Rezumat Marele Uriaș Prietenos de Roald Dahl

Rezumat la cartea "Marele Uriaș Prietenos" de Roald Dahl, în care este vorba despre aventurile pline de fantezie ale lui Sophie, o fetiță de opt ani, și ale Marelui Uriaș Prietenos (MUP - BFG). Împreună, ei se luptă împotriva altor uriași amenințători, într-o călătorie care include vise capturate, coșmaruri eliberate și o vizită la palatul Buckingham. Cu curajul și ingeniozitatea lor, Sophie și MUP o conving pe regina Angliei și pe o echipă specială să îi aducă pe uriașii malefici în fața justiției. Finalul aduce recunoaștere globală, rezidențe luxoase și un nou început pentru eroii noștri în acest roman plin de farmec și umor.

Citește și
Rezumat la cartea Charlie și fabrica de ciocolată de Roald Dahl
Rezumat Charlie și Marele Ascensor de Sticlă de Roald Dahl
Rezumat lung Matilda, un roman de Roald Dahl
Rezumat Matilda de Roald Dahl
Rezumat George și miraculosul său medicament de Roald Dahl
Rezumat Vrăjitoarele de Roald Dahl
Rezumat la cartea Din copilărie de Roald Dahl
Rezumat Domnul Fox, vulpoi fantastic de Roald Dahl
Rezumat James și piersica uriașă de Roald Dahl
Rezumat la cartea Danny, campionul lumii de Roald Dahl



Rezumat la cartea Marele Uriaș Prietenos de Roald Dahl


Sophie, o fetiță de opt ani dintr-un orfelinat, nu poate să doarmă. Privind pe fereastră, ea vede un Om Uriaș misterios în stradă, care poartă o valiză și o trompetă. Uriașul o observă pe Sophie, care încearcă să se ascundă în pat, dar acesta o ridică prin fereastră. Sophie este dusă într-o peșteră mare în mijlocul unor ținuturi pustii, unde uriașul o lasă jos. Crezând că intenționează să o mănânce, Sophie îi cere să-i cruțe viața, dar uriașul râde și respinge ideea. El explică că, deși majoritatea uriașilor mănâncă oameni, el nu face asta pentru că este Marele Uriaș Prietenos, sau MUP - BFG; a luat-o pe Sophie doar pentru a nu dezvălui că a văzut un uriaș adevărat, ceea ce l-ar expune riscului de a fi capturat pentru a fi expus într-un zoo.

Marele Uriaș Prietenos explică, într-un limbaj unic și dezordonat, că cei nouă vecini ai săi sunt uriași mult mai mari și mai puternici, care mănâncă bucuroși oameni în fiecare noapte. Ei își schimbă destinația pentru a evita detectarea și pentru că originea oamenilor le afectează gustul. De exemplu, oamenii din Grecia au un gust uleios, așa că niciun uriaș nu merge acolo, în timp ce oamenii din Panama au gust de pălării. Deoarece nu îi va permite lui Sophie să plece pentru a nu dezvălui cuiva existența sa, MUP dezvăluie scopul valizei și al trompetei sale: prinde vise în Țara Viselor, le adună în borcane și le oferă pe cele bune copiilor din întreaga lume, dar le distruge pe cele rele. Deoarece nu mănâncă oameni, el trebuie să mănânce singurul produs care crește pe pământul său – oribilul snozzcumber, care arată ca un castravete.

Când Bloodbottler, unul dintre ceilalți uriași, intră în peșteră fără invitație, Sophie se ascunde în snozzcumber; neștiind acest lucru, Marele Uriaș Prietenos, sperând că gustul revoltător al snozzcumberului îl va alunga pe Bloodbottler și astfel va împiedica descoperirea lui Sophie, îl păcălește pe Bloodbottler să mănânce leguma. Bloodbottler ia o mușcătură din snozzcumber, punând-o fără să știe pe Sophie în gură. Din fericire, uriașul mai mare o scuipă fără să observe și pleacă dezgustat, spre ușurarea lui MUP și Sophie. Apoi, ei beau frobscottle, o băutură efervescentă delicioasă în care bulele se scufundă în jos în loc să se ridice în sus, provocând flatulențe puternice și zgomotoase, pe care MUP le numește "whizzpopping".

Marele Uriaș Prietenos o duce pe Sophie în Țara Viselor, dar este hărțuit pe drum de vecinii săi, conduși de Fleshlumpeater, cel mai mare și mai puternic dintre uriași. Sophie îl privește pe MUP prinzând două vise - unul este un vis bun, celălalt este un coșmar. Nemulțumit de modul în care ceilalți uriași l-au tratat mai devreme în ziua aceea, MUP se strecoară acolo unde aceștia dorm și eliberează coșmarul asupra lui Fleshlumpeater, care are un vis despre un ucigaș de uriași numit Jack și declanșează accidental o bătaie cu tovarășii săi din cauza mișcărilor sale necontrolate și zbaterilor în timp ce încă doarme.

Sophie îl convinge pe Marele Uriaș Prietenos să se apropie de Regina Angliei pentru ajutor împotriva celorlalți uriași. Ea îl ghidează pe uriaș la palatul Buckingham, unde o așază pe Sophie în camera Reginei. Apoi, MUP îi provoacă Reginei un coșmar care se aseamănă mult cu evenimentele reale; deoarece așezarea lui Sophie în camera ei a făcut parte din vis, Regina îi crede și discută cu uriașul la micul dejun. Complet convinsă, ea autorizează o echipă specială să călătorească în țara uriașilor și să-i prindă în timpul somnului.

Marele Uriaș Prietenos ghidează o flotă de elicoptere către uriașii adormiți. Opt sunt legați cu succes, dar Fleshlumpeater se trezește; Sophie și MUP îl păcălesc să fie legat. Având colecția de vise a lui MUP, elicopterele îi transportă pe uriași înapoi în Anglia, unde sunt închiși într-o groapă uriașă.

Fiecare țară pe care uriașii au vizitat-o în trecut trimite mulțumiri și cadouri lui MUP și lui Sophie, pentru care se construiesc locuințe în Windsor Great Park. Turiștii vin în număr mare să-i privească pe uriași în groapă, care primesc doar snozzcumber drept hrană; ei au parte de o surpriză neașteptată când trei bețivi reușesc să urce gardul de siguranță într-o noapte și cad înăuntru. Marele Uriaș Prietenos primește titlul oficial de Suflător Regal de Vise și continuă să ofere vise copiilor; de asemenea, învață să vorbească și să scrie mai inteligibil, scriind o carte identificată ca fiind romanul însuși, sub un alt nume.