Rezumat lung la povestea Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupery

Rezumat lung la povestea Micul Prinț scrisă de Antoine de Saint-Exupery despre un pilot care se prăbușește în deșertul Sahara și întâlnește un tânăr prinț blond, care îi povestește despre călătoriile sale prin galaxie și despre întâlnirile sale cu oameni ciudați și creaturi fantastice. Prințul își împărtășește dorința de a se întoarce la floarea sa de pe asteroidul de pe care vine, și împreună cu pilotul, călătoresc prin deșert în căutarea unui puț. După ce găsesc apă, Micul Prinț face planuri să se întoarcă acasă și face un acord cu șarpele să-l ajute să se întoarcă. În cele din urmă, Micul Prinț se întoarce acasă, lăsându-și prietenul pilot să se întoarcă la lumea lui, dar lăsându-l să simtă că a învățat ceva important de la prințul său drag.


Vezi și
Doua rezumate Micul prinț de Antoine de Saint-Exupery
Rezumat scurt "Micul prinț"
Citeste cartea Micul prinț de Antoine de Saint-Exupery + download fisier PDF

Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry - Rezumat lung


Naratorul, un pilot de avion, se prăbușește în deșertul Sahara. Accidentul avariază grav avionul și îl lasă pe narator cu foarte puțină hrană și apă. În timp ce își face griji cu privire la situația sa, este abordat de Micul Prinț, un băiețel blond foarte serios, care îi cere să-i deseneze o oaie. Naratorul îl ascultă și cei doi devin prieteni. Pilotul află că Micul Prinț vine de pe o planetă mică pe care el o numește Asteroidul 325, dar pe care oamenii de pe Pământ o numesc Asteroidul B-612. Micul Prinț a avut grijă de această planetă, împiedicând creșterea de semințe rele și având grijă ca aceasta să nu fie niciodată cucerită de copacii baobab.




Într-o zi, a răsărit un trandafir misterios pe planetă, iar Micul Prinț s-a îndrăgostit de el. Dar când trandafirul i-a spus o minciună, a decis că nu mai poate avea încredere în el. A devenit singur și a decis să plece. În ciuda unei reconcilieri de ultim moment cu trandafirul, Micul Prinț pleacă să exploreze alte planete și să-și vindece singurătatea.

În timp ce călătorește, naratorul ne spune că Micul Prinț trece pe lângă asteroizi vecini și întâlnește pentru prima dată lumea stranie și îngustă la minte a adulților. Pe primele șase planete pe care Micul Prinț le vizitează, întâlnește un rege, un om vanitos, un bețiv, un om de afaceri, un aprinzător de felinare și un geograf, toți trăind singuri și fiind exagerat de preocupați de meseriile lor alese. Un astfel de comportament ciudat îl amuză și îl neliniștește pe Micul Prinț. Nu înțelege nevoia lor de a comanda oamenii, de a fi admirați și de a deține totul. Cu excepția aprinzătorului de felinare, ale cărui credințe neclintite le admira, Micul Prinț nu are o părere prea bună despre adulții pe care îi vizitează și nu învață nimic util. Cu toate acestea, învață de la geograf că florile nu durează pentru totdeauna și începe să-i fie dor de trandafirul pe care l-a lăsat în urmă.

La sugestia geografului, micul prinț vizitează Pământul, dar aterizează în mijlocul deșertului și nu găsește niciun om. În schimb, întâlnește un șarpe care vorbește în ghicitori și îi sugerează în mod misterios că veninul său letal îl poate trimite înapoi în ceruri dacă așa dorește. Micul prinț ignoră oferta și continuă explorările, oprindu-se să vorbească cu o floare cu trei petale și să urce pe cel mai înalt munte pe care îl poate găsi, unde confundă ecoul vocii sale cu o conversație. În cele din urmă, micul prinț găsește o grădină de trandafiri, care îl surprinde și îl deprimă - trandafirul său îi spusese că el este singurul din specia lui.


Prințul se împrietenește cu o vulpe, care îi învață că lucrurile importante în viață sunt vizibile doar inimii, că timpul petrecut departe de trandafir îl face pe acesta mai special pentru el și că iubirea îl face pe cineva responsabil pentru ființele pe care le iubește. Micul prinț realizează că, chiar dacă există multe trandafiri, dragostea lui pentru trandafirul său îl face unic și că, prin urmare, este responsabil pentru el. Cu toate acestea, el se simte încă foarte singur pentru că este atât de departe de trandafirul său. Prințul își încheie povestea descriindu-și întâlnirile cu doi oameni, un macaragiu de cale ferată și un vânzător.

Este acum a opta zi a naratorului în deșert, iar la sugestia prințului, ei pleacă în căutarea unui puț. Apa hrănește inimile lor la fel de mult ca și corpurile lor, iar cei doi împărtășesc un moment de fericire deoarece sunt de acord că prea mulți oameni nu văd ceea ce este cu adevărat important în viață. Gândul micului prinț este însă fixat pe întoarcerea la trandafirul său, iar el începe să facă planuri cu șarpele pentru a se întoarce pe planeta sa. Naratorul reușește să își repare avionul în ziua dinaintea aniversării de un an a sosirii prințului pe Pământ, și merge trist împreună cu prietenul său la locul unde prințul a aterizat. Șarpele mușcă prințul, care cade fără zgomot pe nisip.

Naratorul găsește consolare când nu poate găsi corpul prințului în ziua următoare și este sigur că prințul s-a întors pe asteroidul său. Naratorul este, de asemenea, liniștit de stele, în care acum aude sunetul râsului prietenului său. De multe ori, cu toate acestea, el devine trist și se întreabă dacă oaia pe care a desenat-o a mâncat trandafirul prințului. Naratorul încheie prin a arăta cititorilor un desen al peisajului din deșert și prin a ne cere să ne oprim pentru o vreme sub stele, dacă ajungem vreodată în zonă, și să îi spunem imediat naratorului dacă micul prinț s-a întors.