Rezumat Poveste de iarnă de William Shakespeare

Rezumat la cartea "Poveste de iarnă" de William Shakespeare, în care este vorba despre trădare, gelozie, și reîntâlnirea miraculoasă a unei familii dezmembrate. Regele Leontes, obsedat de gelozie, o acuză pe soția sa, Hermione, de infidelitate și ordonă o serie de evenimente dramatice. Printr-o întorsătură magică, fiica lor pierdută, Perdita, supraviețuiește și crește într-un alt regat. În cele din urmă, Prințul Florizel se îndrăgostește de Perdita, iar destinul îi conduce pe toți spre o reuniune șocantă. Cu mistere, sacrificii și reveniri la viață, "Poveste de iarnă" explorează complexitatea umană și puterea miracolului într-o narațiune captivantă.

Citește și
Rezumat Romeo și Julieta de William Shakespeare
Rezumat Hamlet de William Shakespeare
Rezumat Coriolan de William Shakespeare
Rezumat Antoniu și Cleopatra de William Shakespeare
Rezumat Iulius Cezar de William Shakespeare
Rezumat Regele Lear de William Shakespeare
Rezumat Macbeth de William Shakespeare
Rezumat scurt Othello de William Shakespeare
Rezumat scurt Titus Andronicus de William Shakespeare
Rezumat Timon din Atena de William Shakespeare
Rezumat Troilus și Cresida de William Shakespeare
Rezumat scurt Totul e bine când se termină cu bine de William Shakespeare
Rezumat Cum vă place de William Shakespeare
Rezumat scurt Comedia erorilor de William Shakespeare
Rezumat Cymbeline de William Shakespeare
Rezumat Zadarnicele chinuri ale dragostei de William Shakespeare
Rezumat scurt Măsură pentru măsură de William Shakespeare
Rezumat Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare
Rezumat Nevestele vesele din Windsor de William Shakespeare
Rezumat Visul unei nopți de vară de William Shakespeare
Rezumat Mult zgomot pentru nimic de William Shakespeare
Rezumat Pericle, Prinț al Tironului de William Shakespeare
Rezumat Îmblânzirea scorpiei de William Shakespeare
Rezumat Furtuna de William Shakespeare
Rezumat Cei doi tineri din Verona de William Shakespeare
Rezumat Cei doi tineri din Verona de William Shakespeare
Rezumat Doi veri de stirpe aleasă de William Shakespeare



Rezumat la cartea Poveste de iarnă de William Shakespeare


Regele Leontes al Siciliei îi roagă pe prietenul său din copilărie, Regele Polixenes al Boemiei, să-și prelungească vizita în Sicilia. Polixenes protestează că a fost departe de regatul său timp de nouă luni, dar după ce soția însărcinată a lui Leontes, Hermione, îl imploră, acesta cedează și agreează să mai rămână puțin. Între timp, Leontes este posedat de gelozie, convins că Polixenes și Hermione sunt amanți; el îi poruncește slujitorului său credincios, Camillo, să-l otrăvească pe regele Boemiei. În schimb, Camillo îl avertizează pe Polixenes despre pericol, iar cei doi fug imediat din Sicilia.

Furios că au scăpat, Leontes o acuză public pe soția sa de infidelitate și declară că copilul pe care-l poartă trebuie să fie ilegitim. O aruncă în închisoare, ignorând protestele nobililor săi, și cere Oracolului de la Delphi confirmarea bănuielilor sale. Între timp, regina naște o fată, iar prietena ei loială, Paulina, îi aduce copilul regelui, sperând că priveliștea copilului îi va îmblânzi inima. Însă Leontes devine și mai furios și îi poruncește soțului Paulinei, Lordul Antigonus, să ia copilul și să-l abandoneze într-un loc pustiu. În timp ce Antigonus este plecat, răspunsul de la Delphi sosește - Hermione și Polixenes sunt nevinovați, iar Leontes nu va avea moștenitor până când fiica pierdută nu va fi găsită. Pe măsură ce această veste este dezvăluită, vine și vestea că fiul lui Leontes, Mamillius, a murit din cauza unei boli provocate de acuzațiile la adresa mamei sale. Între timp, Hermione cade în leșin și este dusă de Paulina, care ulterior raportează moartea reginei soțului său întristat și căit.

Antigonus, în același timp, abandonează copilul pe coasta Boemiei, povestind că Hermione i-a apărut într-un vis și l-a rugat să-i dea numele Perdita și să lase aur și alte simboluri asupra ei. În curând, Antigonus este ucis de un urs, iar Perdita este crescută de un păstor bun. Trec șaisprezece ani, iar fiul lui Polixenes, Prințul Florizel, se îndrăgostește de Perdita. Tatăl său și Camillo participă la o tăiere a oilor deghizați și privesc cum Florizel și Perdita se logodesc—apoi, ieșind din deghizare, Polixenes intervine și îi poruncește fiului său să nu o mai vadă pe fiica păstorului. Cu ajutorul lui Camillo, totuși, care dorește să-și revadă pământul natal, Florizel și Perdita pornesc spre Sicilia, folosind hainele unui escroc local, Autolycus, ca deghizare. În călătoria lor, li se alătură Păstorul și fiul său, direcționați acolo de către Autolycus.

În Sicilia, Leontes—încă în doliu după tot acest timp—îl întâmpină cu entuziasm pe fiul vechiului său prieten. Florizel pretinde că este într-o misiune diplomatică de la tatăl său, dar acoperirea lui este dată de gol atunci când Polixenes și Camillo ajung în Sicilia. Ce se întâmplă mai departe ne este relatat de domnii curții siciliene: Păstorul le spune tuturor povestea sa despre cum a găsit-o pe Perdita, iar Leontes își dă seama că ea este fiica sa, ceea ce duce la o bucurie generală. Întreaga companie se îndreaptă apoi spre casa Paulinei de la țară, unde o statuie a Hermioniei a fost recent finalizată. Vederea formei soției sale îl întristează pe Leontes, dar apoi, spre uimirea tuturor, statuia prinde viață—este Hermione, readusă la viață. La finalul piesei, Paulina și Camillo se logodesc, iar întreaga suită sărbătorește miracolul.