjeze o întâlnire cu Desdemona, Cassio îl roagă pe clovn, un țăran care servește la curtea lui Othello, s-o trimită pe Emilia la el. După plecarea clovnului, Iago trece și îi spune lui Cassio că îl va îndepărta pe Othello din cale pentru ca el să poată vorbi în privat cu Desdemona. Othello, Iago și un domn merg să examineze unele dintre fortificațiile orașului.

Desdemona este foarte înțelegătoare față de cererea lui Cassio și promite că va face tot ce îi stă în putință pentru a-l face pe Othello să-și ierte fostul locotenent. În timp ce Cassio este pe cale să plece, Othello și Iago se întorc. Simțindu-se neliniștit, Cassio pleacă fără să vorbească cu Othello. Othello întreabă dacă a fost Cassio cel care tocmai s-a despărțit de soția sa, iar Iago, începând să stârnească gelozia lui Othello, răspunde: "Nu, sigur, nu pot să cred, / Că el ar pleca atât de vinovat, / Văzându-te venind".

Othello devine agitat și mohorât, iar Iago își urmărește scopul de a-l înlătura atât pe Cassio, cât și pe Othello, sugerând că între Cassio și Desdemona există o aventură. Rugămințile lui Desdemona către Othello să-l reinstaleze pe Cassio ca locotenent contribuie la convingerea aproape imediată a lui Othello că soția sa este infidelă. După conversația lui Othello cu Iago, Desdemona vine să-l cheme pe Othello la cină și îl găsește simțindu-se rău. Ea îi oferă batista ei să o înfășoare în jurul capului, dar el o consideră "prea mică" și o lasă să cadă pe podea. Desdemona și Othello merg la cină, iar Emilia ridică batista, menționând în fața publicului că Iago i-a cerut întotdeauna să i-o fure pentru el.

Iago este fericit când Emilia îi dă batista, pe care o plantează în camera lui Cassio ca "dovadă" a aventurii sale cu Desdemona. Când Othello cere "dovadă oculară" că soția sa este infidelă, Iago spune că l-a văzut pe Cassio "ștergându-și barba" cu batista lui Desdemona - primul cadou pe care Othello i l-a făcut vreodată. Othello jură să se răzbune pe soția sa și pe Cassio, iar Iago jură că îl va ajuta. Când Othello o vede mai târziu pe Desdemona în acea seară, el îi cere batista, dar ea îi spune că nu o are la ea și încearcă să schimbe subiectul continuând să intervină în favoarea lui Cassio. Acest lucru îl aduce pe Othello într-o furie mai mare și iese fulgerând afară. Mai târziu, Cassio intră pe scenă, mirându-se de batista pe care tocmai a găsit-o în camera sa. El este întâmpinat de Bianca pe care o roagă să ia batista și să-i copieze broderia.

Prin manevrele lui Iago, Othello devine atât de consumat de gelozie încât intră într-o transă și are un atac de epilepsie. În timp ce se zbate pe pământ, apare Cassio, iar Iago îi spune să se întoarcă în câteva minute pentru a vorbi. Odată ce Othello se recuperează, Iago îi spune despre întâlnirea pe care a planificat-o cu Cassio. Îl instruiește pe Othello să se ascundă în apropiere și să privească cum Iago extrage de la Cassio povestea aventurii sale cu Desdemona. În timp ce Othello nu poate auzi, Iago îl presează pe Cassio să-i dea informații despre Bianca, determinându-l pe Cassio să râdă și să confirme suspiciunile lui Othello. În cele din urmă, intră Bianca cu batista lui Desdemona, mustrându-l pe Cassio că o face să-i copieze broderia unui simbol de dragoste primit de la o altă femeie. Când Desdemona intră împreună cu Lodovico și acesta îi dă ulterior lui Othello o scrisoare din Veneția, chemându-l acasă și numindu-l pe Cassio înlocuitorul său, Othello devine furios, lovind-o pe Desdemona și apoi fugind.

În acea noapte, Othello o acuză pe Desdemona că este infidelă. Ignoră protestele ei, susținute de Emilia, că este nevinovată. Iago o asigură pe Desdemona că Othello este doar supărat din cauza problemelor de stat. Mai târziu în acea noapte, Othello îi spune amenințător lui Desdemona să-l aștepte în pat și să o trimită pe Emilia departe. Între timp, Iago îl asigură pe Roderigo, care încă se plânge, că totul merge conform planului: pentru a împiedica plecarea lui Desdemona și a lui Othello, Roderigo trebuie să-l omoare pe Cassio. Apoi va avea drum liber către iubirea sa.

Iago îl instruiește pe Roderigo să-l atace pe neașteptate pe Cassio, dar Roderigo ratează ținta și este rănit de Cassio în schimb. Iago îl rănește pe Cassio și fuge. Când Othello aude strigătul lui Cassio, presupune că Iago l-a ucis pe Cassio, așa cum a spus că va face. Intră Lodovico și Graziano să vadă despre ce este zgomotul. Iago intră pentru scurt timp după aceea și izbucnește într-o furie simulată în timp ce "descoperă" agresorul lui Cassio, Roderigo, pe care îl ucide. Cassio este dus să i se trateze rana.

Între timp, Othello stă deasupra soției sale adormite în dormitorul lor, pregătindu-se să o omoare. Desdemona se trezește și încearcă să îl roage pe Othello s-o creadă. Ea afirmă că este nevinovată, dar Othello o sufocă. Emilia intră cu vești că Roderigo este mort. Othello întreabă dacă Cassio este mort și este șocat când Emilia spune că nu este. După ce strigă că a fost ucisă, Desdemona își schimbă povestea înainte de a muri, pretinzând că s-a sinucis. Emilia îl întreabă pe Othello ce s-a întâmplat, iar Othello îi spune că a ucis-o pe Desdemona pentru infidelitatea ei, pe care Iago i-a adus-o la cunoștință.

Montano, Graziano și Iago intră în cameră. Iago încearcă să o reducă la tăcere pe Emilia, care realizează ce a făcut Iago. Inițial, Othello insistă că Iago a spus adevărul, invocând batista ca dovadă. Odată ce Emilia îi spune cum a găsit batista și i-a dat-o lui Iago, Othello este distrus și începe să plângă. Încearcă să-l omoare pe Iago, dar este dezarmat. Iago o omoară pe Emilia și fuge, dar este prins de Lodovico și Montano, care se întorc ținându-l pe Iago captiv. Ei îl aduc și pe Cassio, care acum este într-un scaun din cauza rănii sale. Othello îl rănește pe Iago și este dezarmat. Lodovico îi spune lui Othello că trebuie să meargă cu ei înapoi la Veneția pentru a fi judecat. Othello ține un discurs despre cum ar vrea să fie amintit, apoi se sinucide cu o sabie pe care o avea ascunsă asupra sa. Piesa se încheie cu un discurs al lui Lodovico. El dă casa și bunurile lui Othello lui Graziano și poruncește execuția lui Iago.