Rezumate scurte "Baltagul" de Mihail Sadoveanu

Rezumat scurt al romanului social "Baltagul" scris de scriitorul român Mihail Sadoveanu si publicat in anul 1930 de către Editura Cartea Românească din București. Rezumat la celebra povestire "Baltagul" in care este vorba despre o femeie pe nume Vitoriei Lipan care pleacă în cătarea soțului ei oier care nu s-a mai întors de când a plecat cu oile la iernat. Baltagul este un subiect inclus în programa de la BAC.

Vezi si
Rezumate pe capitole "Baltagul"
Baltagul - caracterizare Vitoria Lipan
Baltagul - demonstraţie că este roman





Baltagul
de Mihail Sadoveanu
REZUMAT SCURT 1

Eroina principala a cartii Vitoria Lipan, sotia unui cioban dintr-o zona de munte, o femeie darza, energica.
Sotul ei, Nichifor Lipan, un cioban harnic si voinic, plecase sa cumpere niste oi de la
Dorna, dar, la intoarce, a intarziat peste termenul stabilit.Vitoria Lipan are anumite presimtiri si anume ca sotului ei i s-a intamplat ceva rau. Ea isi ia toate masurile de precautie si pleaca in cautarea sotului.
Pe fiica sa, Minodora, a dus-o la manastire, la o ruda, cu partea de avere ce i se cuvenea.
Curajul si barbatia acestei taranci de la munte se vad atunci cand, intrebandu-i pe oamenii intalniti in cale despre sotul sau, ea reuseste sa refaca drumul pe care a trecut Nichifor Lipan.
Mergand pe urmele a  trei ciobani Vitoria deduce ca Nichifor Lipan era insotit de alti doi pastori. Dornici sa-i ia averea,  la o rascruce de drumuri, cei doi tovarasi de drum il omoara pe Nichifor Lipan. Deducand ca acolo era locul unde ar fi putut pieri cel de-al treilea, adica Nichifor Lipan, Vitoria se opreste cu fiul sau in sat si pregateste un parastas pentru pomenirea sufletului celui ucis, la care ii cheama si pe cei doi insotitori ai sotului ei: Calistrat Bogza si Ilie Cutui. Cu ajutorul cainelui Lupu, descopera intr-o prapastie osemintele sotului sau.
In timpul parastasului, Vitoria Lipan conduce astfel dialogul incat reface povestea mortii lui Nichifor pe care, i-o spune lui Bogza. Aluziile femeii il infurie.
Cand Bogza, tot mai suparat, se ridica sa o loveasca, Vitoria striga la Gheorghita, care il infrunta  pe dusman cu baltagul, dupa care a dat drumul cainelui Lupu, care il recunoaste pe cel ce-l omorase pe stapanul sau, si-i sfasie beregata. In clipa din urma ciobanul il cheama pe preot si se spovedeste, recunoscandu-si vina si spunand ca oile sa fie intoarse stapanilor lor adevarati, adica Vitoriei si lui Gheorghita.
Jandarmii il aresteaza pe Ilie Cutui, ca partas la omor.In ultima clipa, Vitoria il iarta pe Calistrat Bogza pentru fapta sa nevrednica.





Baltagul
de Mihail Sadoveanu
REZUMAT SCURT 2

Actiunea, de o simplitate fermecatoare, este plasata in zona de munte a Vaii Bistritei. Un oier instarit de pe Valea Taranului, pe nume Nechifor Lipan pleaca dupa oi la Dorna si nu se mai intoarce. Darza sa nevasta Vitoria cade pe ganduri si, fara zabava, pleaca in cautarea barbatului, pe Bistrita in sus. Este insotita de fiul ei Gheorghita, pe care il inarmeaza cu un baltag. Ajung la Dorna si, dupa ce capata unele informatii despre cel disparut, fac cale intoarsa si adulmeca urmele lui Nechifor Lipan. Vitoria si Gheorghita cauta din sat in sat (Brosteni, Borca, Sabasa), dar peste Muntele Stanisoara, intre Sabasa si Suha, urmele oierului devin neclare. Insa deodata gasesc la un gospodar cainele lui Nechifor Lipan si, astfel, afla oasele disparutului intr-o rapa a Stanisoarei. Pana la urma, Vitoria Lipan descopera ucigasiii, doi oameni rai din Suha. Ce-l care-l omorase cu baltagul pe Nechifor este lovit, tot cu baltagul, de catre Gheorghita.