Rezumat Povestea doctorului Dolittle de Hugh Lofting

Rezumat la cartea "Povestea Doctorului Dolittle" de Hugh Lofting în care este vorba despre aventurile extraordinare ale Doctorului Dolittle, un medic excentric care descoperă abilitatea de a vorbi cu animalele. Fascinat de lumea lor, Dolittle renunță la medicina pentru oameni și devine medic veterinar, călătorind în Africa pentru a salva animalele bolnave. În timpul călătoriei, el se confruntă cu numeroase peripeții, inclusiv capturarea de către Rege și întâlnirea cu pirați. Cu ajutorul animalelor sale vorbitoare și al prietenilor neașteptați, Dolittle depășește obstacolele și revine acasă, devenind faimos și stabilindu-se alături de animale.

Citește și
Rezumat Chemarea străbunilor de Jack London



Rezumat la cartea Povestea doctorului Dolittle de Hugh Lofting


"Povestea Doctorului Dolittle" (1920), un roman pentru copii scris de Hugh Lofting, este primul dintr-o serie de cărți despre aventurile personajului principal, care învață să vorbească cu animalele. Povestea originală conținea multe elemente de intrigă și alegeri de vocabular care au devenit controversate în timp; edițiile ulterioare adesea eliminau aceste pasaje.

John Dolittle, un doctor isteț și popular, locuiește cu sora sa, Sarah, în micul oraș englez Puddleby-on-the-Marsh (Băltuța de pe Mlaștină). Îndrăgostit de animale, doctorul are multe animale de companie în casa sa mică și fermecătoare. Cu toate acestea, dragostea lui Dolittle pentru animale scapă de sub control, numeroasele sale animale de companie amenințând să-l distrugă financiar. Sora sa este frustrată de atâta haos. Pacienții evită să-l mai vină din cauza animalelor, până când singurul pacient rămas este Carne pentru pisici.

Carne pentru pisici sugerează ca Dolittle să renunțe complet la a fi medic pentru oameni și să devină medic veterinar. Când Carne pentru pisici pleacă, papagalul lui Dolittle, Polinezia, îi vorbește, susținând sugestia. Polinezia îi spune lui Dolittle că papagalii vorbesc atât în limbaj uman, cât și în cel de papagal, rostindu-i un fragment din limbajul de papagal. Entuziasmat, Dolittle începe să studieze limbajul păsărilor cu Polinezia. El învață limbajele animalelor și renunță complet la a mai fi medic pentru oameni.

Faima lui Dolittle printre animale se răspândește și tot mai multe animale vin să trăiască cu el. Când un aligator se stabilește acolo, sora sa, Sarah, îl anunță că nu mai poate continua și pleacă din Puddleby pentru a se căsători. Problemele financiare ale lui Dolittle devin urgente. El primește un mesaj din regatul maimuțelor din Africa, care îi spune că faima sa ca doctor care poate vorbi cu animalele s-a răspândit în întreaga lume, și este nevoie de el pentru a ajuta la vindecarea unei epidemii acolo. Dolittle se gândește cum va putea să-și permită o călătorie în Africa.

Dolittle împrumută bani, provizii și o corabie. Pleacă la drum cu o echipă de animale; creaturile mării îl ajută să evite vremea rea și să găsească provizii. Cu toate acestea, se confruntă cu vreme rea și naufragiază. Polinezia este bucuroasă să fie din nou acasă în Africa, dar Dolittle este trist că și-a pierdut pălăria. Când pălăria este găsită, ei descoperă un șoarece alb ascuns în ea - șoarecele fusese lăsat acasă, dar se strecurase acolo. Un bărbat de culoare confruntă grupul, spunându-le că trebuie să meargă în fața Regelui.

Furios din cauza tratamentului aplicat oamenilor săi de către europenii albi, Regele îl arestează pe Dolittle și banda sa de animale. Polinezia se strecoară în camera regelui. Imitând vocea lui Dolittle, Polinezia îl convinge pe Rege că Dolittle este un vrăjitor puternic, care poate fi invizibil și poate face aproape orice. Înfrico­șat, Regele îi eliberează. Regina se întoarce la timp pentru a o vedea pe Polinezia făcându-se nevăzută și Regele, realizând că a fost înșelat, o urmărește. Animalele îl ajută pe Dolittle să scape de Rege; maimuța Cici îi ajută să se ascundă. Pe măsură ce se apropie de Regatul Maimuțelor, maimuțele îi întâmpină cu entuziasm, atrăgând atenția soldaților Regelui. Aceștia fug până la marginea unui abis adânc, temându-se că sunt prinși, dar maimuțele se leagă rapid de brațe și picioare pentru a forma un pod de maimuțe, permițând grupului lui Dolittle să treacă, și lăsând soldații Regelui blocați pe cealaltă parte.

Dolittle îngrijește maimuțele, care au fost devastate de o boală teribilă. El vaccinează maimuțele sănătoase și are grijă cu tandrețe de cele care mor. Recunoscătoare pentru ajutor, maimuțele îi oferă lui Dolittle o modalitate de a face suficienți bani pentru a supraviețui: există o specie rară de animal pe care el o poate expune într-un circ și percepe taxă de intrare. Ei organizează un banchet pentru Dolittle și sunt triști să îl vadă plecând.

Încercând să se întoarcă acasă, Dolittle este din nou capturat de armata Regelui. Polinezia se întâlnește cu fiul Regel, Prințul Bumpo, care îi spune papagalului că cea mai mare dorință a saeste să devină alb, astfel încât să se poată căsători cu Frumoasa Adormită și să devină un principe european fermecător. Dolittle este de acord să îl albească pe Bumpo pentru a realiza acest lucru; Prințul Bumpo îi eliberează și le oferă o barcă.

Navigând spre casă, sunt urmăriți de pirați. Unite, păsările se leagă de corabie, bătându-și aripile, iar nava depășește rapid pirații. Ei ancorează pe o insulă pentru a se odihni, iar șobolanii de pe navă îl informează pe Dolittle că nava se va scufunda. În timp ce Dolittle și animalele mănâncă și se odihnesc, pirații vin și jefuiesc nava. Păsările îi sugerează lui Dolittle să fure nava piraților în timp ce aceștia sunt pe a lor. Nava lor începe să se scufunde; rechini se oferă să mănânce pirații, dar Dolittle, în schimb, le poruncește piraților să trăiască pe insulă.

Ei descoperă un băiat închis pe nava piraților. Băiatul îi imploră să îl ajute să își găsească unchiul. Animalele îl ajută pe Dolittle să îl găsească pe unchiul băiatului, și cei doi se reunesc. Dolittle se întoarce în Anglia și face o mică avere expunând animalul rar din Africa, permițându-i să se retragă în Puddleby cu animalele sale.