Rezumat Pericle, Prinț al Tironului de William Shakespeare

Rezumat la cartea "Pericle, Prinț al Tironului" de William Shakespeare, în care este vorba despre aventurile epice ale protagonistului Pericle, care navighează prin lumea tumultoasă a politicii și tragediilor. În căutarea adevărului și a fericirii, Pericle se confruntă cu cursele, comploturile și pierderile, dar și cu miracole neașteptate. În călătoria sa prin mări periculoase și regate ostile, descoperă prietenii adevărate, trădările și puterea regeneratoare a iubirii. Cu intrigă captivantă și personaje complexe, această operă shakespeariană explorează teme precum destinul, compasiunea și speranța, creând o poveste plină de emoție și înțelepciune.

Citește și
Rezumat Romeo și Julieta de William Shakespeare
Rezumat Hamlet de William Shakespeare
Rezumat Coriolan de William Shakespeare
Rezumat Antoniu și Cleopatra de William Shakespeare
Rezumat Iulius Cezar de William Shakespeare
Rezumat Regele Lear de William Shakespeare
Rezumat Macbeth de William Shakespeare
Rezumat scurt Othello de William Shakespeare
Rezumat scurt Titus Andronicus de William Shakespeare
Rezumat Timon din Atena de William Shakespeare
Rezumat Troilus și Cresida de William Shakespeare
Rezumat scurt Totul e bine când se termină cu bine de William Shakespeare
Rezumat Cum vă place de William Shakespeare
Rezumat scurt Comedia erorilor de William Shakespeare
Rezumat Cymbeline de William Shakespeare
Rezumat Zadarnicele chinuri ale dragostei de William Shakespeare
Rezumat scurt Măsură pentru măsură de William Shakespeare
Rezumat Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare
Rezumat Nevestele vesele din Windsor de William Shakespeare
Rezumat Visul unei nopți de vară de William Shakespeare
Rezumat Mult zgomot pentru nimic de William Shakespeare
Rezumat Îmblânzirea scorpiei de William Shakespeare
Rezumat Furtuna de William Shakespeare
Rezumat A douăsprezecea noapte de William Shakespeare
Rezumat Cei doi tineri din Verona de William Shakespeare
Rezumat Doi veri de stirpe aleasă de William Shakespeare
Rezumat Poveste de iarnă de William Shakespeare



Rezumat la cartea Pericle, Prinț al Tironului de William Shakespeare


Gower, un narator în afara scenei, intră în scenă pentru a povesti despre regatul Antiohiei, unde regele Antiochus și fiica acestuia se angajează în incest. Antiochus a împiedicat pretendenții să se căsătorească cu ea, cerându-le să răspundă corect la o ghicitoare sau să moară. Pericles, Prințul de Tir, încearcă ghicitoarea. El reușește, dar descoperă că răspunsul dezvăluie relația incestuoasă dintre tată și fiică. Pericles nu dezvăluie adevărul, iar Antiochus îi acordă patruzeci de zile înainte de sentința sa la moarte. Dar Pericles este sigur că Antiochus îl va dori mort pentru că știe adevărul, așa că fuge înapoi în Tir. Antiochus trimite un asasin după el.

În Tir, Pericles se teme că Antiochus va lua o formă de răzbunare, fie prin atac militar, fie printr-o încercare de asasinat subtilă. Plin de melancolie, el ascultă sfatul lui Helicanus, consilierul său, de a călători o vreme până când Antiochus nu-l mai urmărește. Pericles merge mai întâi la Tarsos, unde regele Cleon și soția sa Dionyza se plâng de foametea care a lovit țara lor. Pericles sosește cu porumb și îi salvează. Dar curând o scrisoare de la Helicanus îl cheamă pe Pericles înapoi în Tir, așa că pleacă.

Pe drumul spre casă, Pericles naufragiază într-o furtună în Pentapolis. Unii pescari îi povestesc despre fiica regelui Simonides, o fată frumoasă care va fi căsătorită cu oricine câștigă un concurs de jocuri de călărie a doua zi. Pericles hotărăște să intre în concurs. Cu toate că are cea mai ruginită armură, Pericles câștigă turneul și îi cinstește cu o cină pe Simonides și pe fiica sa Thaisa, ambii foarte impresionați de el.

Între timp, în Tir, Helicanus dezvăluie că Antiochus și fiica sa au fost arși de vii de un foc venit din cer, astfel că Pericles se poate întoarce. Alți cetățeni vor să-l încoroneze pe Helicanus ca rege, dar Helicanus insistă să aștepte să vadă dacă Pericles se întoarce.

În Pentapolis, Pericles află de evenimentele recente și hotărăște să se întoarcă în Tir. La bordul unei bărci, împreună cu soția sa și Lychordia, o asistentă, ei se prind într-o furtună puternică, în timpul căreia Thaisa moare la naștere. Stăpânul bărcii insistă ca trupul să fie aruncat peste bord, altfel furtuna nu se va opri, și Pericles se conformează. Trupul Thaisei ajunge într-un cufăr și eșuează în Efes, unde este adus la cunoștința lui Cerimon, un medic generos. El descoperă că Thaisa nu este moartă și o reînvie.

Pericles aterizează în Tarsos și predă copilul său numit Marina, lui Cleon și lui Dionyza, deoarece crede că nu va supraviețui călătoriei către Tir. Apoi trece vremurile; Pericles este regele Tir, Thaisa devine preoteasă pentru Diana, iar Marina creste. Dar Dionyza este geloasă pe Marina, care îi ia toată atenția propriei ei fiice care are aceeași vârstă. Dionyza complotează ca Leonine să o ucidă pe Marina, dar în ultimul moment, pirații pun mâna pe ea și o duc la Mytilene pe Lesbos pentru a o vinde ca prostituată.

Vândută la un bordel condus de Pander și Bawd, Marina refuză să renunțe la onoarea ei, în ciuda numeroșilor bărbați care vin dorind să-i cumpere virginitatea. Ea reușește să-i convingă pe bărbații care vin la bordel că onoarea ei este sfântă, iar aceștia pleacă căutând virtutea în propriile vieți. În curând ea primește de lucru într-o casă de renume, educând fete. Între timp, Pericle pleacă într-o călătorie la Tarsos pentru a se reîntâlni cu fiica sa, dar Cleon și Dionyza îi spun că ea a murit și îi arată monumentul care au ordonat să fie construit pentru a-și șterge complicitatea în această problemă. Pericle este tulburat și pornește din nou pe mare.

Pericles și echipajul său ajung în Mytilene, iar Lysimachus iese în întâmpinarea navelor. Helicanus explică că Pericle nu a vorbit de trei luni, iar Lysimachus spune că cunoaște pe cineva din orașul său care ar putea să-l facă să vorbească. Marina este adusă pe navă și îi spune lui Pericles că propriile ei suferințe trebuie să se potrivească cu ale lui. El o întreabă despre nașterea ei, iar ea spune că o cheamă Marina. Surprins, Pericles îi cere să continue și, spre surprinderea lui, constată că tot ceea ce spune Marina se potrivește cu povestea propriei sale fiice pierdută. S-au reunit, dar Pericle este epuizat, iar în somn, zeița Diana îi spune să meargă la templul ei din Efes și să povestească despre experiențele lui. Când se trezește, împreună cu Marina pornesc spre Efes.

În Efes, Thaisa este o preoteasă la templul unde Pericle își spune povestea. Când își dă seama că Pericles este soțul ei pierdut, leșină, iar Cerimon îi explică că este Thaisa. Întreaga familie este reunită și bucuroasă.

Gower se întoarce pentru a oferi o concluzie, observând că am văzut răul pedepsit (Antioh și fiica lui au murit, iar când oamenii din Tarsos au descoperit răul lui Cleon, s-au revoltat și l-au ucis pe el și pe soția lui într-un incendiu la palat), dar că am a întâlnit o varietate de oameni buni pe parcurs, cum ar fi loialul Helicanus și caritabilul Cerimon. Pericle și familia sa au îndurat capriciile norocului și, prin toate acestea, au rămas virtuoși, așa că în cele din urmă au fost răsplătiți cu bucuria de a fi reuniți.