Rezumat Hamlet de William Shakespeare

Rezumat la cartea "Hamlet" de William Shakespeare, în care este vorba despre intrigă, trădare și răzbunare în curtea regală a Danemarcei. În urma morții regelui Hamlet, fiul său, Prince Hamlet, descoperă un complot întunecat: unchiul său, Claudius, a preluat tronul și i-a luat soția. Fantoma regelui defunct îl avertizează pe Hamlet să se răzbune, declanșând o serie de evenimente tragice. În timp ce Hamlet plănuiește să-l deconspire pe Claudius, dragostea și moartea devin forțe distructive. În cele din urmă, într-un duel fatal, se dezvăluie adevărul întunecat, lăsând în urmă o dramă înspăimântătoare și o moștenire nemuritoare.

Citește și
Rezumat Romeo și Julieta de William Shakespeare
Rezumat Coriolan de William Shakespeare
Rezumat Antoniu și Cleopatra de William Shakespeare
Rezumat Iulius Cezar de William Shakespeare
Rezumat Regele Lear de William Shakespeare
Rezumat Macbeth de William Shakespeare
Rezumat Othello de William Shakespeare
Rezumat Titus Andronicus de William Shakespeare
Rezumat Timon din Atena de William Shakespeare
Rezumat Troilus și Cresida de William Shakespeare
Rezumat Totul e bine când se termină cu bine de William Shakespeare
Rezumat Cum vă place de William Shakespeare
Rezumat Comedia erorilor de William Shakespeare
Rezumat Cymbeline de William Shakespeare
Rezumat Zadarnicele chinuri ale dragostei de William Shakespeare
Rezumat Măsură pentru măsură de William Shakespeare
Rezumat Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare
Rezumat Nevestele vesele din Windsor de William Shakespeare
Rezumat Visul unei nopți de vară de William Shakespeare
Rezumat Mult zgomot pentru nimic de William Shakespeare
Rezumat Pericle, Prinț al Tironului de William Shakespeare
Rezumat Îmblânzirea scorpiei de William Shakespeare
Rezumat Furtuna de William Shakespeare
Rezumat A douăsprezecea noapte de William Shakespeare
Rezumat Cei doi tineri din Verona de William Shakespeare
Rezumat Doi veri de stirpe aleasă de William Shakespeare
Rezumat Poveste de iarnă de William Shakespeare



Rezumat la cartea Hamlet de William Shakespeare


Într-o noapte întunecată de iarnă, o fantomă umblă pe zidurile castelului Elsinore din Danemarca. Descoperită mai întâi de doi paznici, apoi de către savantul Horatio, fantoma seamănă cu regele Hamlet, recent decedat, al cărui frate Claudius a moștenit tronul și s-a căsătorit cu văduva regelui, regina Gertrude. Când Horatio și paznicii îl aduc pe prințul Hamlet, fiul Gertrude și al regelui decedat, să vadă fantoma, aceasta îi vorbește, declarând în mod sumbru că este cu adevărat spiritul tatălui său și că a fost asasinat de nimeni altul decât Claudius. Ordinându-i lui Hamlet să se răzbune pe omul care i-a uzurpat tronul și s-a căsătorit cu soția sa, fantoma dispare odată cu răsăritul soarelui.

Prințul Hamlet se dedică răzbunării morții tatălui său, dar, fiind contemplativ și gânditor prin natura sa, întârzie, căzând într-o melancolie adâncă și chiar într-o aparentă nebunie. Claudius și Gertrude se îngrijorează de comportamentul ciudat al prințului și încearcă să descopere cauza acestuia. Ei angajează doi prieteni ai lui Hamlet, Rosencrantz și Guildenstern, să-l supravegheze. Când Polonius, pomposul Lord Șambelan, sugerează că Hamlet ar putea fi nebun din dragoste pentru fiica sa Ofelia, Claudius este de acord să-l spioneze pe Hamlet când conversează cu fata. Dar, deși Hamlet pare cu siguranță nebun, nu pare să o iubească pe Ofelia: o îndeamnă să intre într-o mănăstire și declară că dorește să interzică căsătoriile.

Un grup de actori călători ajunge la Elsinore, iar Hamlet profită de ideea de a testa vina unchiului său. Va face ca actorii să interpreteze o scenă care seamănă leit cu secvența în care Hamlet își imaginează că unchiul său l-a ucis pe tatăl său, astfel încât, dacă Claudius este vinovat, cu siguranță va reacționa. Când momentul asasinatului survine în teatru, Claudius sare în sus și părăsește camera. Hamlet și Horatio sunt de acord că acest lucru dovedește vina sa. Hamlet merge să-l ucidă pe Claudius, dar îl găsește rugându-se. Deoarece crede că a-l ucide pe Claudius în timp ce se roagă ar trimite sufletul lui Claudius în rai, Hamlet consideră că ar fi o răzbunare inadecvată și decide să aștepte. Claudius, acum speriat de nebunia lui Hamlet și temându-se pentru propria sa siguranță, poruncește ca Hamlet să fie trimis în Anglia imediat.

Hamlet merge să-și confrunte mama, în camera căreia Polonius s-a ascuns în spatele unei tapiserii. Auzind un zgomot din spatele tapiseriei, Hamlet crede că regele se ascunde acolo. El scoate sabia și înjunghie prin țesătură, omorându-l pe Polonius. Pentru acest crimă, el este imediat trimis în Anglia cu Rosencrantz și Guildenstern. Cu toate acestea, planul lui Claudius pentru Hamlet include mai mult decât exilul, deoarece le-a dat lui Rosencrantz și Guildenstern ordine sigilate pentru regele Angliei, cerând ca Hamlet să fie condamnat la moarte.

În urma morții tatălui său, Ofelia devine nebună de durere și se îneacă în râu. Laertes, fiul lui Polonius, care a stat în Franța, revine în Danemarca furios. Claudius îl convinge că Hamlet este vinovat de moartea tatălui și surorii sale. Când Horatio și regele primesc scrisori de la Hamlet care indică faptul că prințul s-a întors în Danemarca după ce pirații au atacat nava sa în drum spre Anglia, Claudius elaborează un plan pentru a folosi dorința de răzbunare a lui Laertes pentru a asigura moartea lui Hamlet. Laertes va lupta cu Hamlet într-un sport nevinovat, dar Claudius va otrăvi lama lui Laertes astfel încât, dacă acesta va provoca sângerare, Hamlet va muri. Ca plan de rezervă, regele decide să otrăvească un pahar, pe care îl va oferi lui Hamlet să bea în cazul în care Hamlet reușește primul sau al doilea atac al meciului. Hamlet se întoarce în apropierea Elsinore în timp ce are loc înmormântarea lui Ofelia. Înăbușit de durere, el îl atacă pe Laertes și declară că, de fapt, o iubea dintotdeauna pe Ofelia. Înapoi la castel, îi spune lui Horatio că crede că trebuie să fii pregătit să mori, deoarece moartea poate veni în orice moment. Un curtean nebun numit pe nume Osric sosește la ordinul lui Claudius pentru a aranja meciul de scrimă dintre Hamlet și Laertes.

Lupta cu săbii începe. Hamlet reușește primul atac, dar refuză să bea din paharul oferit de rege. În schimb, Gertrude bea din el și este rapid ucisă de otrava din pahar. Laertes reușește să-l rănească pe Hamlet, dar acesta nu moare imediat din cauza otrăvii. În primul rând, Laertes este tăiat de lama propriului său cuțit și, după ce îi dezvăluie lui Hamlet că Claudius este responsabil pentru moartea reginei, moare din cauza otrăvii cuțitului. Apoi, Hamlet îl înjunghie pe Claudius cu sabia otrăvită și îl forțează să bea restul vinului otrăvit. Claudius moare, iar Hamlet moare imediat după ce își îndeplinește răzbunarea.

În acest moment, un prinț norvegian numit Fortinbras, care a condus o armată în Danemarca și a atacat Polonia mai devreme în piesă, intră cu ambasadori din Anglia, care raportează că Rosencrantz și Guildenstern sunt morți. Fortinbras este șocat de priveliștea sumbră a întregii familii regale moartă. El își propune să preia puterea în regat. Horatio, îndeplinind ultima dorință a lui Hamlet, îi povestește povestea tragică a lui Hamlet. Fortinbras ordonă ca Hamlet să fie dus într-un mod demn de un soldat căzut.