Rezumat Charlie și Marele Ascensor de Sticlă de Roald Dahl

Rezumat la cartea "Charlie și Marele Ascensor de Sticlă" de Roald Dahl, în care este vorba despre aventurile uluitoare ale lui Charlie Bucket, Bunicului Joe și ale lui Willy Wonka. După ce liftul de sticlă al lui Wonka părăsește atmosfera Pământului, ei se confruntă cu pericolele cauzate de extratereștrii Knizilor Vermici și ajung într-un Hotel Spațial, declanșând o serie de evenimente comice și bizare. În încercarea de a ajuta o capsulă spațială aflată în pericol, personajele principale se implică într-o luptă împotriva extratereștrilor și parcurg o călătorie fascinantă într-o țară misterioasă sub fabrica lui Wonka. Cu umorul distinctiv al lui Dahl și momente pline de suspans, cartea aduce o poveste captivantă despre aventură, prietenie și magie.

"Charlie și Marele Ascensor de Sticlă" este o lucrare de ficțiune destinată copiilor, scrisă de Roald Dahl și publicată în 1972. Este continuarea lucrării sale din 1964, "Charlie și Fabrica de Ciocolată". Începând de unde se încheie acțiunea primului roman, povestea îl urmărește pe protagonistul Charlie Bucket, pe părinții săi și pe ambele seturi de bunici într-o călătorie în spațiu cu ajutorul minunatului lift de sticlă al lui Wonka. Grupul salvează o navă spațială americană și scapă din mâinile Knizilor Vermici, apoi se întoarce în fabrica de ciocolată a lui Wonka. Precum în "Charlie și Fabrica de Ciocolată", romanul pune accentul pe imaginație și aventură, sugerând că lăcomia și grosolănia vor fi pedepsite. Prin intermediul unui președinte și a unui grup de consilieri prezidențiali exagerat de incompetenți, romanul îi reprezintă pe politicieni ca fiind ineficienți și ridicoli.

Citește și
Rezumat la cartea Charlie și fabrica de ciocolată de Roald Dahl
Rezumat George și miraculosul său medicament de Roald Dahl
Rezumat lung Matilda, un roman de Roald Dahl
Rezumat Matilda de Roald Dahl
Rezumat la cartea Danny, campionul lumii de Roald Dahl
Rezumat Vrăjitoarele de Roald Dahl
Rezumat la cartea Din copilărie de Roald Dahl
Rezumat Domnul Fox, vulpoi fantastic de Roald Dahl
Rezumat James și piersica uriașă de Roald Dahl
Rezumat Marele Uriaș Prietenos de Roald Dahl



Rezumat la cartea Charlie și Marele Ascensor de Sticlă de Roald Dahl


Evenimentele din cartea "Charlie și Marele Ascensor de Sticlă" urmează imediat evenimentelor din "Charlie și Fabrica de Ciocolată"; familia Bucket (Bunicul George, Bunica Georgina, Bunica Josephine, Domnul Bucket și Doamna Bucket) au fost adunați de Wonka, Bunicul Joe și Charlie în liftul de sticlă al lui Wonka, care a spart și ieșit prin acoperișul fabricii lui Wonka.

Liftul continuă să urce rapid spre cer; în curând, sunt atât de sus încât continentele devin vizibile. Familia Bucket începe să intre în panică. Wonka explică că trebuie să călătorească la o înălțime mare pentru a obține suficientă viteză pentru a se prăbuși înapoi prin acoperișul fabricii. Fix în momentul în care este pe cale să apese butonul de jos al liftului, Bunica Georgina îl apucă furioasă de mână, împiedicându-l să apese butonul la timp, și liftul părăsește atmosfera Pământului. Grupul, precum și patul bunicilor, devin lipsiți de greutate. Sunt observați de un grup de astronauți americani, care transportă o capsulă pentru personalul hotelului spre noul și ultramodernul Hotel Spațial "U.S.A."

Wonka și familia Bucket văd Hotelul Spațial "U.S.A." și decid să-l viziteze. Cu toate acestea, astronauții interpretează vizita lor ca o invazie teroristă a unei proprietăți americane, iar acțiunea este transmisă în direct președintelui american, care se teme că patul bunicilor este o bombă. Milioane de oameni din întreaga lume se uită la această acțiune ciudată. Wonka și familia Bucket se urcă în Hotelul Spațial "U.S.A." și sunt uimiți de opulență. Președintele sună China și Uniunea Sovietică, sperând să descopere naționalitatea astronauților misterioși, dar nicio țară nu îi revendică. Președintele proiectează o capcană pentru muște, pe care echipa sa de consilieri o laudă ca fiind inovatoare și incredibilă. Președintele se adresează grupului prin difuzoarele hotelului și insistă să se identifice. Lumea ascultă, întrebându-se cine sunt astronauții misterioși (nu există transmisie video în direct, dar sunetul este transmis în direct). Wonka răspunde într-o limbă neînțeleasă. Președintele și echipa sa de consilieri decid că vizitatorii trebuie să fie extratereștri și îi invită la Casa Albă.

În hotel, ușile liftului se deschid pentru a dezvălui un grup de extratereștri. Extratereștrii, care au capacitatea de a se întinde în orice formă, formează cuvântul "SCRAM". Wonka și familia Bucket se grăbesc înapoi la lift; Wonka explică că extratereștrii sunt Knizi Vermici, și că sunt extrem de periculoși și puternici. Knizii Vermici urmăresc liftul în timp ce încearcă să scape, făcând un tur în jurul Pământului. Reușesc să scape de cea mai mare parte a urmăritorilor lor, dar un Knid hotărât și vicios îi urmărește. Ajung înapoi la hotel și văd că Knizii Vermici atacă acum Capsula de Comutare. Capsula se acuplează la hotel, iar un număr de oameni sunt atacați și mâncați de Knizi.

Charlie spune că ar trebui să ajute; Capsula de Comutare a pierdut rachetele și nu poate scăpa. Charlie, Bunicul Joe și Wonka direcționează liftul spre luptă și atașează un cablu la Capsula de Comutare. O trag înapoi în atmosfera Pământului, unde Knizii Vermici care s-au atașat de lift ard. Ei eliberează Capsula de Comutare, care are parașute pentru a-i permite să aterizeze în siguranță, și se prăbușesc înapoi prin acoperișul fabricii lui Wonka.

Wonka îi îndeamnă pe bunicii imobilizați să se ridice și să ajute în fabrică, dar ei sunt reticenți. El sugerează că ar trebui să ia una sau două pastile Wonka-Vite, care au un efect întinerire (20 de ani pentru fiecare pastilă). Cei trei bunici se înghesuie egoist la sticla cu pastile și iau câte patru pastile fiecare. Bunicul George și Bunica Josephine devin bebeluși plângăcioși. Bunica Georgina, care avea 78 de ani, încetează să mai existe, iar Wonka și Charlie pleacă să o salveze din Minusland, o țară ciudată și misterioasă din fundul fabricii lui Wonka. În drum spre Minusland, Wonka și Charlie văd o serie de peisaje trecând rapid pe lângă ei, inclusiv mine și instalații de foraj pentru producerea de dulciuri și ciocolată. O găsesc pe Bunica Georgina în vâltoarea ceții din Minusland și o stropesc cu Vita-Wonk, care o îmbătrânește din nou. Se întorc sus și constată că Bunica Georgina a fost accidental supra îmbătrânită; ea are acum 358 de ani. Wonka îi dă Wonka-Vite pentru a o întineri înapoi la 78; Bunicul George și Bunica Josephine primesc mici cantități de Vita-Wonk pentru a reveni la vârstele lor anterioare (80 și 81).

Sosește un elicopter cu o scrisoare de la Președinte, invitând grupul să stea la Casa Albă, unde va avea loc o sărbătoare și o ceremonie de premiere în cinstea lor. Bunicul George, Bunica Georgina și Bunica Josephine sunt în cele din urmă convinși să se ridice din pat, deoarece acesta nu va avea loc în elicopter. Ei sar din pat plini de energie și aleargă spre elicopter.