Rezumat Coriolan de William Shakespeare

Rezumat la cartea "Coriolan" de William Shakespeare, în care este vorba despre tumultul social și conflictele de clasă în Roma antică. După o foamete, plebeienii cer drepturi, iar patricienii le acordă cinci reprezentanți. Printre aceștia, Caius Martius, un soldat patrician mândru, se ridică ca erou într-un război împotriva tribului Volscian. Întors în Roma, Martius trebuie să obțină voturile plebeilor pentru a deveni consul, provocând tensiuni. Confruntat cu trădare și exil, Martius caută răzbunare alături de dușmanul său Aufidius. În ciuda eforturilor mamei sale, Volumnia, de a-l salva, tragedia culminează cu asasinarea lui Coriolanus într-un moment de conflict și regrete.

Citește și
Rezumat Romeo și Julieta de William Shakespeare
Rezumat Hamlet de William Shakespeare
Rezumat Antoniu și Cleopatra de William Shakespeare
Rezumat Iulius Cezar de William Shakespeare
Rezumat Regele Lear de William Shakespeare
Rezumat Macbeth de William Shakespeare
Rezumat Othello de William Shakespeare
Rezumat Titus Andronicus de William Shakespeare
Rezumat Timon din Atena de William Shakespeare
Rezumat Troilus și Cresida de William Shakespeare
Rezumat Totul e bine când se termină cu bine de William Shakespeare
Rezumat Cum vă place de William Shakespeare
Rezumat Comedia erorilor de William Shakespeare
Rezumat Cymbeline de William Shakespeare
Rezumat Zadarnicele chinuri ale dragostei de William Shakespeare
Rezumat Măsură pentru măsură de William Shakespeare
Rezumat Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare
Rezumat Nevestele vesele din Windsor de William Shakespeare
Rezumat Visul unei nopți de vară de William Shakespeare
Rezumat Mult zgomot pentru nimic de William Shakespeare
Rezumat Pericle, Prinț al Tironului de William Shakespeare
Rezumat Îmblânzirea scorpiei de William Shakespeare
Rezumat Furtuna de William Shakespeare
Rezumat A douăsprezecea noapte de William Shakespeare
Rezumat Cei doi tineri din Verona de William Shakespeare
Rezumat Doi veri de stirpe aleasă de William Shakespeare
Rezumat Poveste de iarnă de William Shakespeare



Rezumat la cartea Coriolan de William Shakespeare


În Roma antică, în urma unei foamete, populația obișnuită, sau plebeii, cer dreptul de a stabili ei înșiși prețul pentru aprovizionarea cu grâne a orașului. În răspuns la protestele lor, aristocrația conducătoare, sau patricienii, acordă plebeilor cinci reprezentanți, sau tribuni - o decizie care provoacă mânia mândrului soldat patrician Caius Martius, care simte numai dispreț pentru clasele inferioare. În acel moment, izbucnește războiul cu un trib trib vecin, Volscienii, conduși de marele rival al lui Martius, Tullus Aufidius. În campania care urmează, Volscienii sunt învinși, iar Roma cucerește orașul italian Corioles, grație eroismului lui Martius. În semn de recunoaștere a faptelor sale mari, i se acordă numele Coriolanus.

La întoarcerea sa în Roma, Coriolanus primește o primire de erou, iar Senatul îi oferă funcția de consul. Pentru a obține această funcție, totuși, trebuie să iasă și să ceară voturile plebeilor, o sarcină pe care o abordează cu reticență. La început, oamenii obișnuiți sunt de acord să îi ofere voturile lor, dar mai târziu își schimbă decizia la îndemnul celor doi tribuni inteligenți, Brutus și Sicinius, care îl consideră pe Coriolanus dușman al poporului. Acest lucru îl înfurie pe mândrul Coriolanus, și vorbește nechibzuit împotriva ideii de guvernare populară; Brutus și Sicinius, profitând de cuvintele sale, îl declară trădător al statului roman și îl exilează.

Dorind răzbunare împotriva Romei, Coriolan se duce la dușmanul său Volscian, Aufidius, în orașul Antium, și face pace cu el. Aufidius plănuiește o nouă campanie împotriva romanilor și îl primește cu bucurie pe Coriolanus, deși simte curând că cade în umbra noului său aliat. Armata lor avansează spre Roma, aruncând orașul în panică - armatele Romei sunt neputincioase să oprească înaintarea, iar curând Aufidius și Coriolanus își așază tabăra în afara zidurilor orașului. Doi dintre cei mai vechi prieteni vin să ceară milă, dar Coriolanus refuză să îi asculte. Cu toate acestea, când mama sa, Volumnia, căreia îi este devotat, îl roagă să facă pace, el cedează, iar romanii o sărbătoresc pe Volumnia ca pe salvatoarea orașului. Între timp, Coriolan și Volscienii se întorc la Antium, unde locuitorii îl sărbătoresc pe Coriolanus ca pe un erou. Aufidius, simțindu-se jignit, declară că eșecul lui Coriolanus de a cuceri Roma înseamnă trădare; în disputa care urmează, unii dintre oamenii lui Aufidius îl asasinează pe Coriolanus.