Rezumat scurt Titus Andronicus de William Shakespeare

Rezumat scurt la cartea "Titus Andronicus" de William Shakespeare, în care este vorba despre tragediile neîntrerupte și grotescul extrem. Piesa, conform numărătorii lui S. Clarke Hulse, conține 14 omoruri, 9 pe scenă, mutilări, viol, îngropare de viu și cannibalism. Generalul roman Titus Andronicus, revenind din război cu doar patru fii supraviețuitori, devine victima unui șir de tragedii orchestrat de regina Tamora și iubitul ei, Aaron. În lupta pentru putere și răzbunare, se dezvăluie o poveste macabră de viol, mutilare și crime, culminând într-o viziune sumbră asupra naturii umane.

Citește și
Rezumat Romeo și Julieta de William Shakespeare
Rezumat Hamlet de William Shakespeare
Rezumat Coriolan de William Shakespeare
Rezumat Antoniu și Cleopatra de William Shakespeare
Rezumat Iulius Cezar de William Shakespeare
Rezumat Regele Lear de William Shakespeare
Rezumat Macbeth de William Shakespeare
Rezumat scurt Othello de William Shakespeare
Rezumat Timon din Atena de William Shakespeare
Rezumat Troilus și Cresida de William Shakespeare
Rezumat Totul e bine când se termină cu bine de William Shakespeare
Rezumat Cum vă place de William Shakespeare
Rezumat Comedia erorilor de William Shakespeare
Rezumat Cymbeline de William Shakespeare
Rezumat Zadarnicele chinuri ale dragostei de William Shakespeare
Rezumat Măsură pentru măsură de William Shakespeare
Rezumat Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare
Rezumat Nevestele vesele din Windsor de William Shakespeare
Rezumat Visul unei nopți de vară de William Shakespeare
Rezumat Mult zgomot pentru nimic de William Shakespeare
Rezumat Pericle, Prinț al Tironului de William Shakespeare
Rezumat Îmblânzirea scorpiei de William Shakespeare
Rezumat Furtuna de William Shakespeare
Rezumat A douăsprezecea noapte de William Shakespeare
Rezumat Cei doi tineri din Verona de William Shakespeare
Rezumat Doi veri de stirpe aleasă de William Shakespeare
Rezumat Poveste de iarnă de William Shakespeare



Rezumat la cartea Titus Andronicus de William Shakespeare


Titus Andronicus, general roman, se întoarce după zece ani de război cu doar patru din cei douăzeci și cinci de fii pe care îi avea. A capturat-o pe Tamora, regina goților, pe cei trei fii ai ei și pe Aaron Moor. În conformitate cu ritualurile romane, el îl sacrifică pe cel mai mare fiu al ei propriilor fii decedați, ceea ce îi câștigă ura nesfârșită a lui Tamora și promisiunea de răzbunare.

Tamora este făcută împărăteasă de noul împărat Saturninus. Pentru a se răzbuna pe Titus, ea complotează cu iubitul ei Aaron pentru a-i face pe cei doi fii ai lui Titus să fie acuzați de omorul lui Bassianus, fratele împăratului. Fiii lui Titus sunt decapitați. Neîmpăcată, ea își îndeamnă fiii Chiron și Demetrius să o violeze pe fiica lui Titus, Lavinia, după care îi taie mâinile și limba, astfel încât să nu poată divulga crima lor. În cele din urmă, chiar și ultimul fiu supraviețuitor al lui Titus, Lucius, este exilat din Roma; ulterior caută alianță cu goții inamici pentru a ataca Roma. Fiecare nouă nenorocire îl lovește pe Titus, bătrân și obosit, cu un impact tot mai greu. În cele din urmă, începe să acționeze ciudat, și toată lumea presupune că este nebun.

Tamora încearcă să capitalizeze pe nebunia aparentă a lui, pretinzând că este figura Răzbunării, venită să-i ofere dreptate, dar doar dacă Titus îl va convinge pe Lucius să înceteze atacul asupra Romei. Titus, prefăcându-și tot timpul nebunia, o păcălește, îi capturează pe fiii ei, îi ucide și face o plăcintă din ei. El îi dă să mănânce această plăcintă mamei lor în scena finală, după care o ucide atât pe Tamora, cât și pe Lavinia, propria sa fiică. Urmează o serie de omoruri; singurele persoane rămase în viață sunt Marcus, Lucius, tânărul Lucius și Aaron. Lucius îl îngroapă de viu pe Aaron, care nu se pocăiește, iar cadavrul lui Tamora este aruncat fiarelor. El devine noul împărat al Romei.