Rezumat Romeo și Julieta de William Shakespeare

Rezumat la cartea "Romeo și Julieta" de William Shakespeare în care este vorba despre pasiunea interzisă dintre cei doi tineri îndrăgostiți, Romeo și Julieta. În ciuda rivalității dintre familiile lor, Montague și Capulet, cei doi se căsătoresc în secret. O serie de evenimente tragice se desfășoară, inclusiv uciderea lui Tybalt și o intrigă pentru a fi împreună. Julieta apelează la un plan periculos elaborat de fratele Lawrence pentru a scăpa de o căsătorie forțată cu Paris. Cu toate acestea, tragedia lovește când Romeo, crezând greșit că Julieta este cu adevărat moartă, își pune capătul zilelor.

Citește și
Rezumat Hamlet de William Shakespeare
Rezumat Coriolan de William Shakespeare
Rezumat Antoniu și Cleopatra de William Shakespeare
Rezumat Iulius Cezar de William Shakespeare
Rezumat Regele Lear de William Shakespeare
Rezumat Macbeth de William Shakespeare
Rezumat Othello de William Shakespeare
Rezumat Titus Andronicus de William Shakespeare
Rezumat Timon din Atena de William Shakespeare
Rezumat Troilus și Cresida de William Shakespeare
Rezumat Totul e bine când se termină cu bine de William Shakespeare
Rezumat Cum vă place de William Shakespeare
Rezumat Comedia erorilor de William Shakespeare
Rezumat Cymbeline de William Shakespeare
Rezumat Zadarnicele chinuri ale dragostei de William Shakespeare
Rezumat Măsură pentru măsură de William Shakespeare
Rezumat Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare
Rezumat Nevestele vesele din Windsor de William Shakespeare
Rezumat Visul unei nopți de vară de William Shakespeare
Rezumat Mult zgomot pentru nimic de William Shakespeare
Rezumat Pericle, Prinț al Tironului de William Shakespeare
Rezumat Îmblânzirea scorpiei de William Shakespeare
Rezumat Furtuna de William Shakespeare
Rezumat A douăsprezecea noapte de William Shakespeare
Rezumat Cei doi tineri din Verona de William Shakespeare
Rezumat Doi veri de stirpe aleasă de William Shakespeare
Rezumat Poveste de iarnă de William Shakespeare




Rezumat la cartea Romeo și Julieta de William Shakespeare


În străzile din Verona, izbucnește o altă bătaie între servitorii familiilor nobiliare învrăjbite Capulet și Montague. Benvolio, un Montague, încearcă să oprească lupta, dar este implicat în ea atunci când Tybalt, un Capulet iute la mânie, apare pe scenă. După ce cetățenii indignați de violența constantă resping facțiunile beligerante, Prințul Escalus, stăpânul Veronei, încearcă să prevină orice conflict viitor între familiile respective, decretând moartea oricărui individ care tulbură pacea.

Romeo, fiul lui Montague, se întâlnește cu vărul său Benvolio, care l-a văzut anterior pe Romeo supărat într-o pădure de paltini. După câteva îndemnuri din partea lui Benvolio, Romeo mărturisește că este îndrăgostit de Rosaline, o femeie care nu răspunde afecțiunilor sale. Benvolio îl sfătuiește să uite de această femeie și să găsească alta, mai frumoasă, dar Romeo rămâne mohorât.

Între timp, Paris, o rudă a Prințului, vrea să o ceară în căsătorie pe Julieta. Tatăl ei, Capulet, deși fericit cu această potrivire, îi cere lui Paris să aștepte doi ani, deoarece Julieta nu are nici măcar paisprezece ani. Capulet trimite un servitor cu o listă de persoane de invitat la un bal mascat și ospăț pe care îl organizează tradițional. Îl invită pe Paris la ospăț, sperând că acesta va reuși să cucerească inima Julietei.

Romeo și Benvolio, discutând încă despre Rosaline, dau peste servitorul Capulet care aduce lista invitațiilor. Benvolio sugerează că ar trebui să participe, deoarece asta îi va permite lui Romeo să-și compare iubita cu alte femei frumoase din Verona. Romeo acceptă să meargă cu Benvolio la ospăț, dar, doar pentru că Rosaline, al cărei nume îl citește pe listă, va fi acolo.

În casa Capulet, tânăra Julieta vorbește cu mama sa, Lady Capulet, și cu infirmiera ei despre posibilitatea de a se căsători cu Paris. Julieta nu a luat încă în considerare căsătoria, dar acceptă să-l cunoască pe Paris în timpul ospățului pentru a vedea dacă ar putea să se îndrăgostească de el.

Banchetul începe. Un Romeo melancolic îi urmează pe Benvolio și pe prietenul lor isteț Mercutio la casa lui Capulet. Odată ajunși înăuntru, Romeo o vede pe Julieta de la distanță și se îndrăgostește instantaneu de ea; uită complet de Rosaline. În timp ce Romeo o privește pe Julieta fascinat, un tânăr Capulet, Tybalt, îl recunoaște și se mânie că un Montague s-ar fi strecurat la ospățul Capulet. Se pregătește să atace, dar Capulet îl oprește. Curând, Romeo vorbește cu Julieta, iar cei doi trăiesc o atracție profundă. Se sărută, fără să-și știe numele unul celuilalt. Când află de la infirmiera Julietei că ea este fiica lui Capulet - dușmanul familiei sale - devine întristat. Când Julieta află că tânărul cu care tocmai s-a sărutat este fiul lui Montague, ea devine la fel de deranjată.

Pe măsură ce Mercutio și Benvolio părăsesc domeniul Capulet, Romeo sare peste zidul livezii în grădină, incapabil să o lase pe Julieta în urmă. Din locul său ascuns, el o vede pe Julieta la o fereastră deasupra livezii și o aude spunându-i numele. El se duce la geam și își schimbă jurăminte de iubire.

Romeo se grăbește să-l vadă pe prietenul și confesorul său, preotul Lawrence, care, deși șocat de schimbarea bruscă a inimii lui Romeo, acceptă să-i căsătorească pe tinerii îndrăgostiți în secret, deoarece vede în iubirea lor posibilitatea de a pune capăt vechii neînțelegeri dintre Capulet și Montague. A doua zi, Romeo și Julieta se întâlnesc la capela preotului Lawrence și se căsătoresc. Asistenta care cunoaște secretul procură o scară, pe care Romeo o va folosi pentru a urca prin fereastra Julietei pentru noaptea nunții lor.

În ziua următoare, Benvolio și Mercutio se întâlnesc cu Tybalt - vărul lui Julieta - care, încă mânios că Romeo a participat la ospățul Capulet, l-a provocat pe Romeo la un duel. Romeo apare. Acum rudă prin căsătorie cu Tybalt, Romeo îl roagă pe Capulet să amâne duelul până când va înțelege de ce Romeo nu vrea să lupte. Dezgustat de această cerere de pace, Mercutio spune că el însuși va lupta cu Tybalt. Cei doi încep să se dueleze. Romeo încearcă să-i oprească sărind între luptători. Tybalt îl înjunghie pe Mercutio pe sub brațul lui Romeo, iar Mercutio moare. Romeo, furios, îl ucide pe Tybalt. Romeo fuge de la locul scenei. Curând după aceea, Prințul îl declară pe veci alungat din Verona pentru crima sa. Preotul Lawrence aranjează ca Romeo să-și petreacă noaptea nunții cu Julieta înainte să plece spre Mantua în dimineața următoare.

În camera ei, Julieta așteaptă sosirea soțului ei. Infirmiera intră și, după ceva confuzie, îi spune Julietei că Romeo l-a ucis pe Tybalt. Întristată, Julieta se găsește brusc căsătorită cu un bărbat care i-a ucis ruda. Dar ea regândește situația și își dă seama că loialitatea ei este acum față de iubirea ei: față de Romeo.

Romeo se strecoară în camera Julietei în acea noapte, și în cele din urmă își consumă căsătoria și dragostea. Dimineața vine, iar cei doi îndrăgostiți se despart, nesiguri când se vor mai vedea. Julieta află că tatăl ei, afectat de evenimentele recente, intenționează acum ca ea să se căsătorească cu Paris în doar trei zile. Nefiind sigură cum să procedeze - incapabilă să dezvăluie părinților ei că este căsătorită cu Romeo, dar nevrând să se căsătorească cu Paris pentru că acum este soția lui Romeo - Julieta îi cere sfatul infirmierei. Aceasta o sfătuiește pe Julieta să meargă mai departe ca și cum Romeo ar fi mort și să se căsătorească cu Paris, care oricum este o partidă mai potrivită. Dezgustată de lipsa de loialitate a infirmierei, Julieta ignoră sfatul ei și merge la preotul Lawrence. Acesta elaborează un plan pentru a o reuni pe Julieta cu Romeo în Mantua. În noaptea de dinaintea nunții cu Paris, Julieta trebuie să bea o poțiune care o va face să pară moartă. După ce va fi așezată la odihnă în cripta familiei, preotul Lawrence și Romeo o vor recupera în secret, iar ea va fi liberă să trăiască cu Romeo, departe de cearta părinților lor.

Julieta se întoarce acasă și descoperă că nunta a fost mutată cu o zi înainte și că se va căsători a doua zi. În acea noapte, Julieta bea poțiunea, iar infirmiera o descoperă, aparent moartă, în dimineața următoare. Familia Capulet o plânge, iar Julieta este îngropată conform planului. Dar mesajul preotulie Lawrence explicând planul către Romeo nu ajunge niciodată în Mantua, pentru purtătorul mesajului, preotul John, este închis într-o casă pusă în carantină. Romeo află doar că Julieta este moartă.

Romeo află doar de moartea Julietei și decide să se sinucidă în loc să trăiască fără ea. Cumpără un flacon cu otravă, apoi se grăbește înapoi la Verona pentru a-și lua viața la mormântul Julietei. În afara criptei Capulet, Romeo dă peste Paris, care presară flori pe mormântul Julietei. Ei se luptă, iar Romeo îl ucide pe Paris. Intră în mormânt, vede trupul neînsuflețit al Julietei, bea otrava și moare lângă ea. În acel moment, preotul Lawrence intră și își dă seama că Romeo l-a ucis pe Paris și apoi pe el însuși. În același timp, Julieta se trezește. Când Juliet refuză să plece cu el, el fuge singur. Julieta își vede iubitul Romeo și își dă seama că s-a sinucis cu otravă. Ea îi sărută buzele otrăvite, și când asta nu o omoară, își înfige cuțitul în piept, căzând moartă peste trupul lui.

Apare garda, urmată de Prinț, Capulet și Montague. Montague declară că Lady Montague a murit de tristețe din cauza exilului lui Romeo. Văzând trupurile copiilor lor, Capulet și Montague sunt de acord să încheie feuda lor îndelungată și să ridice statui de aur ale copiilor lor, unite într-o Verona acum pașnică.