Rezumat James și piersica uriașă de Roald Dahl

Rezumat la cartea "James și Piersica Uriașă" de Roald Dahl, în care este vorba despre viața aventuroasă a lui James Trotter. După ani de izolare și abuz cu mătușile sale, James descoperă o piersică magică, crescută din limbi de crocodil, care îi devine casă și mijloc de evadare. Împreună cu prietenii săi insecte uriașe, James călătorește într-o piersică zburătoare până în New York, înfruntând pericole și construind prietenii puternice. Cu umorul și inteligența sa, James cucerește inimile oamenilor din New York, transformându-se în erou și găsind, în cele din urmă, fericirea și prietenia mult dorite.

Citește și
Rezumat la cartea Charlie și fabrica de ciocolată de Roald Dahl
Rezumat Charlie și Marele Ascensor de Sticlă de Roald Dahl
Rezumat lung Matilda, un roman de Roald Dahl
Rezumat Matilda de Roald Dahl
Rezumat George și miraculosul său medicament de Roald Dahl
Rezumat Vrăjitoarele de Roald Dahl
Rezumat la cartea Din copilărie de Roald Dahl
Rezumat Domnul Fox, vulpoi fantastic de Roald Dahl
Rezumat Marele Uriaș Prietenos de Roald Dahl
Rezumat la cartea Danny, campionul lumii de Roald Dahl



Rezumat la cartea James și piersica uriașă de Roald Dahl


La vârsta fragedă de patru ani, viața idilică a lui James Trotter este dată peste cap când părinții săi sunt mâncați de un rinocer evadat în Londra. James este trimis să locuiască cu mătușile sale, Spiker și Sponge, într-o casă situată în vârful unui deal abrupt. După trei ani de izolare și abuz, James întâlnește în grădină un bătrânel care îi dă o pungă cu limbi magice de crocodil. Înainte să le poată consuma, James se împiedică și toate limbile verzi se strecoară în pământ lângă un piersic bătrân. James este devastat, crezând că șansa sa de fericire s-a pierdut, dar dintr-odată, o piersică crește în copacul aparent sterp.

Spiker și Sponge dansează de bucurie văzând cum piersica crește până la dimensiunea unei case mici, și încep să facă bani cerând oamenilor bani pentru a vizita minunea lor. Lui James nu îi este permis să se alăture distracției și este trimis afară noaptea să curețe după vizitatori. Cu toate că este terifiat, o minunată magie îl atrage pe James către piersica gigant, unde găsește un tunel care duce prin pulpa coaptă la sâmbure. În sâmbure, James găsește o ușă, iar în spatele ușii întâlnește o lăcustă mare și verde; un păianjen femelă uriașă numită Miss Spider; o gărgăriță imensă și iubitoare; un cărăbuș mare și sclipitor, o lăcustă sfidătoare; un vierme de pământ îngrijorat; un gândac de mătase adormit; și un gândac luminos gigantic, care luminează noul lor cămin din sâmburele de piersică. Limbile de crocodil destinate lui James și-au făcut în schimb magia asupra insectelor și a copacului de piersică.

Inițial înspăimântat, James descoperă curând că aceste insecte uriașe sunt prietenoase și îl așteptau să li se alăture într-o misiune de a scăpa de viața lor mizerabilă de pe vârful dealului. Lăcusta roade prin tulpina piersicii, eliberând-o, iar piersica zboară peste Spiker și Sponge, zdrobindu-le. Piersica se rostogolește până la și peste celebrele stânci albe din Anglia și se aruncă în ocean, unde călătorii fericiți plutesc, iar noua lor viață începe.

În călătoria lor fantastică, James și noii săi prieteni întâmpină numeroase momente de urcușuri și coborâșuri. Rechinii atacă piersica, dar James ingenios concepe un plan de a prinde pescăruși folosind mătasea lui Miss Spider și Silk-worm pentru a-i ridica în aer ca pe un balon. Planul funcționează, iar ei navighează până în New York, întâlnind niște Oameni Noroioși furioși și văzând creaturi înfricoșătoare în drumul lor. În ciuda temerilor și dificultăților prin care trec, călătorii sunt optimiști și se bucură de compania reciprocă. Ei cântă, dansează și împărtășesc povești, creând legături profunde de iubire și prietenie. Încrederea și sprijinul pe care prietenii îl au unul pentru celălalt îl ajută pe James să depășească tristețea și singurătatea pe care le-a suferit în anii de izolare și abuz cu Spiker și Sponge.

Când piersica gigant aterizează în New York City, aspectul insectelor uriașe stârnește panică și frică atât în polițiști și pompieri, cât și în cetățenii New York-ului. James, cu inteligența sa caracteristică, bunătatea sinceră și umorul, potolește aceste temeri. Nu numai că locuitorii New York-ului îi acceptă pe călători cu brațele deschise, dar îi numesc eroi. Insectele uriașe devin un succes și se stabilesc fericite în New York City. Povestea lui James are și ea un final fericit - sâmburele de piersică devine casa sa în Central Park, unde sute de copii îl vizitează în fiecare zi, cerând să audă poveștile sale și oferindu-i prieteniile care i-au lipsit atât de mult. El decide să scrie întreaga aventură sub forma unei cărți, pe care o numește "James și Piersica Uriașă".