Rezumat scurt Inocenții de Ioana Pârvulescu
3 Rezumate scurte la cartea roman "Inocenții" scrisă de Ioana Pârvulescu despre aventurile și descoperirile pline de curiozitate și magie ale protagonistei Ana în Brașovul din timpul comunismului. În această fascinantă poveste despre copilărie, Ana ne poartă prin secretele locuinței sale și prin întâmplările palpitante în care sunt implicați membrii familiei și prietenii săi. De la limbajul Esperanzo la Societatea de Îndreptat Lumea și anticariatul plin de jocuri misterioase, Ana explorează lumea înconjurătoare și descoperă dragostea, prietenia și pierderea. Romanul ne aduce în prim-plan frumusețea inocenței copilăriei și puterea amintirilor, invocând nostalgia și întrebările filozofice despre viață și călătoria noastră personală.
Vezi și
Rezumat scurt "Prietenul meu" de Ioana Parvulescu
Cartea prezintă locuința personajelor principale și dezvăluie secretele ascunse în aceasta. Personajele principale sunt Ana, părinții ei, fratele Matei, verișorii Dina și Doru și rudele lor, Tanti Magda și nenea Ionel. Tanti Magda le povestește copiilor despre limba Esperanzo, o limbă inventată pentru a facilita comunicarea între oameni din întreaga lume. Ana descoperă lucrurile interzise din "sertarul interzis" și află povestea cuplului Tanti și nenea Ionel.
Bunica protagonistei inventează "Sil" (Societatea de Îndreptat Lumea), unde copiii primesc un carnețel și trebuie să înregistreze nereguli din jurul lor și să încerce să le corecteze. Ei rezolvă diverse cazuri, inclusiv salvarea unui câine de la hingheri, dar animalul moare ulterior din cauza vârstei. Ana descoperă anticariatul din "magazinul de comori" și prezintă jocurile și problemele pe care le rezolvă pentru bomboanele bătrânului de la anticariat. Cu toate acestea, nu reușesc să afle ziua de naștere a unui prieten și acesta moare înainte de a-și împlini dorința.
Tanti povestește Anei despre evadarea vecinului lor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și despre călătoria sa pentru a ajunge la familia sa din Brașov. Copiii sunt curioși de replica constantă a lui nenea Ionel, "porcul lui Ninel", și el le dezvăluie identitatea personajului și părerea sa despre întâmplare.
Într-o excursie la munte, Matei și Ana se confruntă cu dispariția celei mai mari vaci din grajd și se aventură în pădure în căutarea acesteia în timpul unei ploi nesfârșite. Tatăl Anei intră în singurul partid rămas după invadarea Cehoslovaciei, iar familia lor primește primul lor televizor, de marcă rusescă, când americanii intră în România.
În timp ce explorează o peșteră, Ana găsește o piatră cu un semn ciudat, pe care îl descoperă ulterior că aparține lui Jupiter. Tatăl Anei moare într-o zi de aprilie, iar Ana îi amintește de o vacanță la mare în care tatăl ei a fost aproape înghițit de valuri și a fost salvat de un bărbat misterios.
Nenea Gheorghe, fratele bunicului protagonistului, le arată copiilor trucuri și secrete, inclusiv cum să repare umbrelele. Ana descoperă "Efectul Tyndell", care implică modul în care lumina cade pentru a evidenția particulele de praf.
Hotelul Aro, locul unde s-a născut Ana, este important pentru ea și prietenii săi, în special piscina specială pentru copii. Hotelul original a fost dărâmat, dar un nou hotel Aro a fost construit în același loc, unde cântăreți celebri veneau să cânte la "Cerbul de Aur".
Cartea încheie cu povestea lui Ana despre o aventură de iarnă în care s-a rătăcit în ninsoare și ceață, reușind cu dificultate să ajungă acasă în siguranță împreună cu prietena ei Stefi, care și-a luxat glezna în timpul călătoriei.
Pe parcursul copilăriei sale, Ana remarcă importanța locuinței sale și a rudelor care au fost mereu alături de ea.
Cartea "Inocenții" ne poartă prin povestea captivantă a copilăriei Anei, desfășurată în Brașov. În această locuință plină de secrete, Ana ne introduce în lumea sa plină de aventuri și descoperiri. Împreună cu personajele principale, Ana explorează relațiile familiale și secretele ascunse ale acestora.
În timp ce Ana descoperă curiozitățile din "sertarul interzis", aflăm povestea emoționantă a cuplului Tanti și nenea Ionel, care au trăit o frumoasă poveste de dragoste. Totodată, Ana ne introduce în Societatea de Îndreptat Lumea (Sil), o organizație creată de bunica sa, unde copiii își propun să repare mici nereguli din jurul lor.
Pe parcursul cărții, Ana și prietenii ei se confruntă cu provocări și tristeți. Salvarea unui câine pierdut și trecerea lui prin hingheri aduc o notă de tristețe în poveste. De asemenea, ei descoperă un anticariat plin de jocuri și puzzle-uri, unde rezolvarea acestora le aduce recompense. Aici, Ana și prietenii ei experimentează și descoperă povestea unui evadat din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Pe parcursul aventurilor lor, Ana și prietenii săi caută să înțeleagă semnificația expresiei "porcul lui Ninel", dezvăluindu-ne părerea lui Nea Ionel despre această întâmplare. Ei explorează și pădurea în căutarea unei vaci pierdute și descoperă o piatră misterioasă cu semnul lui Jupiter.
Pe lângă acestea, cărțile prezintă și amintiri plăcute ale Anei, cum ar fi vacanța la mare alături de tatăl său sau întâlnirea cu nenea Gheorghe, fratele tatălui său, care îi dezvăluie secrete despre reparația umbrelelor. Ana descoperă și "Efectul Tyndell", aducând în discuție caderea luminii într-un anumit fel.
În finalul cărții, Ana pune accent pe importanța locuinței sale în Brașov, precizând cum Aro, hotelul în care s-a născut, și piscina acestuia au devenit locuri speciale pentru ea și prietenii săi. Cartea încheie cu amintirea unei ierni grele, când Ana s-a rătăcit în ninsoare și în ceață, reușind în cele din urmă să ajungă în siguranță acasă.
"Inocenții" ne oferă o călătorie emoționantă prin copilăria Anei, în care descoperim secretele și aventurile sale, iar Brașovul devine un cadru plin de farmec pentru această poveste captivantă.
Cartea începe cu prezentarea locuinței personajelor principale și secretele sale. Facem cunoștință cu cele mai întâlnite personaje ale operei, aceștia fiind rudele protagonistei Ana: părinții ei, Matei (fratele), Dina și Doru (cei doi verișori), părinții lor, Tanti (strămătușa Magda) și nenea Ionel.
Într-o zi, Tanti, le povestește despre limba Esperanzo. O limbă care a fost inventata cu scopul de a ajuta oamenii din toată lumea să se înțeleagă, având câteva cuvinte comune cu alte limbi străine iar Ana descoperă, din curiozitate, lucrurile din „sertarul interzis”. Acolo descoperă povestea cuplului Tanti și nenea Ionel, care au trăit împreună foarte mult timp.
Bunica protagonistei inventează Sil („Societatea de Îndreptat Lumea”). Copii din această organizație primesc un carnețel unde va trebui să scrie mici nereguli care se întâmplă în jurul lor și de a încerca să le repare. Primul caz începe atunci când găsesc un câine pe stradă și încep să îi de-a de mâncare. După ceva timp acesta nu mai este găsit sar până la urmă află că a fost luat de hingheri. Acesta e salvat, dar moare la puțin timp după, din cauza vârstei.
Ana descoperă anticariatul de la „magazinul de comori”. Fetița prezintă toate jocurile pe care le îndrăgea și problemele din „Clubul micului logician”, pe care le rezolvau pentru bomboanele bătrânului de la Anticariat. Ei încearcă să afle ziua de naștere a prietenului lor, dar din păcate nu reușesc la timp și acesta moare.
Tanti îi povestește Anei despre evadarea fratelui vecinului lor. Acesta a fost ținut prizonier de mai multe ori în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. El a evadat de fiecare dată reușind într-un final să ajungă la familia și casa lui din Brasov.
Copii doresc să afle de ce Nea Ionel spune tot timpul replica „porcul lui Ninel”, iar el le spune cine este acest personaj și părerea lui despre întâmplare.
Într-o zi, când eroii noștri se aflau la munte pe Valea Hornului află că s-a pierdut cea mai mare vacă din grajdul lor așa că Matei și Ana au explorat pădurea în încercarea de a găsi vaca pe o ploaie care nu se mai termina.
Tatăl Anei reușește să intre în singurul partid rămas, la un an după invadarea Cehoslovaciei. Americani intră în Romania și familia Anei face rost de primul lor televizor, marcă rusească.
În timp ce Ana vizita o peșteră, a găsit o piatră care avea un semn mai ciudat. După ceva timp, Ana, a găsit că semnul este cam dubios, dar până la urmă află că este semnul lui Jupiter.
Tatăl Anei moare într-o zi de aprilie. În memoria lui, Ana povestește despre o vacantă la mare, în care tatăl ei i-a spus cum era sa fie luat de valuri și cum a fost salvat de către un bărbat misterios.
Nenea Gheorghe, este fratele lui tatăl-mare. Copii l-au vizitat o singură dată dar a fost o zi foarte specială, deoarece le-a arătat o grămadă de trucuri și secrete și în special cum se repară umbrelele.
Ana descoperă „Efectul Tyndell”, al unui fizician din secolul 19. Efectul se bazează pe căderea luminii într-un anumit fel, astfel încât să se vadă particulele de praf.
Aro este un hotel din mijlocul Brașovului și este locul unde s-a născut Ana, iar piscina hotelului este specială pentru copii și prietenii lor. Acest hotel a fost dărâmat și a fost construit un alt hotel Aro, unde cântăreții veneau să cânte la „Cerbul de Aur”. Din fericire acest hotel le inspiră aceleași sentimente plăcute copiilor.
Ana povestește cum într-o iarnă, s-a pierdut în ninsoare și în ceață, reușind cu greu să ajungă acasă în siguranță împreună cu Stefi care și-a luxat glezna pe drum.
În final Ana vorbește despre toată copilăria ei, punând în evidență importanța locuinței în care și-a petrecut cele mai frumoase clipe. Ea o consideră și o rudă importantă care a fost lângă ea mereu.
Vezi și
Rezumat scurt "Prietenul meu" de Ioana Parvulescu
Inocenții de Ioana Pârvulescu - Rezumat scurt
Cartea prezintă locuința personajelor principale și dezvăluie secretele ascunse în aceasta. Personajele principale sunt Ana, părinții ei, fratele Matei, verișorii Dina și Doru și rudele lor, Tanti Magda și nenea Ionel. Tanti Magda le povestește copiilor despre limba Esperanzo, o limbă inventată pentru a facilita comunicarea între oameni din întreaga lume. Ana descoperă lucrurile interzise din "sertarul interzis" și află povestea cuplului Tanti și nenea Ionel.
Bunica protagonistei inventează "Sil" (Societatea de Îndreptat Lumea), unde copiii primesc un carnețel și trebuie să înregistreze nereguli din jurul lor și să încerce să le corecteze. Ei rezolvă diverse cazuri, inclusiv salvarea unui câine de la hingheri, dar animalul moare ulterior din cauza vârstei. Ana descoperă anticariatul din "magazinul de comori" și prezintă jocurile și problemele pe care le rezolvă pentru bomboanele bătrânului de la anticariat. Cu toate acestea, nu reușesc să afle ziua de naștere a unui prieten și acesta moare înainte de a-și împlini dorința.
Tanti povestește Anei despre evadarea vecinului lor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și despre călătoria sa pentru a ajunge la familia sa din Brașov. Copiii sunt curioși de replica constantă a lui nenea Ionel, "porcul lui Ninel", și el le dezvăluie identitatea personajului și părerea sa despre întâmplare.
Într-o excursie la munte, Matei și Ana se confruntă cu dispariția celei mai mari vaci din grajd și se aventură în pădure în căutarea acesteia în timpul unei ploi nesfârșite. Tatăl Anei intră în singurul partid rămas după invadarea Cehoslovaciei, iar familia lor primește primul lor televizor, de marcă rusescă, când americanii intră în România.
În timp ce explorează o peșteră, Ana găsește o piatră cu un semn ciudat, pe care îl descoperă ulterior că aparține lui Jupiter. Tatăl Anei moare într-o zi de aprilie, iar Ana îi amintește de o vacanță la mare în care tatăl ei a fost aproape înghițit de valuri și a fost salvat de un bărbat misterios.
Nenea Gheorghe, fratele bunicului protagonistului, le arată copiilor trucuri și secrete, inclusiv cum să repare umbrelele. Ana descoperă "Efectul Tyndell", care implică modul în care lumina cade pentru a evidenția particulele de praf.
Hotelul Aro, locul unde s-a născut Ana, este important pentru ea și prietenii săi, în special piscina specială pentru copii. Hotelul original a fost dărâmat, dar un nou hotel Aro a fost construit în același loc, unde cântăreți celebri veneau să cânte la "Cerbul de Aur".
Cartea încheie cu povestea lui Ana despre o aventură de iarnă în care s-a rătăcit în ninsoare și ceață, reușind cu dificultate să ajungă acasă în siguranță împreună cu prietena ei Stefi, care și-a luxat glezna în timpul călătoriei.
Pe parcursul copilăriei sale, Ana remarcă importanța locuinței sale și a rudelor care au fost mereu alături de ea.
Inocenții de Ioana Pârvulescu - Rezumat 2
Cartea "Inocenții" ne poartă prin povestea captivantă a copilăriei Anei, desfășurată în Brașov. În această locuință plină de secrete, Ana ne introduce în lumea sa plină de aventuri și descoperiri. Împreună cu personajele principale, Ana explorează relațiile familiale și secretele ascunse ale acestora.
În timp ce Ana descoperă curiozitățile din "sertarul interzis", aflăm povestea emoționantă a cuplului Tanti și nenea Ionel, care au trăit o frumoasă poveste de dragoste. Totodată, Ana ne introduce în Societatea de Îndreptat Lumea (Sil), o organizație creată de bunica sa, unde copiii își propun să repare mici nereguli din jurul lor.
Pe parcursul cărții, Ana și prietenii ei se confruntă cu provocări și tristeți. Salvarea unui câine pierdut și trecerea lui prin hingheri aduc o notă de tristețe în poveste. De asemenea, ei descoperă un anticariat plin de jocuri și puzzle-uri, unde rezolvarea acestora le aduce recompense. Aici, Ana și prietenii ei experimentează și descoperă povestea unui evadat din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Pe parcursul aventurilor lor, Ana și prietenii săi caută să înțeleagă semnificația expresiei "porcul lui Ninel", dezvăluindu-ne părerea lui Nea Ionel despre această întâmplare. Ei explorează și pădurea în căutarea unei vaci pierdute și descoperă o piatră misterioasă cu semnul lui Jupiter.
Pe lângă acestea, cărțile prezintă și amintiri plăcute ale Anei, cum ar fi vacanța la mare alături de tatăl său sau întâlnirea cu nenea Gheorghe, fratele tatălui său, care îi dezvăluie secrete despre reparația umbrelelor. Ana descoperă și "Efectul Tyndell", aducând în discuție caderea luminii într-un anumit fel.
În finalul cărții, Ana pune accent pe importanța locuinței sale în Brașov, precizând cum Aro, hotelul în care s-a născut, și piscina acestuia au devenit locuri speciale pentru ea și prietenii săi. Cartea încheie cu amintirea unei ierni grele, când Ana s-a rătăcit în ninsoare și în ceață, reușind în cele din urmă să ajungă în siguranță acasă.
"Inocenții" ne oferă o călătorie emoționantă prin copilăria Anei, în care descoperim secretele și aventurile sale, iar Brașovul devine un cadru plin de farmec pentru această poveste captivantă.
Inocenții de Ioana Pârvulescu - Rezumat lung
Cartea începe cu prezentarea locuinței personajelor principale și secretele sale. Facem cunoștință cu cele mai întâlnite personaje ale operei, aceștia fiind rudele protagonistei Ana: părinții ei, Matei (fratele), Dina și Doru (cei doi verișori), părinții lor, Tanti (strămătușa Magda) și nenea Ionel.
Într-o zi, Tanti, le povestește despre limba Esperanzo. O limbă care a fost inventata cu scopul de a ajuta oamenii din toată lumea să se înțeleagă, având câteva cuvinte comune cu alte limbi străine iar Ana descoperă, din curiozitate, lucrurile din „sertarul interzis”. Acolo descoperă povestea cuplului Tanti și nenea Ionel, care au trăit împreună foarte mult timp.
Bunica protagonistei inventează Sil („Societatea de Îndreptat Lumea”). Copii din această organizație primesc un carnețel unde va trebui să scrie mici nereguli care se întâmplă în jurul lor și de a încerca să le repare. Primul caz începe atunci când găsesc un câine pe stradă și încep să îi de-a de mâncare. După ceva timp acesta nu mai este găsit sar până la urmă află că a fost luat de hingheri. Acesta e salvat, dar moare la puțin timp după, din cauza vârstei.
Ana descoperă anticariatul de la „magazinul de comori”. Fetița prezintă toate jocurile pe care le îndrăgea și problemele din „Clubul micului logician”, pe care le rezolvau pentru bomboanele bătrânului de la Anticariat. Ei încearcă să afle ziua de naștere a prietenului lor, dar din păcate nu reușesc la timp și acesta moare.
Tanti îi povestește Anei despre evadarea fratelui vecinului lor. Acesta a fost ținut prizonier de mai multe ori în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. El a evadat de fiecare dată reușind într-un final să ajungă la familia și casa lui din Brasov.
Copii doresc să afle de ce Nea Ionel spune tot timpul replica „porcul lui Ninel”, iar el le spune cine este acest personaj și părerea lui despre întâmplare.
Într-o zi, când eroii noștri se aflau la munte pe Valea Hornului află că s-a pierdut cea mai mare vacă din grajdul lor așa că Matei și Ana au explorat pădurea în încercarea de a găsi vaca pe o ploaie care nu se mai termina.
Tatăl Anei reușește să intre în singurul partid rămas, la un an după invadarea Cehoslovaciei. Americani intră în Romania și familia Anei face rost de primul lor televizor, marcă rusească.
În timp ce Ana vizita o peșteră, a găsit o piatră care avea un semn mai ciudat. După ceva timp, Ana, a găsit că semnul este cam dubios, dar până la urmă află că este semnul lui Jupiter.
Tatăl Anei moare într-o zi de aprilie. În memoria lui, Ana povestește despre o vacantă la mare, în care tatăl ei i-a spus cum era sa fie luat de valuri și cum a fost salvat de către un bărbat misterios.
Nenea Gheorghe, este fratele lui tatăl-mare. Copii l-au vizitat o singură dată dar a fost o zi foarte specială, deoarece le-a arătat o grămadă de trucuri și secrete și în special cum se repară umbrelele.
Ana descoperă „Efectul Tyndell”, al unui fizician din secolul 19. Efectul se bazează pe căderea luminii într-un anumit fel, astfel încât să se vadă particulele de praf.
Aro este un hotel din mijlocul Brașovului și este locul unde s-a născut Ana, iar piscina hotelului este specială pentru copii și prietenii lor. Acest hotel a fost dărâmat și a fost construit un alt hotel Aro, unde cântăreții veneau să cânte la „Cerbul de Aur”. Din fericire acest hotel le inspiră aceleași sentimente plăcute copiilor.
Ana povestește cum într-o iarnă, s-a pierdut în ninsoare și în ceață, reușind cu greu să ajungă acasă în siguranță împreună cu Stefi care și-a luxat glezna pe drum.
În final Ana vorbește despre toată copilăria ei, punând în evidență importanța locuinței în care și-a petrecut cele mai frumoase clipe. Ea o consideră și o rudă importantă care a fost lângă ea mereu.
Post a Comment