Rezumat Timon din Atena de William Shakespeare

Rezumat la cartea "Timon din Atena" de William Shakespeare, spune povestea generosului Timon, care, dezamăgit de falsitatea prietenilor săi și în sărăcie, se retrage în sălbăticie. Într-un act de generozitate final, îi dă ultimii săi bani singurului om cinstit din viața sa, servitorul Flavius. Când Atena se confruntă cu invazia lui Alcibiades, Timon refuză să se întoarcă. În final, Alcibiades descoperă că Timon, deși a murit crezând că lumea îl ura, este onorat în Atena. Povestea explorează tema trădării, falsității sociale și adevăratului caracter uman.

Citește și
Rezumat Romeo și Julieta de William Shakespeare
Rezumat Hamlet de William Shakespeare
Rezumat Coriolan de William Shakespeare
Rezumat Antoniu și Cleopatra de William Shakespeare
Rezumat Iulius Cezar de William Shakespeare
Rezumat Regele Lear de William Shakespeare
Rezumat Macbeth de William Shakespeare
Rezumat scurt Othello de William Shakespeare
Rezumat scurt Titus Andronicus de William Shakespeare
Rezumat Troilus și Cresida de William Shakespeare
Rezumat Totul e bine când se termină cu bine de William Shakespeare
Rezumat Cum vă place de William Shakespeare
Rezumat Comedia erorilor de William Shakespeare
Rezumat Cymbeline de William Shakespeare
Rezumat Zadarnicele chinuri ale dragostei de William Shakespeare
Rezumat Măsură pentru măsură de William Shakespeare
Rezumat Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare
Rezumat Nevestele vesele din Windsor de William Shakespeare
Rezumat Visul unei nopți de vară de William Shakespeare
Rezumat Mult zgomot pentru nimic de William Shakespeare
Rezumat Pericle, Prinț al Tironului de William Shakespeare
Rezumat Îmblânzirea scorpiei de William Shakespeare
Rezumat Furtuna de William Shakespeare
Rezumat A douăsprezecea noapte de William Shakespeare
Rezumat Cei doi tineri din Verona de William Shakespeare
Rezumat Doi veri de stirpe aleasă de William Shakespeare
Rezumat Poveste de iarnă de William Shakespeare



Rezumat la cartea Timon din Atena de William Shakespeare


Un poet, un pictor și un bijutier vin la casa lui Timon, sperând să-i vândă marfa, deoarece Timon este un om foarte generos. Timon intră și află de la un mesager că prietenul său Ventidius este în închisoare, așa că trimite bani pentru a-i plăti libertatea. Ajută mai mulți cetățeni în nevoie și acceptă cu bucurie lucrările poetului și pictorului, precum și bijuteriile bijutierului. Apemantus vine la casa lui Timon, refuză să salute și îi disprețuiește pe lăudătorii lui Timon. Alcibiades sosește, iar Timon îl întâmpină.

Timon organizează un ospăț în casa sa și toți prietenii săi sunt prezenți. Apemantus declară că a venit doar să fie un observator al lăudătorilor vicleni care umplu casa lui Timon. Timon vorbește despre afecțiunea sa față de prietenii săi și plăcerea pe care o găsește în a le oferi cadouri, fără a avea așteptări de întoarcere a cadourilor. Flavius, servitorul lui Timon, se îngrijorează că Timon va rămâne fără bani dacă continuă să fie atât de generos. Majoritatea cetățenilor Atenei sunt uimiți că Timon continuă să fie atât de generos, deoarece li se pare că Timon trebuie să aibă vreo putere magică pentru a poseda o astfel de bogăție nesfârșită.

Trei creditori, prieteni ai lui Timon care îi împrumută bani, își cer datoriile, trimițând servitori la ușa lui Timon cu facturile în mână. Timon încearcă să-i alunge, dar aceștia nu pleacă. Timon îl întreabă pe Flavius de ce are creditori la ușă, iar Flavius îi explică că nu mai are bani și este dator. Timon îi poruncește să-și vândă pământul, dar acesta este deja ipotecat. Timon întreabă de ce Flavius nu i-a spus niciodată despre starea sa financiară, iar Flavius insistă că a încercat, dar el a refuzat întotdeauna să asculte. Flavius spune că toată lumea l-a iubit, dar acum când finanțele au dispărut, cei care-l lăudau îl vor abandona. Timon nu-l crede și trimite servitorii să ceară prietenilor săi împrumuturi, dar Flavius spune că a încercat deja și nimeni nu l-a împrumutat cu nimic.

Fiecare dintre cei trei servitori ai lui Timon ajunge la casele a trei dintre prietenii săi pentru a cere un împrumut, dar fiecare refuză. Servitorii îl întreabă și pe Ventidius, recent eliberat, de un împrumut, dar acesta refuză. Servitorii creditorilor înconjoară casa lui Timon, deși observă cât de ciudat este că stăpânii lor poartă daruri de la Timon în timp ce aceștia cer plata împrumuturilor pe care el le-a luat de la ei pentru a le cumpăra darurile. Timon este furios să fie blocat în casa sa de grupuri de servitori ai creditorilor și planifică o ultimă cină.

Timon îi invită pe toți prietenii săi și pe alți domni. Timon rostește o rugăciune peste oalele acoperite, cerând zeilor să se asigure că nu dau niciodată prea mult oamenilor, să țină întotdeauna ceva ca rezervă și să nu ceară niciodată nimic în schimb, deoarece oamenii îi vor abandona. Apoi dezvăluie pietre și apa clocotită din oale. Timon blestemă laudele presupușilor săi prieteni și părăsește Atena.

Între timp, Alcibiades se ceartă cu senatorii cu privire la soarta unuia dintre prietenii săi, condamnat la moarte pentru că a ucis un om la furie. Alcibiades încearcă să-și salveze prietenul, dar ajunge să enerveze atât de mult senatul încât aceștia îl exclud din Atena. Alcibiades pleacă, având în plan să strângă o armată pentru a ataca Atena.

Timon pornește în sălbăticie. Servitorii săi plâng plecarea sa, triști că cineva a putut cădea atât de mult de la atâta generozitate. Flavius împarte ultimii bani și pleacă să-l servească pe Timon în sălbăticie. Timon caută hrană în pădure, doar pentru a descoperi o ascunzătoare plină cu aur. Lovit de ironia descoperirii sale acum când nu mai are nevoie de ea, Timon îngroapă din nou aurul, păstrându-și însă ceva și pentru el. Apoi este vizitat de tot felul de oameni în pădure, începând cu Alcibiades. Când aude intenția lui Alcibiades de a distruge Atena, îi face o donație în aur și îl îndeamnă să-i masacreze pe toți.

Apemantus vine în peștera lui Timon din pădure și îl batjocorește, remarcând că prăbușirea sa a survenit din cauza generozității sale față de o mulțime de lăudători neaveniți. Cei doi își adresează injurii reciproc, apoi Timon remarcă că el este atât de nefericit că a căzut pentru că nu a cunoscut niciodată suferința, dar Apemantus a cunoscut-o, deși nu a fost niciodată niciodată înconjurat laude josnice – atunci de ce urăște omenirea? Timon este cel care are cu adevărat motive pentru o astfel de reacție. Cei doi discută despre dorința lor de a arunca lumea în haos, dar discuția se încheie cu insulte, iar Apemantus pleacă.

Apoi sosește Flavius, oferindu-i lui Timon ultimii bani și plângând. Impresionat de această manifestare de milă, Timon își dă seama că Flavius a fost singurul om cinstit cu care a intrat în contact în Atena și este singurul om care poate scăpa de blestemele lui entuziaste împotriva omenirii. Timon îi dă aur și îi poruncește să plece.

Poetul și Pictorul au auzit că Timon are aur, așa că vin să îi intre în grații. Timon îi trimite într-o căutare zadarnică. Mai târziu, Flavius se întoarce cu doi senatori care anunță că poporul a hotărât că tratamentul lui Timon a fost injust și îl doresc înapoi în Atena. Timon refuză. Senatorii cred că prezența lui Timon în Atena va opri cumva invazia lui Alcibiades, dar nu-l pot convinge pe Timon.

Alcibiades ajunge la porțile Atenei. Senatorii încearcă să apere orașul, explicând că nu toți din Atena l-au insultat pe Alcibiades și pe Timon, și îl roagă pe Alcibiades să intre în oraș în pace, fără să-i ucidă pe toți. Alcibiades este de acord și îi pedepsește doar pe cei care l-au jignit pe el și pe Timon. Apoi sosește un soldat cu vești că Timon a murit, iar Alcibiades citește epitaful său. Deși a murit gândindu-se că toată lumea îl ura, Alcibiades îl onorează pe Timon, un om mult mai admirat în Atena decât credea el.