Rezumat scurt Totul e bine când se termină cu bine de William Shakespeare

Rezumat scurt la piesa "Totul e bine când se termină cu bine" de William Shakespeare, în care se explorează intrigi amoroase și întorsături de situație în vremurile turbulente din Franța. Helena, o tânără de condiție modestă, se îndrăgostește iremediabil de nobilul Bertram, care pleacă la curtea regelui Franței. După o serie de peripeții și trădări, inclusiv o călătorie la Florența, Helena reușește să-și recâștige soțul într-o dramă plină de înțelepciune și izbăvire. Piesa abordează teme precum iubirea, sacrificiul și răsplata, culminând într-un sfârșit fericit care aduce bucurie și reconciliere.

Citește și
Rezumat Romeo și Julieta de William Shakespeare
Rezumat Hamlet de William Shakespeare
Rezumat Coriolan de William Shakespeare
Rezumat Antoniu și Cleopatra de William Shakespeare
Rezumat Iulius Cezar de William Shakespeare
Rezumat Regele Lear de William Shakespeare
Rezumat Macbeth de William Shakespeare
Rezumat scurt Othello de William Shakespeare
Rezumat scurt Titus Andronicus de William Shakespeare
Rezumat Timon din Atena de William Shakespeare
Rezumat Troilus și Cresida de William Shakespeare
Rezumat Cum vă place de William Shakespeare
Rezumat Comedia erorilor de William Shakespeare
Rezumat Cymbeline de William Shakespeare
Rezumat Zadarnicele chinuri ale dragostei de William Shakespeare
Rezumat Măsură pentru măsură de William Shakespeare
Rezumat Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare
Rezumat Nevestele vesele din Windsor de William Shakespeare
Rezumat Visul unei nopți de vară de William Shakespeare
Rezumat Mult zgomot pentru nimic de William Shakespeare
Rezumat Pericle, Prinț al Tironului de William Shakespeare
Rezumat Îmblânzirea scorpiei de William Shakespeare
Rezumat Furtuna de William Shakespeare
Rezumat A douăsprezecea noapte de William Shakespeare
Rezumat Cei doi tineri din Verona de William Shakespeare
Rezumat Doi veri de stirpe aleasă de William Shakespeare
Rezumat Poveste de iarnă de William Shakespeare



Rezumat scurt la cartea Totul e bine când se termină cu bine de William Shakespeare


Helena, fiica orfană a unui renumit medic, este pupila contesei de Rousillon și este îndrăgostită iremediabil de fiul acesteia, contele Bertram, trimis la curtea regelui Franței. Cu toate că este frumoasă și merită, Helena nu are nicio șansă să-l atragă pe Bertram, deoarece este de condiție modestă, iar el este un nobil. Cu toate acestea, când se aude că regele este bolnav, ea merge la Paris și, folosind talentul tatălui ei, vindecă boala. În schimb, i se oferă mâna oricărui bărbat din regat; ea îl alege pe Bertram. Cu toate acestea, noul ei soț este șocat de această alegere și, la scurt timp după căsătorie, fuge din Franța, însoțit doar de un șarlatan numit Parolles, pentru a lupta în armata ducelui de Florența.

Helena este trimisă acasă la contesă și primește o scrisoare de la Bertram în care o informează că nu va fi niciodată soția lui adevărată decât dacă îi poate lua inelul de pe deget și dacă rămâne însărcinată cu copilul lui, două lucruri pe care, declară el, nu se vor întâmpla niciodată. Contesa, care o iubește pe Helena și aprobă alegerea acesteia, încearcă să o consoleze, dar tânăra distrusă pleacă din Rousillon, având în plan să facă o călătorie religioasă.

Între timp, în Florența, Bertram a devenit general în armata Ducelui. Helena sosește în oraș și descoperă că soțul ei încearcă să o seducă pe fiica virginală a unei văduve binevoitoare. Cu complicitatea fiicei, numită Diana, ea concepe un plan pentru a-l înșela pe Bertram: el îi dă lui Diana inelul său ca semn al iubirii sale, iar când vine în camera ei noaptea, Helena se află în pat, iar ei fac dragoste fără să își dea seama că este ea. În același timp, doi domni din armată îl expun pe Parolles ca fiind un laș și un ticălos, iar acesta cade în dizgrația lui Bertram. Între timp, mesageri falși au ajuns în tabără aducând vești că Helena a murit, iar odată cu apropierea sfârșitului războiului, Bertram decide să se întoarcă în Franța. Fără să știe, Helena îl urmează, însoțită de Diana și Văduva.

În Rousillon, toată lumea plânge moartea Helenei. Regele este în vizită și consimte să-l lase pe Bertram să se căsătorească cu fiica unui vechi și credincios lord, numit Lafew. Cu toate acestea, observă un inel pe degetul lui Bertram care i-a aparținut odinioară Helenei – un cadou de la rege după ce ea i-a salvat viața. (Helena i-a dat inelul lui Diana în Florența, iar aceasta la rândul ei i l-a dat viitorului ei iubit.) Bertram nu știe cum să explice de unde provine, dar tocmai atunci apar Diana și mama ei pentru a explica situația – urmate de Helena, care își informează soțul că ambele condiții ale sale au fost îndeplinite. Mustrat, Bertram consimte să fie un soț bun pentru ea, iar bucuria este generală.