Rezumat Testamentele de Margaret Atwood

Rezumat la cartea "Testamentele" de Margaret Atwood, în care este vorba despre trei femei - Agnes, Daisy și Mătușa Lydia - ale căror destine se împletesc în lupta lor pentru a răsturna regimul totalitar al Gileadului. Agnes și Daisy, provenind din lumi diferite, devin neașteptat surori și agente cheie într-un complot orchestrat de Mătușa Lydia pentru a demasca corupția și a aduce sfârșitul guvernării oppressive. Prin aventurile lor pline de pericole, cele trei femei contribuie la declanșarea căderii Gileadului și la eliberarea altora din subjugarea sa. Romanul explorează puterea feminină, complicitatea și rezistența în fața unui sistem opresiv.

Citește și:
Rezumat Femeia-oracol de Margaret Atwood
Rezumat Povestea slujitoarei de Margaret Atwood
Rezumat Alias Grace de Margaret Atwood
Rezumat Ochi-de-pisică de Margaret Atwood
Rezumat Asasinul orb de Margaret Atwood
Rezumat Mireasa hoțomană de Margaret Atwood
Rezumat Femeia comestibilă de Margaret Atwood
Rezumat Oryx și Crake de Margaret Atwood
Rezumat Penelopiada de Margaret Atwood



Rezumat la cartea Testamentele de Margaret Atwood


"Testamentele" este un roman din 2019 scris de Margaret Atwood. Este continuarea povestirii din cartea Povestea Slujitoarei (1985). Romanul este plasat la 15 ani după evenimentele din Povestea Slujitoarei. Cartea "Testamentele" împletește trei mărturii separate la persoana întâi, fiecare corespunzând uneia dintre cele trei naratoare ale romanului. Prima naratoare, Mătușa Lydia, își compune relatarea într-un manuscris cunoscut sub numele de "Holografia Sălii Ardua". Celelalte două naratoare, Agnes și Daisy, dau fiecare mărturii verbale, care apar în roman sub forma transcrierilor mărturiilor martorilor. Fiecare dintre cele trei naratoare povestește rolul său într-o conspirație de răsturnare a regimului patriarhal și teocratic al Republicii Gilead.

În "Holografia Sălii Ardua", Mătușa Lydia își prezintă ascensiunea la putere în Gilead. Înainte de lovitura de stat care a răsturnat guvernul Statelor Unite, Mătușa Lydia avea o carieră de succes ca judecătoare. Ea relatează arestarea ei și experiența de a fi ținută într-un stadion unde a privit cum membrii noului regim executau alte femei profesioniste. Pe măsură ce zilele treceau, Mătușa Lydia a observat că femeile înlocuiau bărbații ca executori.

Într-o noapte, bărbații au venit după Mătușa Lydia și au condus-o la un bărbat numit Comandantul Judd. El i-a cerut să coopereze cu regimul. Când a ezitat, el a trimis-o la câteva zile de izolare solitară, după care a fost de acord să coopereze. Cu toate că știa că va trebui să participe la executarea altor femei, Mătușa Lydia a decis să facă orice era necesar pentru a supraviețui și a dărâma Gilead din interior. Împreună cu alte trei femei - Elizabeth, Helena și Vidala - ea a devenit una dintre Fondatoarele Mătușilor. Fondatoarele erau responsabile de elaborarea și impunerea legilor care guvernau toate femeile din Gilead. Mătușa Lydia a câștigat rapid supremația asupra celorlalte Fondatoare și a căutat modalități de a le manipula pe cele trei una împotriva celeilalte. În timpul de la fondarea Gilead, Mătușa Lydia a stabilit o vastă rețea de echipamente de supraveghere pentru a colecta dovezi ale indiscrețiilor altora.

Pe măsură ce Mătușa Lydia își compune manuscrisul, ea este activ implicată în urmărirea locului unde se află "Baby Nicole", un copil smuls din Gilead și adus în Canada cu mulți ani în urmă de mama sa Slujitoare. Locul unde se află Baby Nicole rămâne ascuns de agenții unui grup de rezistență anti-Gilead numit Mayday.

Celelalte două povești ale romanului prezintă două tinere femei: una care a crescut în Gilead și una care a crescut în Canada. Aceste femei se implică într-un complot condus de Mătușa Lydia pentru a răsturna Gilead.

Agnes Jemima a crescut într-o familie privilegiată din Gilead. Copilăria ei fericită s-a încheiat brusc când mama ei, Tabitha, a murit, iar tatăl ei emotional distant s-a căsătorit cu o văduvă crudă numită Paula. Agnes era îngrijorată de tratamentul femeilor în Gilead încă de la o vârstă fragedă. Temerile ei au fost confirmate când a fost martora morții groaznice în timpul nașterii a Slujitoarei familiei ei. Când Agnes a împlinit treisprezece ani, Paula a încercat să o căsătorească cu Comandantul Judd. Una dintre prietenele ei de la școală, Becka, a încercat să se sinucidă pentru a scăpa de propria căsătorie, iar Agnes a contemplat o cale similară. Dar într-o zi, Mătușa Lydia a venit în vizită și i-a sugerat să evite căsătoria refugiindu-se printre Mătuși.

Agnes a găsit o modalitate de a naviga în jurul Paulei și s-a înscris cu succes ca Solicitator. Odată ajunsă în siguranță la Sala Ardua, Agnes s-a reunit cu Becka, care și ea se înscrisese. În timpul pregătirii sale, Agnes a învățat să citească și să scrie, două activități interzise tuturor femeilor, cu excepția Mătușilor. În acest timp, a aflat că mult din teologia oficială a Gileadului contrazicea Biblia. Totodată, a primit dosare conținând informații ultra-secrete despre corupție printre elitele Gileadului de la o sursă anonimă. Agnes și-a dat seama că Mătușile își obțin puterea din aceste secrete, iar ea dorea să aibă mai mult acces la acea putere.

A treia naratoare, Daisy, a crescut în Toronto, Canada. Părinții ei, Melanie și Neil, dețineau și administrau un magazin de îmbrăcăminte second-hand. Într-o zi, în ciuda dorințelor părinților ei, Daisy a participat la o manifestație împotriva încălcărilor drepturilor omului în Gilead. Când protestul a devenit violent, a scăpat cu ajutorul lui Ada, o femeie misterioasă de vârsta mijlocie care era prietenă cu mama ei. În acea noapte, imaginea lui Daisy a apărut la știri, îngrozindu-și părinții.

Nu mult timp după aceea, în ziua de naștere a lui Daisy, la vârsta de șaisprezece ani, părinții ei au fost uciși într-un atentat cu mașină în afara magazinului lor. Ada a luat-o pe Daisy de la școală și i-a dat vestea. Cu ajutorul unor colegi, Ada a găsit un adăpost sigur pentru Daisy la marginea orașului. Ada și colegii ei i-au explicat lui Daisy că Melanie și Neil nu erau părinții ei reali. În schimb, erau agenți ai Mayday aleși să aibă grijă de ea în timp ce mama ei reală rămânea ascunsă. Ada i-a explicat, de asemenea, că Daisy era faimoasa "Baby Nicole" și fusese smulsă din Gilead de către mama ei, o Slujitoare fugară.

Ada și colegii ei i-au explicat angajamentul lor de a submina Gilead și cum aveau o sursă în interiorul regimului care dorea să trimită documente ultra-secrete care ar ajuta la răsturnarea guvernului. Cu toate acestea, moartea lui Melanie și Neil le închisese canalul de comunicare cu sursa, iar singurul lor plan de rezervă era să o trimită pe Daisy în Gilead să recupereze documentele singură. Daisy a intrat în Gilead, pretinzând că le lasă pe două misionare, cunoscute sub numele de Fetele Perla, să o convertească.

Viețile celor trei femei s-au intersectat când Daisy a ajuns la Sala Ardua și Mătușa Lydia a plasat-o în apartamentul lui Agnes. În timp, Mătușa Lydia s-a dezvăluit lui Daisy ca fiind sursa și a implantat în brațul ei un document minuscul numit "microdot", care conținea o cantitate vastă de informații despre corupția din Gilead. De asemenea, le-a dezvăluit lui Agnes și lui Daisy că sunt surori. Pretinzând că vrea să reformeze nucleul spiritual corupt al Gileadului, Mătușa Lydia le-a angajat pe ambele tinere, împreună cu Becka, într-un complot pentru a o ajuta pe Daisy să scape cu documente ei ultra-secrete. În ciuda unei serii de complicații, Agnes și Daisy au reușit să fugă cu succes în Canada. Documentele incendiare au ajuns imediat la mass-media canadiană și au pus în mișcare căderea Gileadului.

Ultima secțiune a romanului, care are loc în viitorul îndepărtat în anul 2197, prezintă un istoric numit Profesorul Pieixoto vorbind despre mărturiile scrise și vorbite care alcătuiesc restul cărții.