Rezumat scurt Oracolul de Mircea Cărtărescu

Rezumat scurt la povestirea "Oracolul" de Mircea Cărtărescu în care este vorba despre un băiat din clasa a patra care primește o injecție numită IDR și dezvoltă o reacție adversă. Colegii îl batjocoresc, poreclindu-l "Tebecist," din cauza petei roșii formate pe brațul său. Într-o zi, colega Petruța organizează un joc numit "Oracol," iar băiatul, împins de colegi, face testul gândindu-se la ea. Rezultatul sugerează că este iubit, dar aceasta îi ascunde sentimentele. Într-o oră de desen, Petruța atinge ușor pata roșie, care dispare miraculos. După acest eveniment, băiatul scapă de preventoriu, iar Petruța se mută, păstrându-și un loc special în amintirea sa.

Vezi și
Comentariu si referat "REM" de Mircea Cărtărescu
Rezumat "REM" de Mircea Cărtărescu



Rezumat scurt la povestirea Oracolul de Mircea Cărtărescu


Povestirea "Oracolul" de Mircea Cărtărescu spune povestea unui băiat aflat în clasa a patra. În această perioadă, băiatul primește o injecție numită IDR (test cutanat), care îi provoacă o reacție adversă. După două zile, el își compară IDR-ul cu cel al colegului său Puică Ion și vede că pe brațul acestuia este doar o pată mică în jurul injecției, în timp ce pe brațul lui s-a format o pată roșie aproape cât o farfurioară.

Puică Ion îl numește Tebecist și atrage atenția celorlalți colegi din clasă care încep să strige la el Ofticosul. Ei îl apucă de braț și îl trag spre catedră arătând tuturor pata roșie pe care el dorea cu disperare să o ascundă. După un timp, asistenta i-a repetat IDR-ul și pata roșie a apărut din nou, lucru care a făcut-o pe asitentă să-i șoptească prea tare învățătoarei că trebuie dus în preventoriu. Colegii au auzit și au început să strige după el "Preventooooriu! Preventooooriu!".

Într-o zi, colega Petruța vine la școală cu un caiet cu întrebări numit Oracol, și le face colegilor teste pentru a afla fiecare dacă persoana la care se gândește îi iubește sau nu. Forțat de colegi, băiatul se vede obligat să facă și el textul, și, deși o plăcea pe o altă colegă, el nu s-a putut abține să nu se gândească la Petruța în timp ce aceasta îi punea întrebări. Petruța pare că observă că el se gândește la ea în timpul întrebărilor, iar la final, răspunsul oracolului a fost că este iubit, dar i se ascunde acest lucru.

La ora de desen din acea zi, Petruța a vrut neapărat să stea cu el în bancă, dar deși el nu a vrut, insistențele ei l-au făcut să accepte. În timpul orei, Petruța i-a ridicat mâneca cămășii și i-a pus ușor palma peste pata roșie. Ca prin minune, pata roșie a început să dispară puțin câte puțin până când nu s-a mai văzut deloc. Petruța s-a uitat la el și apoi s-a mutat în altă bancă, lăsându-l pe băiat uimit.

A doua zi, asistenta a fost foarte mirată că pata a dispărut, iar el a scăpat de a mai merge la preventoriu. De atunci IDR-ul i-a ieșit mereu bine, dar colegii i-au zis Tebecistul până în clasa a șaptea. Petruța a mai stat în clasă doar până la finalul trimestrului și apoi s-a mutat cu părinții în alt cartier, aducând cu sine și mutarea ei la o altă școală. În final, ne întoarcem în zilele noaste și aflăm că Petruța lucrează ca vânzătoare la un magazin de ceasuri și este vizitată din când în când de băiat, care este și el adult acum. Se pare că Petruța nu-l mai recunoaște după atâta timp.