Rezumat Nevestele vesele din Windsor de William Shakespeare

Rezumat la cartea "Nevestele vesele din Windsor" de William Shakespeare, în care este vorba despre intrigile și umorul ce învăluie orașul englezesc Windsor. Gelos pe soția sa, Ford concepe un plan pentru a-l umili pe Falstaff, un cavaler lipsit de scrupule. Cu sprijinul soțiilor lor, Doamna Ford și Doamna Page, cei doi bărbați dezvoltă o schemă ingenioasă pentru a dezvălui caracterul nesăbuit al lui Falstaff. Între timp, povestea se complică odată cu aspirațiile amoroase ale Annei și rivalitățile dintre pretendenții săi. În final, învățăm că dragostea devine forța conducătoare, iar planurile se întorc împotriva celor care le-au pus în mișcare.

Citește și
Rezumat Romeo și Julieta de William Shakespeare
Rezumat Hamlet de William Shakespeare
Rezumat Coriolan de William Shakespeare
Rezumat Antoniu și Cleopatra de William Shakespeare
Rezumat Iulius Cezar de William Shakespeare
Rezumat Regele Lear de William Shakespeare
Rezumat Macbeth de William Shakespeare
Rezumat scurt Othello de William Shakespeare
Rezumat scurt Titus Andronicus de William Shakespeare
Rezumat Timon din Atena de William Shakespeare
Rezumat Troilus și Cresida de William Shakespeare
Rezumat scurt Totul e bine când se termină cu bine de William Shakespeare
Rezumat Cum vă place de William Shakespeare
Rezumat scurt Comedia erorilor de William Shakespeare
Rezumat Cymbeline de William Shakespeare
Rezumat Zadarnicele chinuri ale dragostei de William Shakespeare
Rezumat scurt Măsură pentru măsură de William Shakespeare
Rezumat Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare
Rezumat Visul unei nopți de vară de William Shakespeare
Rezumat Mult zgomot pentru nimic de William Shakespeare
Rezumat Pericle, Prinț al Tironului de William Shakespeare
Rezumat Îmblânzirea scorpiei de William Shakespeare
Rezumat Furtuna de William Shakespeare
Rezumat A douăsprezecea noapte de William Shakespeare
Rezumat Cei doi tineri din Verona de William Shakespeare
Rezumat Doi veri de stirpe aleasă de William Shakespeare
Rezumat Poveste de iarnă de William Shakespeare



Rezumat la cartea Nevestele vesele din Windsor de William Shakespeare


Justițiarul Shallow, Maestrul Slender și Sir Hugh Evans intră, discutând furia lui Shallow față de Sir John Falstaff. Evans schimbă subiectul și o aduce în discuție pe tânăra Anne Page, pe care ar vrea să o vadă căsătorită cu Slender. Ajung la ușa Domnului Page, unde Shallow se confruntă cu Falstaff și anturajul său. Bărbații intră să cinstească, dar Slender rămâne în afara casei, încercând fără succes să converseze cu Anne Page până când intră înăuntru.

Falstaff și anturajul său se așază la Garter Inn, unde Falstaff dezvăluie planul său de a le seduce pe Doamna Page și Doamna Ford, ambele având control asupra banilor soților lor, pe care el îi dorește. Trimite pe Pistol și Nim să livreze scrisori femeilor, dar acestea refuză. În schimb, ei pun la cale să împiedice planurile lui Falstaff, dezvăluindu-i lui Page și Ford intențiile acestuia.

Doamna Quickly discută cu servitorul lui Slender, Simple, trimis de Evans, și este de acord să vorbească în mod pozitiv despre Slender în fața Annei Page. Stăpânul ei, Doctor Caius, intră și dă peste Simple. Când află despre misiunea sa, se enervează și scrie o scrisoare către Evans. Caius este și el îndrăgostit de Anne Page și îl acuză pe Evans că îl încurajează pe Slender; astfel îl provoacă la un duel. O amenință pe Quickly, care îi promisese că o va încuraja pe Anne să-l privească favorabil. Mai târziu intră Fenton; și el este îndrăgostit de Anne și vrea să știe dacă Quickly i-a transmis afecțiunile sale.

Doamna Page intră cu o scrisoare de la Falstaff. Ea este uimită că acesta îndrăznește să încerce să o seducă și se întreabă cum se va răzbuna. Doamna Ford apare cu propria ei scrisoare și descoperă că este exact la fel. Decid să-l atragă pe Falstaff într-o capcană până când va fi ruinat și umilit. Doamna Ford este de acord cu orice care nu îi va afecta onoarea. Între timp, intră Pistol și Nim, vorbind cu Ford și Page; ei dezvăluie planurile lui Falstaff. Soții sunt uluiți. Page nu crede că soția sa va cădea în plasa lui Falstaff, dar Ford este îngrozitor de gelos și convins că soția sa îl va dezonora.

Shallow și Gazda de la Garter Inn intră cu știri despre o ceartă între Caius și Evans. Page merge cu ei să vadă, în timp ce Ford face o înțelegere cu Gazda pentru a fi introdus la Falstaff deghizat, pentru a afla cât de departe a ajuns acesta în planul său.

La Garter Inn, Quickly intră cu un mesaj de la Doamna Ford și Doamna Page pentru Falstaff. Ea anunță că Ford va fi plecat a doua zi dimineața, iar Doamna Ford îl va aștepta în vizită. Doamna Page nu și-a convins încă soțul să părăsească casa, așa că se va întâlni cu el mai târziu. Apoi, Ford intră deghizat, anunțându-se sub numele de Brooke. El îi spune lui Falstaff că este îndrăgostit de Doamna Ford, dar că aceasta i-a respins întotdeauna avansurile, susținând că este prea onorabilă pentru a-l înșela pe soțul ei. Îl roagă pe Falstaff să o seducă pe Doamna Ford, distrugând astfel onoarea ei, astfel încât să nu îl poată respinge în viitor. Falstaff dezvăluie întâlnirea sa din dimineața următoare cu Doamna Ford. Singur, Ford își înjură soția pentru că se pregătește să-l înșele și crede că Page este prost că îi încredințează soția.

Caius așteaptă duelul cu Evans, dar Evans nu este de găsit. Între timp, Evans a umblat căutându-l pe Caius. Se întâlnesc și se pregătesc să lupte. Ceilalți bărbați le iau săbiile și Caius și Evans vorbesc în șoaptă unul cu celălalt, bănuind că Gazda a pus la cale să îi facă să arate ca niște fraieri, pentru că îl disprețuiește pe Evans pentru accentul său galez și pe Caius pentru cel francez. Ei convin să lucreze împreună pentru a se răzbuna împotriva Gazdei.

Pe drumul de întoarcere de la luptă, bărbații discută opțiunile de căsătorie ale Annei. Page spune că îl preferă pe Slender, dar soția sa îl preferă pe Caius. Ce ziceți de Fenton?, întreabă cineva, dar Page îl respinge în întregime. Ford îi invită pe bărbați la el acasă pentru a-l prinde pe Falstaff.

Falstaff a ajuns la casa Doamnei Ford; se ascunde când este anunțată Doamna Page. Ea intră și vorbește tare despre sosirea iminentă a lui Ford, care bănuiește cu furie că soția sa îl înșală. Falstaff iese și le cere ajutor să fugă. Îl ascund într-un coș de rufe. Ford și prietenii săi intră în timp ce oamenii Doamnei Ford transportă rufele afară. Ford nu reușește să-l găsească pe Falstaff, iar Doamnele sunt de două ori încântate că i-au păcălit atât pe Falstaff, cât și pe Ford. Ele decid să-l umilească și mai mult pe Falstaff pentru a-l face pe Ford să treacă peste gelozie.

Fenton și Anne Page vorbesc. El spune că tatăl ei i se opune pentru că îl suspectează că își dorește doar banii Annei, deoarece este de rang înalt, dar sărac. Fenton recunoaște că a fost intenția sa inițială, dar, de când a ajuns să o cunoască, s-a schimbat. Shallow, Slender și Quickly intră; Quickly îl trage pe Fenton de o parte, în timp ce Shallow încearcă să-l facă pe Slender să vorbească cu Anne. Slender se face de râs, vorbind nonsensuri. Page și soția sa intră, și îl invită pe Slender înăuntru. Fenton îi cere lui Quickly să continue să facă campanie în favoarea sa cu Anne. Singură, Quickly observă că îl preferă înaintea celorlalți doi bărbați care i-au cerut să o convingă pe Anne să își schimbe părerea.

Falstaff ajunge la Garter Inn, udat după ce a fost aruncat în râu cu coșul de rufe. Quickly intră cu o a doua invitație de la Doamna Ford. Ford intră deghizat ca Brooke și întreabă cum a decurs întâlnirea lui Falstaff cu Doamna Ford. Acesta povestește cum s-a încheiat, dar spune că va face o nouă vizită în acea noapte!

Falstaff se întoarce la casa Doamnei Ford, dar din nou Doamna Page intră curând după aceia. Falstaff se ascunde, iar Doamna Page o avertizează pe Doamna Ford de apropierea soțului ei. Cum îl vor ascunde pe Falstaff de data aceasta? Acesta iese și refuză să intre iar în coșul cu rufe. Doamna Ford sugerează că ar trebui să poarte hainele mătușii ei grase pentru a scăpa deghizat. O face, iar când Ford intră, îl lovește pe Falstaff și îl alungă pentru că o urăște pe mătușa cea grasă. Doamna Ford și Doamna Page sunt bucuroase; cred că au dovedit ce voiau să dovedească și decid să le spună soților lor despre schemele lor.

Ford își cere scuze soției sale pentru gelozia sa și promite să nu o mai suspecteze niciodată. Ei decid că ar fi distractiv să lucreze împreună pentru a-l umili în public pe Falstaff. Plănuiesc ca Doamna Ford să-l invite pe Falstaff la o întâlnire într-o pădure presupus bântuită, iar ei vor îmbrăca copiii în costume de fantome și monștri pentru a-l teroriza și umili pe Falstaff. Apoi, prinzându-l în actul de a încerca să se întâlnească în secret cu Doamna Ford, pot povesti întâmplarea în toată orașul.

Fenton vorbește cu Gazda despre o scrisoare pe care a primit-o de la Anne. Ea spune că părinții ei vor să folosească haosul creat de copiii disimulați în pădurea bântuită ca pe o oportunitate pentru pretendenții ei să o răpească. Mama ei vrea să fugă cu Caius, iar tatăl ei îl preferă pe Slender. Fiecare îi cere să poarte o ținută specifică pentru ca fiecare pretendent să o poată recunoaște. Dar ea intenționează să-i înșele pe amândoi. Fenton îl roagă pe Gazdă să-l ajute să găsească un vicar care să-i căsătorească în acea noapte.

Între timp, Caius și Evans se răzbună pe Gazdă furându-i trei cai într-un plan care l-a făcut să creadă că i-a împrumutat la trei domni germani în drum spre curtea regală.

Falstaff ajunge în pădurea bântuită. Copiii mascați se ascund și așteaptă. Ford și Page și prietenii lor vin să privească, iar Doamna Ford și Doamna Page se apropie de Falstaff. El este încântat să le vadă pe amândouă venind să-l întâlnească. Apoi aud un zgomot și femeile fug. Falstaff este înconjurat de elfi și monștri mascați și este terorizat. Mistress Quickly, jucând rolul reginei zânelor, spune că ar trebui să încerce să-l ardă pe omul pe care l-au întâlnit și dacă nu arde, atunci este pur. Îl ard pe Falstaff cu lumânări și îl înconjoară și îl ciupesc.

În cele din urmă, copiii mascați pleacă, iar Page și Ford intră. Falstaff vede că a fost înșelat și umilit. Evans îi spune lui Falstaff că ar trebui să renunțe la pofta lui și îi spune lui Ford că ar trebui să aibă încredere în soția sa. Între timp, toți se întreabă unde este Anne. Slender sosește deranjat; în confuzie, s-a căsătorit cu un băiat tânăr în costumul Annei. Apoi intră Caius, furios că s-a căsătorit cu un băiat care poartă ținuta de culoare atribuită Annei. Apoi, Anne însăși intră cu Fenton. Fenton îi mustră familia Page pentru că au dorit să o facă să intre într-o căsătorie fără iubire. El și Anne sunt îndrăgostiți de mult timp, spune el, și acum s-a finalizat.

Ford spune că dragostea a triumfat, iar Page și soția sa își dau seama de greșeala de a nu asculta dorințele fiicei lor. Falstaff este încântat că planul lor de a-l umili a eșuat parțial prin căsătoria dintre Anne și Fenton. Ei se retrag să sărbătorească căsătoria și îl invită pe Falstaff să li se alăture.