Rezumat Ultima Licornă de Peter S Beagle

Rezumat la cartea Ultima Licornă scrisă de Peter S. Beagle despre o călătorie epică a unui licorn solitar în căutarea semenilor săi capturați de un rege nemilos, și despre aventurile și prieteniile pe care le face pe parcursul acestei călătorii pline de pericole și descoperiri. Împreună cu magicianul Schmendrick și cu femeia Molly Grue, licornul străbate întinderi de păduri întunecate, traversează orașe abandonate și se confruntă cu amenințări cumplit de reale, toate în încercarea de a ajunge la castelul Regelui Haggard și de a-și elibera semenii din mâinile răufăcătorului Taurul Stacojiu.

Cu personaje puternice și o poveste impresionantă, povestea Ultima Licornă este o capodoperă a literaturii fantastice, care păstrează farmecul și misterul său chiar și după decenii de la publicare.

Ultima Licornă de Peter S Beagle - Rezumat


Doi vânători umani trec printr-o pădure în căutarea vânatului. După zile întregi de căutări zadarnice, încep să creadă că trec prin pădurea unui licorn - unicorn, unde animalele sunt protejate de o aură magică. Se pregătesc să plece să vâneze în altă parte, dar înainte de a pleca, unul dintre vânători îl avertizează pe licorn că ar putea fi ultimul din specia lui. Această revelație îl deranjează pe licorn, și deși respinge inițial ideea, îndoiala și îngrijorarea îl împing să părăsească pădurea.




El călătorește prin țară și descoperă că oamenii nu îl mai recunosc, ciîl văd ca pe un cal frumos. Întâlnește un fluture care vorbește în ghicitori și cântece și inițial îl ocolește pe licorn și evită să-i răspundă la întrebările despre alți licorni. În cele din urmă, fluturele îl avertizează că specia lui a fost adunată într-un ținut îndepărtat de o creatură cunoscută sub numele de Taurul Stacojiu. El continuă să caute alți licorni. În timpul călătoriei, este luat prizonier de un carnaval condus de vrăjitoarea Baba Fortuna, care folosește vraja pentru a crea iluzia că animalele obișnuite sunt de fapt creaturi mitice și legendare. Licornul este singura creatură mitologică adevărată din grup, cu excepția harpiei Celaeno. Schmendrick, un magician care călătorește cu carnavalul, îl vede pe licorn pentru ceea ce este cu adevărat și îl eliberează în mijlocul nopții. Licornul eliberează celelalte creaturi, inclusiv pe Celaeno, care o ucide pe Baba Fortuna și pe Rukh, asistentul ei cocoșat.

Licornul și Schmendrick continuă să călătorească în încercarea de a ajunge la castelul Regelui Haggard, unde locuiește Taurul Stacojiu. Când Schmendrick este capturat de bandiți, licornul vine să îl salveze și îi atrage atenția lui Molly Grue, soția liderului bandiților. Împreună, cei trei continuă călătoria și ajung la Hagsgate, un oraș sub stăpânirea lui Haggard și primul pe care l-a cucerit când și-a revendicat regatul. Un locuitor al orașului numit Drinn îi informează despre un blestem care spune că orașul lor va continua să împărtășească soarta lui Haggard până când cineva din Hagsgate va dărâma castelul acestuia. Drinn continuă să afirme că a descoperit un bebeluș în piața orașului într-o noapte de iarnă. Știa că bebelușul era cel despre care vorbea profeția, dar l-a lăsat unde l-a găsit, nevrând ca profeția să se împlinească. Regele Haggard a găsit bebelușul mai târziu în acea seară și l-a adoptat.

Molly, Schmendrick și licornul părăsesc Hagsgate și continuă călătoria spre castelul lui Haggard, dar pe drum sunt atacați de Taurul Stacojiu. Licornul fuge, dar nu reușește să scape de taur. Încercând să îl ajute, Schmendrick îl transformă, fără să-și dea seama, pe licorn într-o femeie umană. Confuz de schimbare, Taurul Stacojiu renunță la urmărire și dispare. Schimbarea are consecințe dezastruoase asupra licornului, care suferă un șoc enorm la sentimentul brusc de mortalitate din corpul său uman. Schmendrick îi spune licornului că el este nemuritor și că nu poate face magie reală decât dacă este muritor, și îl încurajează pe licorn să continue căutarea.

Cei trei ajung la castelul lui Haggard, unde Schmendrick îl prezintă pe licorn drept "Doamna Amalthea" pentru a-l păcăli pe Haggard. Reușesc să-l convingă pe Haggard să le permită să-l servească în curtea lui, cu speranța că vor aduna indicii cu privire la locația celorlalți licorni. În timpul șederii lor la castelul lui Haggard, Amalthea este curtată de fiul adoptat al acestuia, Prințul Lír. Haggard îi dezvăluie în cele din urmă lui Amalthea că licornii sunt prinși în special pentru propriul lui beneficiu, deoarece licornii sunt singurele lucruri care îl fac fericit. El o acuză apoi deschis pe Amalthea că a venit în regatul său să salveze licornii și afirmă că știe cine este în realitate, dar Amalthea pare să fi uitat de adevărata sa natură și de dorința de a salva ceilalți licorni.


Urmand indiciile oferite de o pisică, Molly, Schmendrick și Amalthea găsesc intrarea în ascunzătoarea Taurului Stacojiu. Haggard și oamenii lui încearcă să-i oprească, dar reușesc să intre în ascunzătoarea taurului și sunt ajutați de Lír. Când Taurul Stacojiu îi atacă, Schmendrick o transformă pe Amalthea înapoi în forma lui originală. În acel moment, Schmendrick este bucuros să devină muritor. În încercarea de a salva licornul, Lír sare în calea taurului și este strivit. Înfuriat și trist, licornul împinge taurul în mare. Ceilalți licorni sunt eliberați și aleargă înapoi spre casă, iar castelul lui Haggard cade în urma lor. Odată cu prăbușirea castelului, dărâmăturile sale se transformă în ceață înainte să atingă pământul, și nimic nu mai rămâne în picioare pentru a indica faptul că acolo fusese vreodată un castel.

Licornul îl reînvie pe Lír cu atingerea vindecătoare a cornului său. Acum rege după moartea lui Haggard, el încearcă să-l urmeze pe licorn în ciuda sfatului lui Schmendrick. În timp ce trec prin orașul ruinat Hagsgate, află că Drinn este de fapt tatăl lui Lír și că l-a abandonat intenționat în piață pentru a îndeplini profeția. Realizând că are noi responsabilități ca rege după ce a văzut starea Hagsgate-ului, Lír se întoarce pentru a-l reconstrui după ce îi însoțește pe Schmendrick și Molly până la marginea regatului său. Licornul se întoarce în pădurea lui. El îi spune lui Schmendrick că acum este diferit de toți ceilalți licorni, pentru că știe cum este să simtă iubire și regret. Schmendrick și Molly dau peste o prințesă în pericol și îi spun să meargă la Lír, pentru că el este eroul care o poate salva. Schmendrick și Molly pleacă din această poveste într-una nouă, cântând împreună o melodie de dragoste.