Rezumat lung Matilda, un roman de Roald Dahl

Rezumat lung la romanul Matilda scris de scriitorul britanic Roald Dahl despre o fată pe nume Matilda care, deși crescută într-o familie abuzivă, se remarcă prin inteligența sa remarcabilă și abilitățile de telechinezie. În timp ce își dezvoltă aceste abilități, își face prieteni și își ajută învățătoarea iubită să-și recupereze moștenirea și să scape de sub tutela mătușii sale abuzive, care este și directoarea școlii. După ce a reușit să-i aducă pe părinții săi să se mute în Spania, Matilda își găsește fericirea alături de învățătoarea sa și continuă să-și exploreze abilitățile și să-și dezvolte potențialul.


Citește și
Rezumat la cartea Charlie și fabrica de ciocolată de Roald Dahl
Rezumat Charlie și Marele Ascensor de Sticlă de Roald Dahl
Rezumat Matilda de Roald Dahl
Rezumat George și miraculosul său medicament de Roald Dahl
Rezumat Vrăjitoarele de Roald Dahl
Rezumat la cartea Din copilărie de Roald Dahl
Rezumat Domnul Fox, vulpoi fantastic de Roald Dahl
Rezumat James și piersica uriașă de Roald Dahl
Rezumat Marele Uriaș Prietenos de Roald Dahl
Rezumat la cartea Danny, campionul lumii de Roald Dahl




Matilda de Roald Dahl - Rezumat lung


Într-un mic sat din Buckinghamshire, la patruzeci de minute cu autobuzul de Reading și la opt mile de Aylesbury, se naște Matilda Wormwood, fiica domnului și doamnei Wormwood. Aceasta demonstrează imediat o uimitoare precocitate, învățând să vorbească la vârsta de un an și să citească la trei ani și jumătate, permițându-i să parcurgă toate cărțile pentru copii din bibliotecă la vârsta de patru ani și trei luni și să treacă la lecturi clasice mai lungi, precum "Marile Speranțe" și "Jane Eyre". Cu toate acestea, părinții ei o abuzează emoțional și refuză complet să-și recunoască abilitățile; pentru a nu se frustra, Matilda se vede nevoită să facă farse, cum ar fi lipirea pălăriei tatălui ei de cap, plasarea unui papagal în coșul de fum pentru a simula un hoț sau o fantomă și decolorarea părului tatălui ei cu peroxid.

La vârsta de cinci ani și jumătate, Matilda merge la școală și se împrietenește cu profesoara sa, Jennifer Honey, care este uimită de abilitățile sale intelectuale. Domnișoara Honey încearcă să o mute pe Matilda într-o clasă superioară, dar directoarea tiranică, Agatha Trunchbull, refuză. Domnișoara Honey încearcă, de asemenea, să discute cu domnul și doamna Wormwood despre inteligența fiicei lor, dar aceștia o ignoră, mama susținând că "inteligența" este o trăsătură nedorită la o fetiță.

Doamna Trunchbull o confruntă mai târziu pe o fată numită Amanda Thripp pentru că purta două cozi (directoarea demonstrează în repetate rânduri o neplăcere pentru părul lung în întreaga carte) și o aruncă prin gardul locului de joacă în stilul aruncării cu ciocanul. Ulterior, un băiat numit Bruce Bogtrotter este prins de bucătar când fură o bucată din prăjitura doamnei Trunchbull; aceasta îl obligă să încerce să mănânce o prăjitură cu diametrul de 46 de centimetri în fața adunării, apoi îi sparge furioasă tava în cap după ce el reușește în mod neașteptat s-o mănânce pe toată.

Matilda dezvoltă rapid o legătură foarte puternică cu Domnișoara Honey și privește cum Trunchbull terorizează elevii acesteia cu pedepse exagerate și creative, pentru a-i împiedica pe părinți să-i creadă, cum ar fi aruncarea lor într-un dulap întunecat numit "The Chokey", care este căptușit cu cuie și sticlă spartă. Când prietena lui Matilda, Lavender, face o glumă pe seama lui Trunchbull punând o salamandră în sticla ei cu apă, Matilda este acuzată; furioasă, ea folosește o putere neașteptată de telechinezie pentru a răsturna sticla de apă cu salamandra peste Trunchbull.


Matilda îi dezvăluie noile sale puteri Domnișoarei Honey, care la rândul ei îi mărturisește că după ce tatăl ei bogat, Dr. Magnus Honey, a murit în mod suspect, a fost crescută de o mătușă abuzivă, care se dovedește a fi chiar Miss Trunchbull. Trunchbull pare să țină în mână toată moștenirea nepoatei sale; Miss Honey trăiește în sărăcie într-o casă de la o fermă părăsită, iar salariul ei este plătit în contul bancar al Doamnei Trunchbull în primii 10 ani ai carierei sale didactice, fiind restricționată la 1 liră pe săptămână. Pregătindu-se să se răzbune pentru Miss Honey, Matilda își exersează telechinezia acasă. Mai târziu, în timpul unei lecții sadice predate de Miss Trunchbull, Matilda ridică telechinetic o bucată de cretă la tabla neagră și începe să scrie, pretinzând că este spiritul lui Magnus Honey. Abordând-o pe Miss Trunchbull folosindu-i prenumele (Agatha), "Magnus" cere ca Miss Trunchbull să predea casa și salariile Doamnei Honey și să părăsească școala, făcând-o pe Miss Trunchbull să leșine.

În ziua următoare, vicedirectorul școlii, domnul Trilby, o vizitează acasă pe Trunchbull și găsește casa goală, cu excepția semnelor de plecare precipitată a acesteia. Ea nu mai este văzută niciodată, iar în ziua următoare, Miss Honey primește o scrisoare de la un birou de avocatură local, care îi spune că economiile de-o viață ale tatălui său erau în siguranță în banca ei și proprietatea în care a locuit în copilărie i-a fost lăsată. Trilby devine noul director, dovedindu-se capabil și de bună-credință, îmbunătățind copleșitor atmosfera și curriculumul școlii și mutând-o rapid pe Matilda în clasa de top cu elevii de 11 ani. Într-o oarecare măsură de ușurare pentru Matilda, curând ea nu mai este capabilă să folosească telechinezia. Miss Honey teoretizează că acest lucru se datorează faptului că Matilda își folosește puterea creierului pentru un curriculum mai provocator, lăsând mai puțină energie enormă a creierului să fie liberă.

Matilda continuă să viziteze regulat casa lui Miss Honey, revenind acasă într-o zi pentru a-și găsi părinții și fratele mai mare, Michael, ambalând în grabă pentru a pleca în Spania. Miss Honey explică faptul că acest lucru se datorează faptului că poliția a aflat că domnul Wormwood vindea mașini furate. Matilda cere permisiunea de a locui cu Miss Honey, la care părinții ei, destul de distrați, sunt de acord. Matilda și Miss Honey își găsesc finalul fericit, pe măsură ce familia Wormwoods conduc departe, nemaifiind văzuți niciodată.