Rezumat Războiul care m-a învățat să trăiesc de Kimberly Brubaker Bradley

Rezumat la cartea "Războiul care m-a învățat să trăiesc" de Kimberly Brubaker Bradley, în care este vorba despre viața tulbure a Adei și a fratelui său Jamie în Marea Britanie, în perioada 1940-1943. Evacuați din Londra la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, cei doi sunt găzduiți de Susan, care devine tutorele lor după ce mama lor este ucisă într-un bombardament. Intrigile și tensiunile din gospodărie cresc odată cu apariția lui Ruth, o fată germană refugiată de persecuțiile naziste. În ciuda diferențelor de clasă și a tragediilor din timpul războiului, legăturile dintre personaje evoluează, oferind cititorilor o poveste captivantă despre încredere, prietenie și rezistență.

Citește și
Rezumat Războiul care mi-a salvat viața de Kimberly Brubaker Bradley



Rezumat la cartea Războiul care m-a învățat să trăiesc de Kimberly Brubaker Bradley


"Războiul care m-a învățat să trăiesc" este o operă de ficțiune istorică scrisă de Kimberley Brubaker Bradley. Romanul este destinat cititorilor din clase medii. A fost publicat în 2017 și a câștigat numeroase premii, inclusiv calificarea pentru lista de bestseller-uri a New York Times, câștigarea Medaliei Cititorilor Tineri din California și fiind numit unul dintre Cele Mai Bune Cărți pentru Copii ale Anului de către Washington Post. "Războiul care m-a învățat să trăiesc" este o continuare a romanului distins cu premii din 2015 al lui Bradley, "Războiul care mi-a salvat viața".

Plasat în Marea Britanie între anii 1940 și 1943, "Războiul care m-a învățat să trăiesc" relatează trei ani din viața Adei, în vârstă de 11 ani, și a fratelui ei, Jamie, în vârstă de șase ani. Ada și Jamie locuiesc cu o femeie numită Susan într-un mic sat din Kent. Ada și Jamie au fost evacuați din mahalalele Londrei în zona rurală la începutul celui de-al Doilea Război Mondial (1939), iar Susan a insistat să devină tutorele lor după ce a aflat că mama lor este abuzivă.

Romanul începe în momentul în care Ada se pregătește pentru o intervenție chirurgicală pentru a-și îndrepta glezna. Anterior, ea avea un picior strâmb netratat, care îi făcea talpa piciorului să fie îndreptată în sus. Când se trezește după intervenția chirurgicală, află că mama ei (Mam) a fost ucisă într-un bombardament în Londra. Ada se teme că ea și Jamie vor fi trimiși la un orfelinat, dar Susan o asigură că vor rămâne să locuiască cu ea.

După săptămâni de vindecare, Ada se recuperează suficient pentru a purta pantofi și a merge, ceea ce îi aduce o bucurie considerabilă. După recuperare, ea, Jamie și Susan se întorc în Kent și se mută într-o casă mică pe domeniul unei mari proprietăți deținute de nobilii locali, Thortons. Ada este bună prietenă cu Maggie, fiica familiei Thortons și împreună cu Jamie îl admiră pe Jonathan, fiul acestora .

Lady Thorton vine la casa unde locuiesc Ada, Jamie și Susan și anunță că se va muta cu ei. Casa Thorton a fost confiscată de guvern pe durata războiului. Curând după ce Lady Thorton se mută, Lord Thorton sosește pentru a le spune membrilor gospodăriei că o fată germană în vârstă de 16 ani numită Ruth se va muta cu ei. Ruth și părinții ei au fost persecutați ca evrei de către naziști și au fugit din Germania înainte de începerea războiului. Lady Thorton, Ada, Jamie și mare parte din sat sunt suspicioși față de Ruth pentru că este germană. Doar Susan apreciază imediat că Ruth nu este în mod inerent malefică sau nesinceră.

Gospodăria se confruntă cu tensiunea creată de prezența lui Ruth și de diferențele de clasă. Lady Thorton este aristocratică și inițial nu contribuie la gospodărie, dar în mod gradual învață să ajute. Ada și Jamie, și în cele din urmă chiar Lady Thorton, ajung să aibă încredere în Ruth. Ada, Ruth și Maggie (care merge la școală internat, dar vine în vacanțele școlare) ajung să se considere una pe cealaltă ca surori. În ciuda acestor evoluții pozitive, războiul este o prezență constantă în viețile lor. Toată gospodăria este zguduită de moartea tragică a lui Jonathan Thorton, care era pilot militar în Forțele Aeriene Britanice.

Curând după aceea, Susan se îmbolnăvește de pneumonie și este dusă de urgență la spitalul din Londra. Ada este cuprinsă de frică față de starea lui Susan și este terorizată de ideea că aceasta va muri și îi va lăsa pe și pe Jamie singuri din nou. Observând anxietatea intensă a Adei, Lady Thorton o duce la Londra să o viziteze pe Susan. Toată lumea, în special Ada, se simte ușurată când Susan se recuperează și se întoarce acasă.

Pentru ziua de naștere a Adei, la vârsta de 14 ani, ea insistă ca ea, Jamie și Susan să meargă într-o excursie de o zi. Ada o surprinde pe Susan ducând-o la mormântul lui Becky, "cea mai bună prietenă" a lui Susan, care murise cu mulți ani în urmă (se sugerează că Becky și Susan aveau o relație romantică). Ei dau peste mama lui Becky în cimitir, iar Susan o invită să-i viziteze în Kent.