Două rezumate Iapa lui Vodă de Mihail Sadoveanu

Două rezumate scurte la povestirea "Iapa lui Vodă" inclusă în volumul Hanul Ancuței și scrisă de Mihail Sadoveanu. Rezumate pe scurt la povestea "Iapa lui Vodă" în care este vorba despre comisul Ioniță, un răzeș din Drăgănești. El le povestește celorlalți oameni din han, o întâmplare din tinere, când stătea la masă și intră un boier căruia îi povestește necazul lui.

Vezi si
Comentariu la Iapa lui Vodă
Fișă de lectură Iapa lui Vodă
Descarcă PDF Iapa lui Vodă







Rezumat scurt la Iapa lui Vodă de Mihail Sadoveanu
Comisul Ionita venise la han, calare pe un cal pătat pe trei picioare, care arăta precum calul din poveste înainte de a mânca tipsia cu jar.
Întâmplarea povestita are legatura cu iapa din care se tragea acest cal si se petrecuse pe vremea lui Mihai Voda Sturza. Îl are ca protagonist pe comisul Ionita, atunci când era tânar si când hangita era mama actualei Ancuța. Dupa ce se odihnise la han, comisul Ionita ureaza sanatate unui boier care tocmai se oprise la han iar acesta îl întreba de unde este si încotro se duce. Ionita îi răspunde ca este răzes din Draganesti, de lânga Suceava si vrea sa mearga la Vodă, ca sa-i rezolve un proces pe care-l avea de multi ani cu un boier, pentru pamântul mostenit din moși-stramosi. Comisul Ionita ducea cu el toate documentele doveditoare, iar daca nici Voda nu-i făcea dreptate, atunci acesta poate sa-i pupe iapa nu departe de coada. Ajuns la Curtea Domneasca, Ionita constata ca boierul cu care vorbise la han era însusi Voda. Acesta îi face dreptate si-l întreabă ce s-ar fi întâmplat daca nu i-ar fi rezolvat necazul. Ioniță îi spune râzând că el nu-și i-a vorba înapoi și că iapa este peste drum.
De aceea, spune el acum, toti trebuie sa se uite la calul sau cel roib, ca la un lucru rar, pentru ca el se trage din Iapa lui Voda.






Rezumat scurt la Iapa lui Vodă de Mihail Sadoveanu
Totul se petrece într-o zi de toamnă tarzie. În aceste imprejurări hanul devenise neîncapator pentru ca era deschis tuturor celor care doreau să se odihnească și să spună povești.

Printre acești oameni era și Ioniță, un comis care avea un cal pintenog și roib. El se mândrea cu acest cal, spunând că are rădăcini puternice și le povesteste oamenilor din han o întamplare de pe vremea cand era în floarea vâstei. Într-o zi se afla la han și cum stătea el așa, intră un boier necunoscut cu care intră în vorbă și îi spune acestuia problema pe care o avea. Acest necaz era legat de un pământ pe care un alt boier i-l luase prin hotie. Îi mai destăinuie acestuia faptul că avea de gând să se ducă la domnitorul Mihai Vodă Sturza să-i facă dreptate și dacă acesta nu-i va face, poate sa îi pupe iapa într-un loc aflat lângă coadă. După ce boierul necunoscut pleacă, comisul Ioniță se duce la curtea domnească de la Iași. Când a intră în sala tronului unde se afla domnitorul, comisul Ioniță se apleacă și milos îi spuse necazul, iar la sfârșitul povestirii îi arătă actele doveditoare. Atunci Vodă îl roagă să se ridice și când se uită la domnitor și își dă seama că boierul necunoscut cu care vorbise la han, era chiar el. La final după ce domnitorul îi face dreptate, îl intreabă ce ar fi făcut daca nu îi dădea dreptate, iar comisul Ioniță îi răspunde că el vorba nu și-o lua înapoi și iapa-i peste drum.