Rezumat Îmblânzirea scorpiei de William Shakespeare

Rezumat la cartea "Îmblânzirea scorpiei" de William Shakespeare, în care este vorba despre intrigi și deghizări în Anglia și Padova. Un sărman cioplitor, Christopher Sly, devine involuntar protagonistul unei farse aristocratice, al cărei fir epic se împletește cu povestea lui Petruchio, un tânăr hotărât să-și găsească o soție bogată, și a lui Lucentio, îndrăgostit de frumoasa Bianca. Într-un mix de umor și manipulare, Katherine, sora cea vicioasă, este "îmblânzită" de Petruchio, iar Lucentio și Bianca își găsesc fericirea. Intrigi amuzante și deznodământ surprinzător definesc această comedie shakespeariană captivantă.

Citește și
Rezumat Romeo și Julieta de William Shakespeare
Rezumat Hamlet de William Shakespeare
Rezumat Coriolan de William Shakespeare
Rezumat Antoniu și Cleopatra de William Shakespeare
Rezumat Iulius Cezar de William Shakespeare
Rezumat Regele Lear de William Shakespeare
Rezumat Macbeth de William Shakespeare
Rezumat scurt Othello de William Shakespeare
Rezumat scurt Titus Andronicus de William Shakespeare
Rezumat Timon din Atena de William Shakespeare
Rezumat Troilus și Cresida de William Shakespeare
Rezumat scurt Totul e bine când se termină cu bine de William Shakespeare
Rezumat Cum vă place de William Shakespeare
Rezumat scurt Comedia erorilor de William Shakespeare
Rezumat Cymbeline de William Shakespeare
Rezumat Zadarnicele chinuri ale dragostei de William Shakespeare
Rezumat scurt Măsură pentru măsură de William Shakespeare
Rezumat Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare
Rezumat Nevestele vesele din Windsor de William Shakespeare
Rezumat Visul unei nopți de vară de William Shakespeare
Rezumat Mult zgomot pentru nimic de William Shakespeare
Rezumat Pericle, Prinț al Tironului de William Shakespeare
Rezumat Furtuna de William Shakespeare
Rezumat A douăsprezecea noapte de William Shakespeare
Rezumat Cei doi tineri din Verona de William Shakespeare
Rezumat Doi veri de stirpe aleasă de William Shakespeare
Rezumat Poveste de iarnă de William Shakespeare



Rezumat la cartea Îmblânzirea scorpiei de William Shakespeare


În peisajul englezesc, un sărman cioplitor numit Christopher Sly devine ținta unei farse puse la cale de un lord local. Găsindu-l pe Sly în beție cruntă în fața unei berăriei, lordul îl trimite pe Sly la conacul său, îl îmbracă în haine elegante și îl tratează ca pe un lord. Când Sly se trezește, oamenii îi spun că este un lord și că el crede că este doar un cioplitor pentru că a fost nebun în ultimii câțiva ani. Trezindu-se în patul lordului, Sly refuză inițial să accepte povestea oamenilor, dar când aude de "soția" sa, un băiat îmbrăcat în haine de femeie, acceptă cu ușurință că este lordul pe care îl pretind ei. Sly vrea să fie lăsat singur cu soția sa, dar servitorii îi spun că a sosit o trupă de actori să-i prezinte o piesă. Piesa pe care o urmărește Sly formează povestea principală a piesei "Îmblânzirea scorpiei" ("The Taming of the Shrew").

În orașul italian Padova, ajunge un tânăr bogat numit Lucentio, însoțit de servitorii săi, Tranio și Biondello, pentru a frecventa universitatea locală. Lucentio este entuziasmat să înceapă studiile, dar prioritățile sale se schimbă când o vede pe Bianca, o tânără frumoasă și blândă, de care se îndrăgostește instantaneu. Există două probleme: în primul rând, Bianca are deja doi pretendenți, Gremio și Hortensio; în al doilea rând, tatăl lui Bianca, un bătrân bogat numit Baptista Minola, a declarat că nimeni nu o poate curta pe Bianca până când sora ei mai mare, Katherine, vicioasă și irascibilă, nu este căsătorită. Lucentio decide să rezolve această problemă prin a se deghiza ca tutorele de latină al Biancăi pentru a avea un motiv să fie în compania ei. Hortensio se deghizează ca profesorul ei de muzică pentru aceeași rațiune. În timp ce Lucentio pretinde că este tutorele Biancăi, Tranio se îmbracă ca Lucentio și începe să discute cu Baptista despre posibilitatea de a-i lua fiica de soție.

Problema Katherine este rezolvată pentru pretendenții la Bianca când prietenul lui Hortensio, Petruchio, un tânăr sfidător din Verona, sosește în Padova pentru a-și găsi o soție. El intenționează să se căsătorească cu o femeie bogată, și nu-i pasă cum este ea, atâta timp cât îi aduce o avere. El este de acord să se căsătorească cu Katherine fără să o vadă. A doua zi, merge la casa lui Baptista să o cunoască, iar ei au o luptă de cuvinte. În timp ce Katherine îl insultă pe Petruchio repetat, acesta îi spune că o va lua de soție, indiferent dacă este de acord sau nu. El îi spune lui Baptista, fals, că Katherine a consimțit să se căsătorească cu el duminică. Auzind această afirmație, Katherine rămâne ciudat de tăcută, iar nunta este stabilită.

Duminică, Petruchio întârzie la propria sa nuntă, lăsând-o pe Katherine să se teamă că va rămâne o fată bătrână. Când Petruchio ajunge, este îmbrăcat într-un costum ridicol și călărește pe un cal într-o stare jalnică. După nuntă, Petruchio o forțează pe Katherine să plece spre casa sa de la țară înainte de ospăț, spunând tuturor celor din jur că acum ea este proprietatea sa și că poate face cu ea ce dorește. Odată ajunși la casa lui de la țară, Petruchio continuă procesul de "îmblânzire" a lui Katherine, ținând-o departe de mâncare și somn pentru mai multe zile - el pretinde că o iubește atât de mult încât nu o poate lăsa să mănânce hrana lui inferioară sau să doarmă în patul său prost făcut.

În Padova, Lucentio câștigă inima Biancăi curtând-o cu o traducere în latină care arată dragostea sa. Hortensio încearcă același lucru cu o lecție de muzică, dar Bianca îl iubește pe Lucentio, iar Hortensio decide să se căsătorească cu o văduvă bogată. Tranio obține aprobarea lui Baptista pentru ca Lucentio să se căsătorească cu Bianca propunând o sumă mare de bani pe care să o dea. Baptista este de acord, dar spune că trebuie să aibă această sumă confirmată de tatăl lui Lucentio înainte ca căsătoria să aibă loc. Tranio și Lucentio, în continuare în deghizările lor respective, simt că nu mai au nimic de făcut decât să găsească un bătrân care să joace rolul tatălui lui Lucentio. Tranio solicită ajutorul unui bătrân pedant sau învățător, dar în timp ce pedantul vorbește cu Baptista, Lucentio și Bianca decid să ocolească situația complexă prin a fugi.

Katherine și Petruchio se întorc curând la Padova pentru a-l vizita pe Baptista. Pe drum, Petruchio o forțează pe Katherine să spună că soarele este luna și că un bătrân este de fapt o frumoasă domnișoară tânără. Deoarece obstinația lui Katherine se estompează, ea este de acord că totul este așa cum spune soțul ei. Pe drum, cuplul se întâlnește cu tatăl lui Lucentio, Vincentio, care se îndreaptă spre Padova să-și vadă fiul. În Padova, Vincentio este șocat să descopere că Tranio se deghizează în Lucentio. În cele din urmă, Bianca și Lucentio ajung pentru a răspândi vestea căsătoriei lor. Atât Vincentio, cât și Baptista sunt în cele din urmă de acord cu căsătoria.

La banchetul care urmează nunții lui Hortensio cu văduva, celelalte personaje sunt șocate să vadă că Katherine pare să fi fost "îmblânzită" - ea ascultă tot ce spune Petruchio și ține un discurs lung în favoarea loialității soțiilor față de soții lor. Când cei trei noi soți organizează un concurs pentru a vedea care dintre soțiile lor va asculta prima când sunt chemate, toată lumea se așteaptă ca Lucentio să câștige. Cu toate acestea, Bianca trimite un mesaj înapoi refuzând să asculte, în timp ce Katherine vine imediat. Ceilalți recunosc că Petruchio a câștigat o victorie uimitoare, iar Katherine și Petruchio fericiți părăsesc banchetul pentru a merge la culcare.