Rezumat Dă mai departe de Catherine Ryan Hyde

Rezumat la cartea "Dă Mai Departe" de Catherine Ryan Hyde, în centrul căreia se află viața a trei indivizi din Atascadero, California. Trevor, un adolescent cu un scop nobil, lansează mișcarea "Dă mai departe", încercând să schimbe viețile altora printr-un lanț de acte de bunătate. În ciuda obstacolelor și tragediilor, spiritul altruist al lui Trevor prinde rădăcini, transformându-se într-un curent social. Într-un final dramatic, cu sacrificiul lui Trevor, cartea explorează complexitatea relațiilor umane și impactul pe termen lung al gesturilor bune, subliniind ideea că ajutându-i pe alții, ne ajutăm și pe noi înșine.



Rezumat la cartea Dă mai departe de Catherine Ryan Hyde


"Dă mai departe" este un roman care se axează pe viețile a trei persoane din Atascadero, California, un oraș situat la aproximativ aceeași distanță de Los Angeles cât și de San Francisco. Reuben, profesor de studii sociale la școala gimnazială, s-a mutat recent în zonă. Reuben are o fizionomie desfigurată și este unul dintre puținii oameni de culoare din Atascadero. Cel de-al doilea personaj, Arlene, este o mamă singură care luptă cu alcoolismul și cu alegerile proaste de bărbați, în special Ricky, tatăl fiului ei, care a dispărut și a lăsat-o să facă plăți pentru o camionetă scumpă și distrusă. Ea încearcă să-și crească fiul pe nume Trevor, un adolescent aparent neinteresant al cărui singur scop în viață pare să fie de a ajuta oamenii.

La începutul romanului, Reuben îi dă clasei sale o temă opțională care îi îndeamnă pe elevi să aducă schimbări în lume. Deși a dat această temă de mai multe ori, Trevor se agață de idee, creând un sistem numit Dă mai departe. Trevor crede, că dacă el va ajuta trei oameni să-și schimbe viețile, care la rândul lor vor ajuta alți trei oameni, și tot așa până când ideea va deveni atât de mare în mod exponențial încât va cuceri lumea. Trevor începe cu Jerry, un dependent de droguri fără adăpost pentru care Trevor cumpără alimente și haine pentru ca acesta să-și poată schimba viața. După ce obține un loc de muncă, Jerry este arestat pentru droguri, iar Trevor crede că intervenția sa în cazul lui Jerry este un eșec. Apoi, Trevor aranjează ca  Reuben și mama sa să se întâlnească, deoarece crede că ambii sunt singuri și au nevoie de companie. Reuben și Arlene au o relație fragilă cu întreruperi, dar ajung să se logodească, ceea ce îl încântă pe Trevor. Apoi, Trevor o ajută pe doamna Greenberg, o văduvă în vârstă și cu artrită, la întreținerea grădinii sale. Greenberg moare în curând, lăsându-l pe Trevor să creadă că planul său este un eșec.

Cu toate acestea, Trevor nu știe că doamna Greenberg a răsplătit înainte alte trei persoane, folosind banii din asigurarea de viață pentru a ajuta trei indivizi în dificultate. Unul dintre acești indivizi, Matt, răsplătește la rândul său salvând un gangster, Sidney G., de la omor, deși nu crede că acesta este vrednic sau capabil să ducă mai departe ideea. Similar, Jerry a reușit să iasă din închisoare și ajuns în San Francisco, salvează o femeie numită Charlotte de la sinucidere. În timp ce Trevor crede că planul său se destramă, cititorii devin conștienți că acesta funcționează într-adevăr, deoarece pot citi despre diverse exemple de Dă mai departe, care în cele din urmă se leagă într-o mișcare de amploare, răspândindu-se în Los Angeles și San Francisco și ajungând în cele din urmă în întreaga țară.

Pe măsură ce Trevor crede că planul său a eșuat, el asistă și la eșecul relației dintre Reuben și Arlene. În mod neașteptat, Ricky (tatăl nevolnic al lui Trevor) se întoarce și Arlene își încheie logodna cu Reuben pentru a fi cu Ricky, ceea ce îl supără pe Reuben. Arlene își dă seama că Ricky nu s-a schimbat cu nimic, iar ea îl alungă în cele din urmă. Ea și Reuben se împacă pentru o noapte, dar el nu o poate ierta și se desparte de ea.

În această perioadă, un reporter din New York, Chris Chandler, află de mișcare și începe să urmărească povestea. El continuă să ajungă în fundături, dar este obsedat de poveste, ajungând în cele din urmă să urmărească originile mișcării până la Trevor. Îl intervievează pe Trevor, care este apoi invitat să-l întâlnească pe Președintele Statelor Unite. Arlene, Reuben și Trevor călătoresc la Washington, D.C. Arlene îi spune lui Reuben că este însărcinată, dar este nesigură dacă copilul este al lui sau al lui Ricky. Trevor, în continuare crezând că Jerry a eșuat să răsplătească mai departe, încearcă să oprească un grup de bărbați care vor să-i bată pe doi bărbați homosexuali. Trevor este înjunghiat și moare în spital.

După această dramă, Trevor devine celebru, și zeci de mii de oameni vin la memorialul său și la o veghe cu lumânări. Acești oameni promit să continue spiritul Dă mai departe, schimbând în mod permanent lumea într-un loc în care oamenii fac constant gesturi de bunătate unul față de altul. La sfârșitul romanului, Reuben și Arlene se căsătoresc, dar Ricky apare din nou, doar pentru a afla că copilul este al lui Reuben. Reuben și Arlene îi dau bani să-l ajute să se redreseze și îl îndeamnă să răsplătească mai departe în spiritul lui Trevor.

Romanul oscilează între puncte de vedere la persoana întâi și a treia, precum și între personajele cărții. Cartea îmbină aceste narațiuni cu extrase din jurnalul lui Trevor, împreună cu fragmente din cărțile pe care Chris le-a scris despre mișcarea Dă mai departe. Acest lucru permite personajelor să vorbească în numele lor, menținând în același timp omnipotența narațiunilor la a treia persoană, creând adesea ironie dramatică și făcând publicul să știe mai multe decât personajele. Acest aspect oferă, de asemenea, personajelor o cale, în timp ce creează simultan o narațiune în care cititorul este forțat să creadă într-o formă de predeterminism, ca și cum toate personajele își îndeplinesc propriile destine individuale.

Astfel, romanul devine o narațiune polivocală. Această colectivitate reflectă comunalismul central al poveștii în sine: ideea că, ajutând pe alții care se luptă, ne ajutăm și noi înșine.