Rezumat pe capitole "Moara cu noroc" de Ioan Slavici

Rezumat pe capitole al nuvelei "Moara cu noroc" scrisă de scriitorul, jurnalistul și pedagogul român Ioan Slavici. Rezumatul trateaza in parte fiecare dintre cele 16 capitole ale nuvelei "Moara cu noroc". Rezumatul se intinde pe 4 pagini de fisier Word.


Vezi si rezumat scurt "Moara cu noroc".


Rezumat pe capitole "Moara cu noroc" de Ioan Slavici
Capitolul I
Soacra lui Ghita, mama Anei, isi spune parerea in legatura cu intentia de a lua in arenda o carciuma de langa Ineu, Moara cu noroc. Ea crede ca e mai bine sa ramana la locul lor, insa spune ca este decizia lor nu a ei. Dupa aceasta discutie Ghita hotaraste sa arendeze carciuma.

Capitolul II
Carciuma este un loc unde se castiga bine deoarece orice drumet ce trece prin zona se opreste acolo pentru a bea un pahar sau sa stea la vorba. Clientii carciumei erau foarte multumiti pentru ca nu erau tratati ca niste straini, ci ca membri ai unei familii.

Capitolul III
Intro zi sosi la Moara cu noroc Lica Samadaul, “un om ca de treizeci si sase de ani, nalt, uscativ si supt la fata, cu mustata lunga, cu ochii mici si verzi si cu sprancenele dese si impreunate la mijloc”. Samadaul era de fapt o porecla, insemnand “cel ce are grija de turmele de porci date porcarilor”. Era un “om aspru si neindurat”. Ana este fascinate de Lica, iar Ghita ii cere sa-I spuna ce se intampla de obicei pe la carciuma.

Capitolul IV
In urma vizitei lui Lica, Ghita isi cumpara doua pistoale, ia o a doua sluga si doi caini pe care ii invata sa fie rai. Tot din aceasta pricina el isi schimba si atitudinea, devenind mai rece, mai violent. Lica ii cere intr-una din zile, printr-un porcar sosit cu turma la Moara, sa dea mancare si bautura porcarilor sai, si sa-si opreasca drept rasplata cinci porci. Ghita il refuza la inceput dar cazu in final de accord. Cand vru sa-si opreasca porcii porcarii ii spusera ca nu au primit ordin de la Lica sa ii dea.

Capitolul V
Lica Samadaul impreuna cu doi tovarasi se apropie intr-o seara de carciuma pe un drum laturalnic, insa este simtit de cei doi caini ai lui Ghita, pe care reuseste sa-i imblanzeasca. na trimite pe Laie, sluga, sa stea ascuns in spatele unor rachiti, pentru a putea da de stire daca se intampla ceva rau. Samadaul ii da lui Ghita insemnele turmelor de porci, bucati de piele pe care le prinde la urechile porcilor, deosebite ca forma. Ii cere sa observe deplasarile turmelor si sa-l informeze despre ele. Dupa care ii ia o parte din bani, amenintand ca daca nu ii da nu-l va lasa sa stea la Moara.

Capitolul VI
Ghita primeste de la Lica sase porci, niciunul purtand ionsemnele Samadaului. In timpul unei vizite la carciuma Lica il intreaba pe Ghita cand are sa vie arendasul evreu dupa arenda. Profitand de sosirea unor lautari, Lica ii pune sa faca ce stiu ei mai bine si danseaza cu Ana, facandu-l gelos pe Ghita.

Capitolul VII
Ghita se imprieteneste cu un jandarm de la Ineu, Pintea, “om scurt si indesat, cu ochii mari, cu umerii obrajilor iesiti si cu falcile late, cu mustata tunsa si cu o taietura pe frunte, dar mai presus de toate om asezat si tacut la fire”. Lica ramane peste noapte la Moara, iar Ghita, trezit de latratul cainilor priveste afara si vede apropiindu-se o femeie. Trezit din nou de caini el priveste iarasi afara si vede aceeasi femeie insotita de un barbat, departandu-se de Moara. Sosit la carciuma, Pintea ii spune lui Ghita ca arendasul a fost batut de nu “se mai poate pune pe picioare”. Totodata ii marturiseste ca si el a fost in gasca de talharii a lui Lica, inainte de a deveni jandarm. Dupa care pleaca cu Ghita si cele doua slugi
ale sale, Laie si Marti, la Ineu pentru cercetari asupra jafului.

Capitolul VIII
In absenta lui Ghita la bar soseste o femeie alaturi de fiul ei in varsta de cinci ani. Discurand cu feciorul Ana afla ca tatal acestuia se sinucisese in urma cu trei saptamani, si ca femeia ar avea turme de porci in padurile de pe langa Moara cu noroc. Feciorul discuta cu vizitiul si-i spune ca banuieste o legatura intre Lica si femeie, ca unul fura bijuterii si ca celalalt le vinde.

Capitolul IX
La Ineu Ghita si slugile sale sunt anchetati de catre comisar, care afla de la Marti ca Ghita are insemnele turmelor lui Lica, ca a primit porci de la acestia si ca l-a vazut intr-o seara discutand cu Lica, Raut, Buza-Rupta si Saila Boarul despre arendasul ce fusese jefuit. Le mai spune ca dupa aceea Saila si Buza-Rupta au plecat spre Ineu, Lica ramanand la carciuma pana dimineata. Pe la miezul noptii el auzii cainii si iesi sa vada cine e, afland apoi ca era Raut alaturi de o femeie.
Dupa o vreme el auzi iar cainii si il vazu pe Raut plecand alaturi de femeie. Marturia lui Ghita difera de cea a slugii sale, el spune ca nu Ghita era alaturi de femei si ca cei doi au plecat la curt timp dupa ce sosisera, pe la miezul noptii.
Pintea ii aduce lui Lica o servitoare, pe Uta, ce primise ordin sa-l spioneze pe Lica. Intorcandu-se la Mara Pintea, Uta si doi jandarmi descopera o caruta fara cal si un copil omorat de o lovitura in cap. Fiind geloasa pe Uta, Ana il invinuieste pe Ghita de complicitate la jefuirea arendasului.

Capitolul X
Pintea gaseste cadavrul unei femei, ce murise sufocata, si cu mainile legate cu un bici, al lui Lica. Dupa aceea il gaseste pe unul din jandarmi, Hantl, impuscat si injunghiat, dar inca in viata, pentru scurt timp. Cutitul ar fi fost al lui Saila, iar la casa lui Buza-Rupta au gasit o parte din argintaria ce fusese furata de la arendas Pintea il aresteaza pe Lica, iar acesta declara ca biciul era al sau, dar ca probabil il uitase la carciuma, si ca intradevar cutitul era al lui Saila. Lica a fost eliberat la interventia unui proprietar de turme de porci.

Capitolul XI
Buza-Rupta, Raut si Saila sunt prinsi, iar la procesul ce are loc in Oradea Lica declara ca Raut a venit intradevar la carciuma, dar singur, pentru al instiinta cu privire la disparitia unor porci din padurea din Fundureni. El spune ca nu-si aduce aminte sa fi discutat vreodata despre arendas, si nici ca in noaptea jafului Raut si Saila sa fi plecat spre Ineu. Ii banuieste pe Saila si Buza-Rupta ca fiind autorii jafului si a crimelor. Pintea banuieste un complot si afirma in fata judecatorului ca el crede ca argintaria a fost pusa de altii in casa lui Buza-Rupta, si ca in trupul lui Hantl cutitul lui Saila ar fi fost intentionat lasat in rana. Buza-Rupta spune ca in perioada jafurilor el nu a fost la Ineu ci la Salonta, alaturi de Raut si Saila. Saila declara ca se intelese cu Raut sa fure o turma de la Fundureni si a plecat apoi in Salonta pentru a gasi comparator. Ghita afirma, ca si Pintea, ca nu-i crede pe Saila si Buza-Rupta vinovati. Prin decizia judeatorului Ghita si Lica sunt gasiti nevinovati, iar Saila si Buza-Rupta sunt condamnati la puscarie pe viata.

Capitolul XII
Lica ii inapoiaza lui Ghita banii imprumutati si raspunzand la intrebarea carciumarului, spune ca banii sunt din cei furati de la arendas si de la femeie.

Capitolul XIII
Ana participa alaturi de Ghita la numaratoarea banilor, printre care recunoaste hartia cu un colt rupt si hartiile noi pe care femeia ce fusese ucisa le avea asupra sa. Ana il intreaba pe Ghita de unde sunt banii, acesta spunadu-i ca intr-o zi va afla de provenienta acesotra, si pleca la Ineu unde ii vorbeste lui Pintea despre bani. Acesta ii cere sa ia de la Lica, ce urma sa schimbe banii furati de la arendas, orice suma, si sa faca schimbul al arendasul jefuit, pana cand va reusi sa anunte jandarmii de prezenta lui Lica la carciuma, cu bani la el.

Capitolul XIV
Ghita isi vede sotia in preajma lui Lica, insa isi spune: ”Nu!...de asta nu m-am temut niciodata si nu am sa ma tem nici acum”. Profitand de sosirea unor lautari Lica organizeaza o petrecere, Ana jucand de placere cu el. Ghita accepta ca jandarmii sa vina la carciuma si sa-l surprinda pe Lica cu banii de la jafuri la el.
Dupa plecarea lui Ghita Ana ii spune Samadaului: “Tu esti om, Lica, iara Ghita nu-i decat o muiere imbracata in haine barbatesti, ba chiar mai rau decat asa”.

Capitolul XV
Lica pleaca de la Moara si este rugat de Ana sa o ia cu el, acesta refuzand. Pe drum Lica se adaposteste in biserica de la marginea satului Fundureni, unde isi aduce aminte ca a pierdut chimirul cu bani, si ca impotriva sa se face un complot.

Capitolul XVI
Ghita, Pintea, Marti si inca doi jandarmi sosesc la Moara cu noroc si il vad pe Lica plecand. Pornesc toti dupa el, cu exceptia lui Ghita, care se duce la carciuma pentru a-si omora sotia. La Moara sosesc Lica si Raut care il impusca pe Ghita. Lica pleaca apoi spre Fundureni, spunandu-le lui Raut si lui Paun sa dea foc carciumii. Pe drum calul lui Lica oboseste, si Lica il paraseste. Lica este insa inconjurat de jandarmi si se sinucide izbindu-se cu capul de un pom.
Ajungand la carciuma mama Anei isi spune ca totul se datoreaza unui fulger.

Capitolul XVII
Dupa ce este stins focul, batrana pleaca alaturi de copii, spunand: “Simteam eu ca nu are cum sa iasa bine…”.