Ce este si cum sa intocmim un referat - PDF

Vezi ce este un referat si care sunt pasii prin care sa faci un referat bun. Ce avantaje iti ofera un referat de calitate si cum sa urmezi cei sase pasi pentru intocmirea unui referat: Precizarea temei referatului, Colectarea și studierea materialului documentar, Structurarea referatului, Redactarea referatului, Evaluarea critică a versiunii preliminare si Finalizarea referatului.

Fragment
REFERÁT ~e n. 1) Comunicare publică care prezintă o expunere desfășurată a unei teme.
          Referatul științific este o lucrare de dimensiuni medii care cuprinde studiul unui fenomen sau proces fizic, social, economic sau de altă natură, întocmit pe baza unor cercetări bibliografice / experimentale, a unor studii cazuistice sau experimentale.
          Referatul este o variantă mai scurtă și mai puțin complexă a unei lucrări de finalizare de studii.
          In general, un referat științific are și o parte de cercetare originală. In cazul studenților din anul I, partea de originalitate se referă mai mult la alcătuirea materialului și mai puțin la conținutul științific. Asta nu înseamnă plagierea unei teme. Originalitatea se poate manifesta prin alegerea temei, prin alegerea bibliografiei, prin organizarea materialului și prin punerea în evidență a importanței temei respective, a evoluției rezultatelor și încadrarea lor în domeniul din care fac parte. In plus, partea care nu este cuprinsă cu foarte multe detalii în referat (conexiuni cu alte domenii, date istorice legate de punerea problemei, de diverse moduri de abordare, etc.), are o mare importanță.

CUM SA INTOCMIM UN REFERAT
(după Derek Rowntree, Învață cum sa înveți. Introducere programata in tehnica studiului, Editura Didactica și Pedagogica, București, 1980)
Scrierea unui referat sau a unei lucrări personale are cel puțin trei avantaje importante pentru cel care o scrie:
     1. Îl obligă sa-si organizeze gândirea și sa-si precizeze punctul de vedere cu privire la subiectul lucrării.
     2. Îi permite lui (si profesorului) sa descopere anumite calități pe care le are și pe care trebuie sa le întărească, precum și anumite puncte slabe, pe care trebuie sa le remedieze, daca vrea sa reușească in domeniul lui de interes.
     3. Scrierea este pasul care completează procesul gândirii și al învățării. Deoarece aproape orice activitate umana cere capacitatea de exprimare in scris, aceasta este in mod clar „o calificare pe viață“.

Procesul scrierii unui referat - pasii ii gasiti in fisierul PDF de mai jos. 12 pagini care sa va ajute sa intocmiti un referat bun. Sursa: Scribd.com