Rezumat la cartea Din copilărie de Roald Dahl

Rezumat la cartea "Din copilărie" de Roald Dahl, în care este vorba despre aventurile și încercările dureroase ale autorului în timpul anilor săi de școală la St. Peter's, precum și experiențele ulterioare la Repton Public School. Dahl împărtășește clipe de tristețe și cruzime din internat, dar și bucurii și peripeții amuzante în familia sa. De la îndatoriri teribile la lecții de viață valoroase, cartea explorează influențele formative care au conturat povestea de viață a lui Roald Dahl. Un detaliu captivant este relația lui Dahl cu mama sa și obiceiul său de a-i scrie scrisori săptămânale timp de 32 de ani.

Citește și
Rezumat la cartea Charlie și fabrica de ciocolată de Roald Dahl
Rezumat Charlie și Marele Ascensor de Sticlă de Roald Dahl
Rezumat lung Matilda, un roman de Roald Dahl
Rezumat Matilda de Roald Dahl
Rezumat George și miraculosul său medicament de Roald Dahl
Rezumat Vrăjitoarele de Roald Dahl
Rezumat Domnul Fox, vulpoi fantastic de Roald Dahl
Rezumat James și piersica uriașă de Roald Dahl
Rezumat Marele Uriaș Prietenos de Roald Dahl
Rezumat la cartea Danny, campionul lumii de Roald Dahl



Rezumat la cartea Din copilărie de Roald Dahl


Cartea "Din copilărie" începe în Norvegia, unde tatăl lui Dahl, Harald, s-a născut în anii 1860. La vârsta de 14 ani, Harald cade de pe un acoperiș și își fracturează brațul. Medicul său beat confundă leziunea cu un umăr dislocat și îi deteriorează brațul încercând să îl repoziționeze. Brațul lui Harald este amputat de la cot. Se adaptează bine la viața cu un singur braț și reușește să construiască o firmă de brokeraj naval de succes în Paris. Se căsătorește cu o femeie franceză și se mută la Cardiff, Țara Galilor, unde afacerea sa prosperă. Când soția sa moare după nașterea celui de-al doilea copil, Harald se căsătorește cu o femeie norvegiană, Sophie Magdalena. Împreună, au încă cinci copii, inclusiv pe Roald. În ultimele trei luni ale fiecărei sarcini, Harald și Sophie fac "plimbări glorioase" în natură pentru a încuraja viitorul copil "să fie un iubitor al frumosului".

Când Roald are patru ani, sora sa moare de apendicită. Îndurerat, Harald contactează curând o boală fatală de pneumonie. Văduvă în Țara Galilor, cu cinci copii de crescut și un altul așteptat, Sophie decide să nu se întoarcă la familia ei din Norvegia. Harald își dorea ca copiii săi să meargă la școli britanice, iar Sophie hotărăște să îndeplinească dorința lui.

Recunoscând că cele mai multe amintiri dinainte de vârsta de șapte ani nu supraviețuiesc, Dahl își amintește doar o experiență remarcabilă de la vârsta de cinci ani: plimbări haotice pe un triciclu. După asta, el sare în 1924, când are opt ani și frecventează Școala Catedralei Llandaff. Acesta este anul în care el și câțiva prieteni răutăcioși pun în scenă "Marele Complot al Șoarecelui". Există un magazin de bomboane în oraș care îl fascinează pe Dahl și pe prietenii lui. Când au bani, se entuziasmează la achizițiile lor de bomboane și lemn dulce. Singurul neajuns al acestui magazin, altfel glorios, este comercianta, doamna Pratchett. Ursuză și cu o înfățișare murdară, ca și cum nu s-ar fi spălat niciodată, doamna Pratchett se răstește întotdeauna la băieți, făcându-se o țintă ușoară pentru farse. Când băieții găsesc un șoarece mort la școală, Dahl pune la cale un complot să-l strecoare în bomboane și să o sperie pe doamna Pratchett. Reușesc, dar doamna Pratchett îi reclamă pe făcătorii de farse directorului școlii, iar aceștia primesc o pedeapsă severă.

Familia lui Dahl își petrece vacanțele de vară în Norvegia, iar el prezintă schițe ale diferitelor lor aventuri acolo. După o călătorie de patru zile, familia ajunge la Oslo, la casa părinților Sophiei, pe care Dahl îi numește Bestemama și Bestepapa. Urmează o masă elaborată. În ziua următoare, familia pornește spre un hotel pe "Insula magică", unde se bucură de plimbări cu barca și explorări. Dahl își amintește o zi neplăcută în mod deosebit din aceste vacanțe: Mama îl duce la doctor și—fără avertisment sau anestezie—doctorul îi scoate amigdalele. Îndepărtarea amigdalelor fără anestezie era o practică obișnuită în acele vremuri.

An după an, familia Dahl se întorc pe insulă, inclusiv logodnicul celei mai mari surori. Atitudinea rece a tânărului cuplu îi deranjează pe toți, așa că Dahl pune la cale un plan să le spargă camera și să umple pipa logodnicului cu excremente de capră. Când acesta trage din pipă, se sufocă și scuipă, cauzându-i surorii mai mari o sperietură grozavă.

Dahl relatează mizeria pe care o îndură în anii săi la St. Peter's, o școală internat din Anglia. La vârsta de nouă ani, pleacă de acasă cu trusa și cutia cu provizii necesare, o mică ladă pe care băieții o folosesc pentru a-și ține obiectele personale la internat. El suferă de o nostalgie cumplită, un sentiment amplificat de cruzimea personalului. "Matroana" impune cu cruzime legea și ordinea pe coridorul dormitoarelor, precum și în infirmerie, și interzice orice zgomot după ora de culcare. Când un elev numit Tweedie o sfidează sforăind, ea îi picură fulgi de săpun în gura șuierătoare pentru a-i pedepsi insubordonarea. Apoi, căpitanul Hardcastle, profesorul de latină, profită de ocazie să-l reclame pe Dahl când acesta îi cere liniștit altui elev un penar în timpul lecției. Pentru această crimă, Dahl primește șase lovituri de bici pe fund.

Un beneficiu durabil al timpului lui Dahl la St. Peter's este obiceiul pe care îl dobândește acolo, acela de a trimite o scrisoare săptămânală mamei sale. El continuă să scrie aceste misive săptămânale timp de 32 de ani, până la moartea mamei sale.

Vacanța de Crăciun în sfârșit sosește, iar Dahl își amintește euforia sa la întoarcerea acasă. După două lecții de condus de jumătate de oră, sora vitregă a lui Dahl ia cu mândrie volanul noului lor automobil de familie. Când greșește un viraj și se îndreaptă spre un gard viu, Dahl trece prin parbriz, aproape tăindu-și nasul. Cu mult efort, ei se duc la doctor, care reușește să restaureze nasul, lucrând pe masa familiei.

De la vârsta de 13 până la 18 ani, Dahl frecventează Școala Publică Repton, unde disciplina severă pentru aparente abateri minore continuă, dar cu abuzuri adăugate din partea hărțuitorilor din clasele superioare. Anecdotele lui Dahl din acea perioadă includ și unele dezvoltări plăcute. Spre bucuria sa, fabrica de ciocolată Cadbury, aflată în apropiere, trimite mostre la școală pentru a obține feedback de la băieți. Profesorul de matematică, domnul Corker, luminează ziua elevilor săi renunțând la lecții în favoarea cuvintelor încrucișate și farselor. În plus, Dahl descoperă fotografia la Repton și se evidențiază în Eton Fives, un joc de handbal.

La 18 ani, Dahl alege să urmeze aventura în afara Angliei în loc să continue școala. El obține un loc de muncă la Shell Oil în Africa și se alătură Royal Air Force în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cartea se încheie cu relatarea lui Dahl despre suferirea unor răni grave atunci când avionul său se prăbușește în Africa de Nord.

Dahl continuă să-și reflecte autobiografia în "Going Solo" (1986). A murit în 1990. Publicată postum în 2008, "More About Boy" conține povești și scrisori suplimentare, împreună cu textul original al cărții "Din copilărie".