Rezumat Cum vă place de William Shakespeare

Rezumat la cartea "Cum vă place" de William Shakespeare, în care este vorba despre intrigile și pasiunile din viața nobililor și exilaților în Pădurea Ardenne. După moartea lui Sir Rowland de Bois, fiul său, Orlando, se confruntă cu vicisitudinile iubirii și ale intrigilor de la curte. În același timp, Ducele Senior și adepții săi, în exil voluntar, își găsesc fericirea simplă în mijlocul naturii. Dispariții, deghizări și promisiuni de iubire se întrepătrund într-un final fericit, cu un masiv regal și o întoarcere triumfală la curtea regală.

Citește și
Rezumat Romeo și Julieta de William Shakespeare
Rezumat Hamlet de William Shakespeare
Rezumat Coriolan de William Shakespeare
Rezumat Antoniu și Cleopatra de William Shakespeare
Rezumat Iulius Cezar de William Shakespeare
Rezumat Regele Lear de William Shakespeare
Rezumat Macbeth de William Shakespeare
Rezumat scurt Othello de William Shakespeare
Rezumat scurt Titus Andronicus de William Shakespeare
Rezumat Timon din Atena de William Shakespeare
Rezumat Troilus și Cresida de William Shakespeare
Rezumat scurt Totul e bine când se termină cu bine de William Shakespeare
Rezumat Comedia erorilor de William Shakespeare
Rezumat Cymbeline de William Shakespeare
Rezumat Zadarnicele chinuri ale dragostei de William Shakespeare
Rezumat Măsură pentru măsură de William Shakespeare
Rezumat Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare
Rezumat Nevestele vesele din Windsor de William Shakespeare
Rezumat Visul unei nopți de vară de William Shakespeare
Rezumat Mult zgomot pentru nimic de William Shakespeare
Rezumat Pericle, Prinț al Tironului de William Shakespeare
Rezumat Îmblânzirea scorpiei de William Shakespeare
Rezumat Furtuna de William Shakespeare
Rezumat A douăsprezecea noapte de William Shakespeare
Rezumat Cei doi tineri din Verona de William Shakespeare
Rezumat Doi veri de stirpe aleasă de William Shakespeare
Rezumat Poveste de iarnă de William Shakespeare



Rezumat la cartea Cum vă place de William Shakespeare


Sir Rowland de Bois a murit recent, iar conform obiceiului primogeniturii (Dreptul primului născut), cea mai mare parte a averii sale a trecut în posesia fiului său cel mare, Oliver. Cu toate că Sir Rowland l-a instruit pe Oliver să aibă grijă de fratele său, Orlando, Oliver refuză să facă acest lucru. Din pură răutate, îi refuză lui Orlando educația, instruirea și proprietatea potrivite unui gentleman. Charles, un luptător de la curtea ducelui Frederick, sosește pentru a-l avertiza pe Oliver despre un zvon conform căruia Orlando îl va provoca pe Charles la o luptă în ziua următoare. Temându-se de cenzură dacă ar învinge un nobil, Charles îl roagă pe Oliver să intervină, dar Oliver îl convinge pe acesta că Orlando este un luptător necinstit care va folosi orice mijloace necinstite pentru a câștiga. Charles jură să-l înfrângă pe Orlando, ceea ce îl încântă pe Oliver.

Ducele Senior a fost detronat de fratele său, ducele Frederick, și a fugit în Pădurea Ardenne, unde trăiește ca un Robin Hood, având alături o bandă de adepți loiali. Ducele Frederick îi permite fiicei lui Senior, Rosalind, să rămână la curte datorită prieteniei inseparabile cu fiica sa, Celia. Vine ziua în care Orlando este programat să lupte cu Charles, iar femeile asistă la înfrângerea lui Orlando împotriva luptătorului curții. Orlando și Rosalind se îndrăgostesc instantaneu unul de celălalt, deși Rosalind păstrează acest fapt secret pentru toți în afară de Celia. Orlando se întoarce acasă de la luptă, doar pentru ca servitorul său credincios, Adam, să-l avertizeze cu privire la complotul lui Oliver împotriva vieții sale. Orlando decide să plece în siguranța Ardennei. Fără avertisment, ducele Frederick are o schimbare de inimă în ceea ce o privește pe Rosalind și o gonește de la curte. Ea, de asemenea, decide să fugă în Pădurea Ardenne și pleacă cu Celia, care nu poate suporta să fie fără Rosalind, și cu Touchstone, bufonul curții. Pentru a asigura siguranța călătoriei lor, Rosalind se îmbracă ca un tânăr băiat și-și ia numele de Ganymede, în timp ce Celia se îmbracă ca o păstorită obișnuită și se numește Aliena.

Ducele Frederick este furios de dispariția fiicei sale. Când află că fuga fiicei sale și a nepoatei sale coincide cu dispariția lui Orlando, ducele îi ordonă lui Oliver să conducă vânătoarea, amenințând că îi va confisca pământurile și proprietățile lui Oliver în caz de eșec. Frederick decide, de asemenea, că este timpul să-și distrugă fratele odată pentru totdeauna și începe să ridice o armată.

Ducele Senior trăiește în Pădurea Ardenne alături de o bandă de nobili care au intrat în exil voluntar. El laudă viața simplă printre copaci, bucuros să fie absent de intrigile vieții de la curte. Orlando, epuizat de călătorie și disperat să găsească hrană pentru tovarășul său înfometat, Adam, pătrunde în tabăra ducelui și cere cu brutalitate să nu mănânce până nu i se oferă mâncare. Ducele Senior îl calmează pe Orlando și, când află că tânărul este fiul fostului său drag prieten, îl acceptă în compania sa. Între timp, Rosalind și Celia, deghizate ca Ganymede și Aliena, ajung în pădure și întâlnesc un tânăr cioban îndrăgostit numit Silvius, care suferă pentru Phoebe, o tânără disprețuitoare. Cele două femei cumpără o căsuță modestă, iar curând Rosalind se întâlnește cu Orlando, la fel de îndrăgostit. Crezând că este un tânăr, Orlando îi mărturisește lui Rosalind că afecțiunile îl copleșesc. Rosalind, în calitate de Ganymede, pretinde să fie expertă în exorcizarea unor astfel de emoții și promite să vindece iubirea nebună a lui Orlando dacă acesta este de acord să se prefacă că Ganymede este Rosalind și să promită că o va curta în fiecare zi. Orlando acceptă, iar lecțiile de dragoste încep.

Între timp, Phoebe devine tot mai crudă în respingerea lui Silvius. Când Rosalind intervine, deghizată în Ganymede, Phoebe se îndrăgostește fără speranță de Ganymede. Într-o zi, Orlando nu apare la lecția sa cu Ganymede. Rosalind, reacționând la infatuarea ei pentru Orlando, este îndurerată până când apare Oliver. Oliver descrie cum Orlando l-a găsit în pădure și l-a salvat de a fi devorat de o leoaică înfometată. Oliver și Celia, încă deghizată ca păstorița Aliena, se îndrăgostesc instantaneu și decid să se căsătorească. Pe măsură ce trece timpul, Phoebe devine tot mai insistentă în urmărirea lui Ganymede, iar Orlando se plictisește să pretindă că un băiat este draga sa Rosalind. Rosalind decide să încheie mascarada. Ea promite că Ganymede se va căsători cu Phoebe, dacă vreodată Ganymede va lua o soție, și face ca toți să jure să se întâlnească a doua zi la nuntă. Toți sunt de acord.

Ziua nunții sosește, iar Rosalind adună diferitele cupluri: Phoebe și Silvius; Celia și Oliver; Touchstone și Audrey, o ciobăniță pe care intenționează să o ia de soție; și Orlando. Grupul se adună în fața Ducelui Senior și a oamenilor săi. Rosalind, încă deghizată ca Ganymede, le amintește îndrăgostiților de diversele lor jurăminte, apoi obține o promisiune de la Phoebe că, în cazul în care refuză să se căsătorească cu Ganymede, va lua de soț pe Silvius, și o promisiune de la duce că ar permite fiicei sale să se căsătorească cu Orlando, dacă ea ar fi disponibilă. Rosalind pleacă cu Celia deghizată, iar cele două revin curând ca ele însele, însoțite de Hymen, zeul căsătoriei. Hymen oficiază ceremonia și îi căsătorește pe Rosalind și Orlando, Celia și Oliver, Phoebe și Silvius, și Audrey și Touchstone. Sărbătoarea nunții este întreruptă de o veste și mai festivă: în timp ce marșa cu armata sa pentru a ataca Ducele Senior, Ducele Frederick a întâlnit un om sfânt care l-a convins să-și lase deoparte grijile lumești și să adopte o viață monastică. Frederick își schimbă modul de viață și îi redă tronul Ducelui Senior. Oaspeții continuă să danseze, fericiți la gândul că în curând se vor întoarce la curtea regală.