Rezumat scurt Copiii Căpitanului Grant de Jules Verne

Rezumat scurt la cartea "Copiii Căpitanului Grant" de Jules Verne, în care este vorba despre aventuroasa căutare a căpitanului Grant de către Lordul și Lady Glenarvan, împreună cu copiii acestuia și echipajul iahtului Duncan. Descoperind o sticlă aruncată în ocean de către căpitanul Grant după naufragiul Britannia, căutătorii încep o călătorie plină de peripeții în jurul lumii, având de-a face cu trădări, insule misterioase și popoare indigene. În drumul lor spre descoperiri surprinzătoare și pericole neașteptate, eroii își testează curajul și solidaritatea într-o poveste captivantă despre aventură și supraviețuire.


Citește și
Fisa de lectura "Doi ani de vacanță" de Jules Verne
Două rezumate scurte "Doi ani de vacanță" de Jules Verne
Rezumat 20 000 de leghe sub mări de Jules Verne
Rezumat Ocolul Pământului în optzeci de zile de Jules Verne
Rezumat Insula misterioasă de Jules Verne
Rezumat O călătorie spre centrul Pământului de Jules Verne
Rezumat Cinci săptămâni în balon de Jules Verne
Rezumat Steaua sudului de Jules Verne
Rezumat scurt Căpitanul Hatteras de Jules Verne
Rezumat Școala Robinsonilor de Jules Verne
Rezumat O fantezie a doctorului Ox de Jules Verne



Rezumat scurt la cartea Copiii Căpitanului Grant de Jules Verne - rezumat volumul 1 și 2


Cartea relatează povestea căutării căpitanului Grant de pe Britannia. După descoperirea unei sticle aruncate în ocean de către căpitan după naufragiul Britanniei, Lordul și Lady Glenarvan din Scoția iau legătura cu Mary și Robert, fiica și fiul tânărului căpitan Grant, prin intermediul unui anunț într-un ziar. Guvernul refuză să lanseze o expediție de salvare, însă Lordul și Lady Glenarvan, impresionați de starea copiilor, decid să o facă singuri. Principala dificultate constă în faptul că coordonatele naufragiului sunt în mare parte șterse, iar singura informație cunoscută este latitudinea (37 de grade); astfel, expediția ar trebui să circumnavigheze paralela 37 sud. Sticla a fost recuperată din stomacul unui rechin, așa că este imposibil de urmărit originea sa prin curentul oceanic. Indiciile rămase constau în câteva cuvinte în trei limbi. Acestea sunt reinterpretate de mai multe ori pe parcursul romanului pentru a face diferite destinații să pară probabile, cum ar fi Chile, Argentina, Vârful de Sud al Australiei, uneori Noua Zeelandă și chiar și cea mai nordică parte a Antarcticii (unde nu au mai navigat până la urmă).

Lordul Glenarvan își asumă misiunea de găsire a lui Grant; împreună cu soția sa, copiii lui Grant și echipajul de pe iahtului său Duncan, pornesc spre America de Sud. Un pasager neașteptat în persoana geografului francez Jacques Paganel (care a ratat vaporul spre India, îmbarcându-se accidental pe iahtul Duncan) se alătură căutării. Ei explorează Patagonia, Insula Tristan da Cunha, Insula Amsterdam și Australia (un pretext pentru a descrie publicului flora, fauna și geografia numeroaselor locuri).

Acolo găsesc un fost subofițer de pe Britannia pe nume Ayrton, care se oferă să-i conducă la locul naufragiului. Cu toate acestea, Ayrton este un trădător, care nu a fost prezent în timpul naufragiului Britanniei, ci a fost abandonat în Australia după o încercare eșuată de preluare a controlului asupra navei pentru a practica pirateria. El încearcă să preia controlul asupra iahtului Duncan, dar, prin pur noroc, această încercare eșuează și Glenarvans, copiii lui Grant, Paganel și câțiva marinari sunt lăsați în Australia, crezând în mod eronat că iahtul Duncan s-a pierdut și navighează către Auckland, Noua Zeelandă, de unde vor să se întoarcă în Europa. Când corabia lor se scufundă în sudul Auckland-ului, pe coasta Noii Zeelande, sunt capturați de un trib Māori, dar reușesc, norocos, să scape și să se îmbarce pe o corabie pe care o descoperă a fi, spre uimirea lor, iahtul Duncan.

Ayrton, luat prizonier, își oferă cunoștințele despre căpitanul Grant în schimbul abandonării lui pe o insulă pustie în loc să fie predat autorităților britanice. Iahtul Duncan părăsește insula Tabor, care, prin pur noroc, se dovedește a fi refugiul căpitanului Grant. Îl lasă pe Ayrton să trăiască printre animale și să-și recapete umanitatea.

Ayrton reapare în romanul ulterior al lui Jules Verne, (Insula misterioasă, 1874).