Rezumat "Mara" de Ioan Slavici

Rezumat de două pagini si jumătate la romanul "Mara" al lui Ioan Slavici. Rezumatul cuprinde in doua pagini jumatate de fisier Word intreg romanul social "Mara", rezumatul celor 21 de capitole. Romanul a fost publicat pentru prima oară sub formă de foileton în perioada ianuarie-decembrie 1894 în revista bucureșteană Vatra și în volum în 1906 de către Editura Institutului de Arte Grafice „Luceafărul” din Budapesta.

După ce a devenit cunoscut ca nuvelist, Ioan Slavici publică romanul de debut "Mara", dupa 20 de ani de cariera literară.

Vezi si rezumatul "Mara" pe capitole.





Rezumatul romanului "Mara" de Ioan Slavici
Romanul începe prin a prezenta personajul ce-i dă nume: Mara, o femeie rămasă văduvă cu, doi copii mici de crescut – Persida şi Trică – dar este “tânără şi voinică, şi harnică, şi Dumnezeu a mai dat să aiba şi noroc”.
Mara işi iubeşte foarte mult copii şi tocmai de aceea este capabilă să facă totul pentru binele lor, asfel ea srânge bani zi de zi pentru cei doi copii şi pentru înmormântare. Doreşte mereu ca fata şi băiatul ei să fie deosebiţi dar pentru aceasta trebuiau să primească o educaţie cum se cuvine şi de aceea ea decide ca pe Persida să o dea la mănăstire, iar pe băiat să-l trimită la şcoală.

Maica Aegidia este o femeie respectată şi Mara işi lasă fiica in grija acesteia, la o mănăstire catolică, cu o reputaţie foarte bună, din Lipova. Cu timpul Persida o consideră pe maică ca pe un părinte spiritual iar acesta prinde drag de Persida, şi o ajută pe Mara, femeia plătind mai puţin, ca sa aiba bani pentru Trică, acesta din urmă învăţând la şcoală.
La şcolă Trică se bate cu un coleg mai mare decât el, iar acesta, pentru a nu o face pe mama lui să se plângă ca de obicei, se duce la mănăstire. Persida, aflând de cele petrecute, iese fără permi-siune din mănăstire şi pleacă împreună cu Trică pe Mureşul învolburat. Aflând de cele întâmplate Mara şi maica Aegidia aleargă în urma luntriţei, Mara murind de spaimă iar maica Aegidia de ru-şine. Din fericire copiii sunt salvaţi de morari, iar Persida se întoarce la mănăstire împreună cu mai-ca Aegidia iar Trică se duce cu mama lui.

Într-o zi de primăvară, un geam al mănăstirii se sparge din pricina vântului puternic, iar în a-cel moment Naţl o zăreşte pe Persida şi rămâne încremenit.
Din acel moment viaţa amândurora cunoaşte o întorsătură radicală, Naţl neputând s-o scoată din minte pe Persida, iar fata simţea că în sufletul ei se întâmplă ceva cu totul diferit.
Trică este trimis de mama lui la mănăstire pentru a o lua pe sora sa care se facuse mai mare şi de care rămăsese tulburat de frumuseţea acesteia.
Pentru că Persida se plictisea stând în casă şi rostind nişte cuvinte pe care pe Mara o tulburară, aceasta decide să meargă la Arad, unde la dat pe Trică ca ucenic, la casa lui Claici. Şi pentru că se apropia nunta Milenei, fata cojocarului, Mara o lasă şi pe Persida împreună cu Trică, aceasta întorcându-se singură acasă, cu o scrisoare pe care trebuia să o dea maicii Aegidia.
Tocmai în aceste zile Naţl îşi începea cei doi ani de călătorie şi ca din întâmplare se întâlneşte cu Persida, la nunta lui Muntenu cu Milena, care era ţinută la braţ de către cavalerul de onoare al miresei, Codreanu, care o plăcea pe Persida.

Persida urma să se mărite cu Pavel Codreanu dar îl refuză, deoarece îl iubea pe Naţl, ea re-primându-şi însă acest sentiment. Acest fapt îl face pe Codreanu să se însoare cu alta.
Naţl se întoarce acasă, dar cu şase luni înainte să i se termine cei doi ani de călătorie. Acest lucru putea fi trcut cu vederea de către Hubăr şi partenerii săi, dar cum Bocioacă află ca lui Naţl îi plăcea de Persida îl trimite pe Naţl să mai petrecă încă câteva luni departe de familia lui. Întors din călătorie, Naţl gaseşte multă veselie la casa lui, Persida fiind de asemenea fericită de întoarcerea acestuia.
Totul era pregătit pentru ca Naţl să devină stapân, dar Bocioacă privind în cartea lui de călăto-rie observă ca feciorul lui Hubăr a petrecut mult timp lenevind decât muncind pe la măcelari, lu-cruri care l-au făcut să-i amane “tăietura de maietru” a lui Naţl.
Hubăr se simţea ruşinat de fapta fiului său care căuta mereu să-i spună ceva, până în ziua când a venit in măcelarie să-l mustre şi-l găsi la lucru cu un cuţit in mână. În clipa când a vrut să se năpustescă asupra lui Naţl, acesta îşi aruncă cuţitul din mână şi îl împinge pe Hubăr pentru a nu fi pălmuit, dar Hubăr cade şi se loveşte. Totul a fost interpretat de o calfă, care se afla acolo precum că Naţl ar fi vrut să-l omoare pe Hubăr. Singura care nu a crezut acest lucru a fost Persida care nu putea crede astfel de lucruri despre omul pe care-l iubea. Astfel ea a început să se întâlnească, pe ascuns cu Naţl, doar in prezenţa lui Bandi, singurul în care avea incredere Persida.

Naţl şi Persida s-au cununat pe ascuns cu ajutorul lui Trică şi a lui Codrenu (care nu o putea refuza pe Persida), şi-au plecat împreună la Viena pentru câteva luni. Cu toate că Persida ducea do-rul casei fiind printre străini, se simţea bine ştiind că Naţl o iubeşte şi ea îl iubeşte pe el. Totul până într-o zi când sosi o scrisoare de la Trică în care Mara îşi ierta fiica şi o chema indirect acasă.
Naţl se sperie de această scrisoare şi începu să facă tot posibilul pentru a nu se întoarce acasa. Dar, în cele din urmă ei se întorc acasă, unde Persida era aşteptată de Mara şi de Trică, iar Naţl decât de mama lui, cu tatăl fiind certat de mult. Naţl s-a văzut cu Burdea apoi acesta din urmă îi face o vizită Persidei, care era amărâtă şi cu ochii învineţiţi după ce Naţl o bătu. Acest lucru, bătaia, nu o putu înghiţi Persida şi hotărî în sfârşit să plece înapoi acasă, dar împreună cu soţul ei.
Au luat cârciuma din spatele Sărăriei cu toate că la început le-a fost foarte greu, dar Persida îşi dădea toată silinţa ca totul sa fie cât mai bine pentru amandoi. Naţl era iscodit de către Oncea şi de Hubăroaie s-o lase pe Persida, s-o îndeprteze de el aşa cum s-ar pricepe el mai bine. Aşa că Naţl o lăsă numai pe Persida să muncească pe când el părea mai mult a fi un oaspete şi nu un stăpân.
Trică muncea acum la casa lui Bocioacă de unde mai de demult fusese alungat. Acum era însă foarte bine pentru el deoarece era mâna dreaptă a lui Bocioacă şi o însoţea pretutindeni pe Marta, soţia lui Bocioacă, şi mamă a unei fetiţe de 12 ani. Atât de mult a stat Trică pe langa ea încât au ajuns să fie mai apropiaţi unul de celălalt fără ca Bocioacă să-şi dea seama de ce se întâmplă. Atât de mult îl preţuiau peTrica încât Persida şi Bocioacă l-au răscumpărat cu bani mulţi pentru a nu fi luat la război.

Naţl nu mai poate suporta despărţirea de părinţi, de avere, de o viaţă bună şi plină de huzur şi o bate pe Persida dipreţuind-o tot mai mult pe zi ce trece. Persida nu mai suportă beţia în care căzuse Naţl, nici bătăile sau vorbele ne la locul lor, motiv pentru care îl părăseşte şi se duce să trăiască împrună cu mama ei care o primeşte cu braţele deschise.
Trică, aflând că nu Mara i-a plătit răscumpărarea, ci Bocioacă se decide să se înroleze în armată pentru a-i putea plăti lui Bocioacă banii pentru răscmpărare. Totul i-a luat prin surprinde pe toţi şi mai ales pe Marta şi pe Persida ce au făcut tot posibilul ca el să nu fie luat la război.

Persida se întoarce acasă la soţul ei, urmând ca peste câteva zile să se nască fiul acesteia şi a lui Naţl. În ziua aceea a venit şi Mara la Persida şi au hotărât apoi să facă tot ce le va sta în putinţă ca Naţl să se împace cu părinţii săi şi ca maica Aegidia să fie naşa copilului.Hubăroaie şi Hubăr l-au iertat pe Naţl şi-au venit să-şi vadă nepotul.
Hubăr era însă nemulţumit deoarece credea că nepotul său este nelegitim, dar se linişti atunci când află că Naţl şi Persida sunt cununaţi şi că nepotul lor este legitim. Mara nu se putea împăca cu gândul că nepotul său este botezat la catolici dar se mulţumeşte să-l ştie sănătos.

Cu toate pregătirile pentru botez Bandi fusese parcă uitat de Persida şi de toţi (Bandi fiind fiul nelegitim a lui Hubăr cu Reghina), şi parcă nu mai putea sta în prejma lor cât timp era Hubăr printre ei, el urându-l pe Hubăr.
Trică s-a intors de la razboi rănit la şold, dar schimbat la caracter, era chiar bărbierit şi pieptă-nat, iar în vocea lui se putea citi hotărârea şi maturizarea. Mara era tare fericită să-şi vadă iar amân-doi copii la un loc.
Peste puţin timp Naţl şi Trică au devenit maieştri cu ajutorul lui Oncea şi a lui Bocioacă, ce au închis un ochi în faţa lipsei lor de experienţă.
Persida urma să se mute în casa lui Hubăr iar birtul rămânea dupa voia ei, lui Bandi, la care ţi-nea foarte mult. Dar Hubăr se oferă să-l ia cu el într-o călătorie la Pesta, la Viena, Bandi acceptând această călătorie numai pentru că Persida i-o cerea.
Aflaţi singuri în cârciuma din Sărărie, Bandi şi tatăl său, Hubăr, au început să discute despre călătorie. Tot vorbind, într-un final Bandi îl pune pe Hubăr să recunoască faptul că îi este tată. Hubăr nu mai are de ales aşa că recunoaşte fără ocolişuri, iar în acele clipe, Bandi, parcă înnebunit, se năpusteşte la pieptul tatălui său şi-l lovi până ce-l omorî, râzând.

Persida intră pentru a afla ce se întâmplase şi-l zări pe Hubăr la pământ şi pe Bandi râzând în liniştea ce-i învăluia.