Rezumat la cartea Charlie și fabrica de ciocolată de Roald Dahl

Rezumat la cartea "Charlie și fabrica de ciocolată" de Roald Dahl în care este vorba despre aventurile incredibile ale lui Charlie Bucket, un băiat sărac și virtuos, care câștigă un loc în misterioasa fabrică de ciocolată a excentricului domn Willy Wonka. Oricare dintre cei cinci copii norocoși care găsesc biletele de aur ascunse în ciocolatele Wonka au ocazia să exploreze minunile fabricii. Pe parcursul călătoriei, personajele îndrăgesc sau se confruntă cu propriile lor slăbiciuni, iar finalul aduce surprize spectaculoase pentru Charlie și bunicul său Joe. Dahl oferă o poveste captivantă, plină de învățăminte morale și fantezie nelimitată.

Cartea "Charlie și fabrica de ciocolată tradusă și Fabrica de ciocolată a lui Charlie" (1964) este un roman de fantezie pentru copii scris de renumitul autor britanic Roald Dahl, cunoscut pentru imaginația sa stranie și minunată. Povestea urmărește viața lui Charlie Bucket, care câștigă o excursie într-o fabrică de ciocolată deținută de excentricul domn Willy Wonka. În anii care au urmat publicării, romanul a devenit un clasic și a dat naștere la două adaptări cinematografice majore, una avându-l în rolul lui Willy Wonka pe Gene Wilder (1971) și un remake cu Johnny Depp în același rol (2005). După succesul acestei cărți, autorul Roald Dahl a scris și o continuare, numită Charlie și Marele Ascensor de Sticlă.

Romanul sugerează că lăcomia și desfrânarea vor fi pedepsite, în timp ce bunătatea și răbdarea vor fi răsplătite. Protagonistul, Charlie Bucket, se dovedește a fi eroul poveștii, un copil care nu are absolut nimic, dar este, totuși, bun. Toți membrii familiei sale au grijă unul de celălalt și depășesc suferința prin puterea iubirii. Celelalte personaje care sunt copii provin din familii mai bogate, dar acest lucru nu i-a făcut mai buni sau mai iubitori.

Pe măsură ce fiecare copil își arată defectele de caracter, ei sunt supuși la pedepse neobișnuite menite să-i facă să devină oameni mai buni. Charlie este recompensat pentru smerenia sa, având privilegiul să dețină și să locuiască în fabrica magică a domnului Wonka.

Citește și
Rezumat Charlie și Marele Ascensor de Sticlă de Roald Dahl
Rezumat George și miraculosul său medicament de Roald Dahl
Rezumat lung Matilda, un roman de Roald Dahl
Rezumat Matilda de Roald Dahl
Rezumat la cartea Danny, campionul lumii de Roald Dahl
Rezumat Vrăjitoarele de Roald Dahl
Rezumat la cartea Din copilărie de Roald Dahl
Rezumat Domnul Fox, vulpoi fantastic de Roald Dahl
Rezumat James și piersica uriașă de Roald Dahl
Rezumat Marele Uriaș Prietenos de Roald Dahl



Rezumat la cartea Charlie și fabrica de ciocolată de Roald Dahl


Domnul Willy Wonka, excentricul proprietar al celei mai mari fabrici de ciocolată din lume, a decis să deschidă ușile fabricii sale pentru cinci copii norocoși și părinții lor. Pentru a alege cine va intra în fabrică, domnul Wonka inventează un plan de a ascunde cinci bilete de aur sub hârtia de ambalaj a faimoaselor sale ciocolate. Căutarea celor cinci bilete de aur este rapidă și furioasă. Augustus Gloop, un copil rotofei al cărui singur hobby-uri este mâncatul, dezvăluie primul bilet, pentru care orașul său îi organizează o paradă. Veruca Salt, o copilă insuportabilă, primește următorul bilet de la tatăl ei, care a angajat întreaga sa fabrică de curățat migdale pentru a dezveli ciocolatele până când găsesc un bilet. Violet Beauregarde descoperă al treilea bilet în timp ce face o pauză de la stabilirea unui record mondial în mestecatul de gumă. Al patrulea bilet merge la Mike Teavee, care, așa cum îi sugerează și numele, se preocupă doar de televizor.

Charlie Bucket, eroul neștiutor al cărții, sfidează toate probabilitățile în obținerea celui de-al cincilea și ultim bilet. Un băiat sărac dar virtuos, Charlie locuiește într-o casă mică cu părinții săi, domnul și doamna Bucket, și toți cei patru bunici ai săi. Bunicii împart singurul pat din casă, situat în singura cameră, iar Charlie și părinții săi dorm pe saltele pe podea. Charlie primește trei mese modeste pe zi, ceea ce este cu greu suficient pentru a hrăni un băiat în creștere. Ca rezultat, el este aproape bolnăvicios de slab. O dată pe an, de ziua lui, Charlie primește o bucată de ciocolată Wonka, pe care o savurează timp de multe luni. Situația familiei Bucket devine și mai disperată atunci când domnul Bucket își pierde slujba. Dar un noroc enorm se abate asupra lui Charlie atunci când observă un dolar zdrențuit îngropat în zăpadă. Decide să folosească o parte din bani pentru a-și cumpăra ceva ciocolată înainte de a-i preda restul mamei sale. După ce mănâncă prima bucată de ciocolată, Charlie decide să mai cumpere încă una și în ambalaj găsește cel de-al cincilea bilet de aur. Nu putea fi într-un moment mai potrivit: a doua zi este data stabilită de domnul Wonka pentru ca oaspeții să intre în fabrică.

Nici domnul, nici doamna Bucket nu îl pot însoți pe Charlie în fabrică. Domnul Bucket trebuie să caute de lucru pentru a aduce mâncare pe masă, iar doamna Bucket trebuie să aibă grijă de bunicii invalizi. În mod magic, cel mai în vârstă și iubit bunic al lui Charlie, bunicul Joe, sare din pat pentru prima dată în decenii. Descoperirea norocoasă a lui Charlie l-a transformat într-o ființă plină de energie și aproape copilăroasă. Bunicul Joe și Charlie pornesc în aventura lor.

În fabrică, Charlie și bunicul Joe se minunează de priveliștile, sunetele și în special mirosurile incredibile ale fabricii. În timp ce sunt recunoscători și respectuoși față de domnul Wonka și fabrica sa, ceilalți patru copii cedează propriilor lor defecte de caracter. Prin urmare, sunt ejectați din fabrică în moduri misterioase și dureroase. Augustus Gloop cade în râul de ciocolată fierbinte - încercând să bea - și este aspirat de una dintre numeroasele conducte. Veruca Salt este considerată o "nucă proastă" de către veverițele care judecă nucile și este aruncată afară cu gunoiul. Violet Beauregarde ia impulsiv o bucată experimentală de gumă și o mestecă până devine o afină uriașă. Ea este în consecință scoasă din fabrică. Cu speranța de a apărea pe televizorul său iubit, Mike Teavee se micșorează singur, iar tatăl său trebuie să-l ducă în buzunarul de la piept. În timpul fiasco-urilor fiecărui copil, domnul Wonka îi alungă pe părinți cu reacția sa nonșalantă față de presupusa moarte a copilului. Rămâne ferm în credința sa că totul se va rezolva la sfârșit.

După fiecare încercare a fiecărui copil, omuleții Oompa-Loompas bat tobe și cântă o melodie moralizatoare despre căderea copiilor lacomi și răsfățați. Când rămâne doar Charlie, Willy Wonka se întoarce spre el și îl felicită pentru câștigarea competiției. Întreaga zi a fost încă un concurs, iar premiul pentru acesta este întreaga fabrică de ciocolată, pe care Charlie tocmai a câștigat-o. Charlie, bunicul Joe și domnul Wonka intră în marele ascensor de sticlă, care sparge acoperișul fabricii și se prăbușește prin acoperișul casei lui Charlie, unde adună restul familiei Bucket.