Rezumat Vrăjitoarele de Roald Dahl

Rezumat la cartea Vrăjitoarele care este un roman fantasy pentru copii scris de autorul britanic Roald Dahl. Publicată în 1983, povestea a fost adaptată într-o piesă de teatru, o dramă radio, o operă și un film din 1990 cu Anjelica Huston în rolul Marei Vrăjitoare. În 2012, revista School Library Journal a clasat cartea pe locul optzeci și unu într-un sondaj al celor mai bune cărți pentru copii din toate timpurile.


Citește și
Rezumat la cartea Charlie și fabrica de ciocolată de Roald Dahl
Rezumat Charlie și Marele Ascensor de Sticlă de Roald Dahl
Rezumat lung Matilda, un roman de Roald Dahl
Rezumat Matilda de Roald Dahl
Rezumat George și miraculosul său medicament de Roald Dahl
Rezumat la cartea Din copilărie de Roald Dahl
Rezumat Domnul Fox, vulpoi fantastic de Roald Dahl
Rezumat James și piersica uriașă de Roald Dahl
Rezumat Marele Uriaș Prietenos de Roald Dahl
Rezumat la cartea Danny, campionul lumii de Roald Dahl



Vrăjitoarele de Roald Dahl - rezumat

Un narator anonim, cunoscut doar ca "băiatul", se mută în Norvegia să locuiască cu bunica sa după ce părinții săi mor într-un accident de mașină. Acolo, el este fascinat de poveștile ei, în special despre vrăjitoarele care ucid copii. Spunându-i că este o fostă vânătoare de vrăjitoare, ea îi explică cum să le identifice după capetele lor chele, ghearele și lipsa de degete de la picioare.

Părinții băiatului i-au lăsat casa în testament, așa că băiatul și bunica sa se întorc în Anglia să trăiască acolo. Bunica sa îl avertizează că vrăjitoarele englezești sunt notorii de rele, transformând adesea băieții în creaturi disprețuite, astfel încât alți adulți să-i omoare. Ea îl învață că, deși vrăjitoarele din alte țări sunt similare, ele nu se contactează între ele. O lideră, Marea Vrăjitoare, vizitează consiliul de vrăjitoare din fiecare țară.

În timp ce băiatul se află în casa lui din copac, o femeie îmbrăcată în negru îl zâmbește ciudat. Ea îi oferă un șarpe pentru a-l atrage să coboare, dar el o identifică ca fiind o vrăjitoare. Așteaptă acolo până când bunica lui vine să-l caute. Ei decid să fie foarte atenți și băiatul examinează fiecare femeie cu o atenție suplimentară.


Băiatul și bunica lui intenționează să meargă în Norvegia pentru o vacanță, dar bunica se îmbolnăvește și în schimb se duc la un hotel de lux, unde observă că are loc o întâlnire a "Societății Regale pentru Prevenirea Cruzimii față de Copii". Băiatul descoperă că este întâlnirea anuală a vrăjitoarelor când observă că una dintre femei își scarpină capul chel pe sub o perucă. O tânără urcă pe scenă și își dă jos masca, dezvăluind că ea este Marea Vrăjitoare. Ea își exprimă nemulțumirea față de progresul vrăjitoarelor engleze și cere ca mai mulți copii să fie uciși. Ea anunță planul de bază: vrăjitoarele trebuie să cumpere magazine de dulciuri cu bani tipăriți de mașina ei magică de bani și să ofere bomboane gratuite amestecate cu o poțiune magică care va transforma copiii în șoareci la un moment dat. Apoi, profesorii și părinții lor vor ucide copiii-transformați-în-șoareci fără să știe. Marea Vrăjitoare demonstrează poțiunea pe Bruno Jenkins, un băiat pe care l-a ademenit la întâlnire cu ciocolată. Vrăjitoarele observă că băiatul îi privește și îl încolțesc. Îi dau poțiunea și acesta se transformă într-un șoarece.

Ca șoarece, băiatul își păstrează conștiința și vocea. Îl găsește pe Bruno și împreună merg la bunica lui și îi explică ce s-a întâmplat. El vine cu ideea de a pune poțiunea în mâncarea vrăjitoarelor, transformându-le în șoareci și fură un flacon cu poțiune din camera Marei Vrăjitoare.


Bruno încearcă să se întoarcă la familia lui, dar mama lui se teme de șoareci, așa că încercarea eșuează. Bunica îi ia pe băiat și pe Bruno în sala de mese, unde pun poțiunea în supa de mazăre destinată vrăjitoarelor. Un bucătar vede șoarecii și îi taie coada băiatului înainte să se întoarcă la bunica lui. În câteva minute, vrăjitoarele se transformă în șoareci, trimițând hotelul într-un haos. Toate vrăjitoarele din Anglia, precum și Marea Vrăjitoare, sunt ucise de personalul și oaspeții hotelului.

Când se întorc acasă, băiatul și bunica lui concep un plan pentru a distruge toate vrăjitoarele din lume. Ei vor călători la casa Marelui Vrăjitor din Norvegia, o vor transforma pe noua Marea Vrăjitoare și asistenții ei în șoareci și apoi vor elibera pisici să-i omoare. De acolo, băiatul și bunica vor folosi informațiile din castel despre vrăjitoarele din lume, precum și mașina magică de imprimat bani, pentru a le distruge pe toate.

Într-o revelație dulce-acrișoară, bunica îi spune băiatului că, în calitate de șoarece, probabil nu va mai trăi mai mult de nouă ani. Bunica este destul de bătrână, astfel încât băiatul își acceptă soarta. El este mulțumit să știe că nu va supraviețui bunicii sale deoarece nu dorește sau nu cunoaște pe nimeni altcineva care să aibă grijă de el.