Rezumat Semne bune de Neil Gaiman și Terry Pratchett

Rezumat la cartea "Semne bune" de Neil Gaiman și Terry Pratchett, în care este vorba despre îngerul Aziraphale și demonul Crowley, ce trec peste rivalitatea lor din Grădina Edenului pentru a împiedica Apocalipsa. Când Anticristul ajunge în mod accidental într-un sat englezesc, Adam Young, împreună cu prietenii săi și personaje supranaturale, se opun destinului, încercând să găsească o cale de a împiedica distrugerea totală. O poveste plină de umor, prietenie și provocări morale.

Citește și
Rezumat Pulbere de stele de Neil Gaiman
Rezumat Cartea cimitirului de Neil Gaiman
Rezumat Băieții lui Anansi de Neil Gaiman
Rezumat Zei americani de Neil Gaiman
Rezumat Oceanul de la capătul aleii de Neil Gaiman
Rezumat Nicăieri de Neil Gaiman
Rezumat Mitologie nordică de Neil Gaiman
Rezumat Noroc cu laptele de Neil Gaiman
Rezumat Coraline de Neil Gaiman
Rezumat scurt Odd și Uriașii de Chiciură de Neil Gaiman



Rezumat la cartea Semne bune de Neil Gaiman și Terry Pratchett


Îngerul Aziraphale și demonul Crowley - adversari încă de la Marea cădere din Grădina Edenului - au trăit pe Pământ și au încercat să îndrume cursul moral al omenirii. În acele milenii, ei s-au atașat de viața printre oameni și au dezvoltat o prietenie fragilă între ei. Într-o zi, Crowley primește o livrare de la doi colegi demoni: un coș cu pruncul Anticrist, care va obține puterile complete la vârsta de 11 ani și va declanșa Apocalipsa. Crowley este însărcinat să supravegheze plasarea lui la atașatul cultural american, Thaddeus Dowling. Din cauza unei confuzii de la spital, Anticristul, numit Adam, ajunge în familia Young din satul fictiv Lower Tadfield, Oxfordshire, Anglia.

Pe măsură ce Adam Young își sărbătorește a 11-a aniversare și Judecata de Apoi se apropie, alte personaje intră în narativă: Anathema Device, o nouă locuitoare a Lower Tadfield și descendentă a lui Agnes Nutter, o vrăjitoare din secolul al XVII-lea ale cărei profeții s-au dovedit până acum 100% exacte și pe care Anathema speră să o ajute să evite Apocalipsa; Witchfinder Shadwell și tânărul său discipol, Newton Pulsifer, care vânează vrăjitoare și tot ce ține de ocult în întreaga Anglie; Cei Patru Călăreți ai Apocalipsei - Moartea, Războiul, Foametea și Molima (redenumită Poluare) - care încep să provoace haos pe tot globul.

După o coliziune între mașina lui Crowley și bicicleta lui Anathema, Aziraphale intră în posesia cărții de profeții a lui Agnes. Interpretând semnele, el își dă seama că Sfârșitul este aproape și îl roagă pe Crowley să-l ajute să-l oprească. În cele din urmă, îl însărcinează pe Shadwell cu sarcina de a ucide Anticristul. Între timp, Adam devine prieten cu noua sa vecină Anathema, care îi deschide ochii asupra defrișărilor, schimbărilor climatice, dispariției speciilor și altor probleme de mediu urgente. Această cunoaștere, împreună cu inocența naturală a lui Adam și iubirea pentru prietenii săi, echilibrează balanța morala a lui Adam către bine.

În ziua de dinaintea Apocalipsei, semnele și prevestirile devin evidente: Atlantida se ridică din mare, orașele sunt cucerite de natură, stocuri masive de plutoniu dispar din reactoarele nucleare, iar autostrada M25 devine un traseu mortal a soarelui fierbinte care emite un cântec despre venirea Stăpânului Întunericului. Epicentrul acestei energii malefice este Lower Tadfield, iar toți actorii converg către Baza Aeriană Tadfield pentru confruntarea finală. Adam, acum conștient pe deplin de identitatea și puterile sale, se îndreaptă spre baza aeriană cu prietenii săi alături, jurând să oprească nebunia.

Adam și prietenii săi se confruntă cu Călăreții Apocalipsei și îi înfrâng cu artefacte magice făcute în casă. Chiar și Moartea, cel mai puternic dintre cei patru, pleacă înfrântă. În timp ce pare că Apocalipsa a fost evitată, Metatronul, purtătorul de cuvânt al lui Dumnezeu, și Beelzebub, omologul său, apar pe scenă, poruncindu-i lui Adam să se supună Destinului și să permită desfășurarea Bătăliei Finale. Adam refuză, imaginându-și o cale mai bună decât anihilarea totală. Aziraphale și Crowley, cu viețile în pericol pentru încercarea lor de subversiune a Planului Mare, argumentează că poate sfidarea lui Adam este o parte neașteptată a planului. Confuzi și fără replică, Metatronul și Beelzebub se întorc la stăpânii lor pentru instrucțiuni suplimentare, în timp ce armatele Cerului și Iadului se retrag. Totul pe Pământ revine la normal.

A doua zi dimineața, Adam, în necaz cu părinții săi pentru rolul său în neplăcerile din ziua anterioară, se joacă în curtea sa cu câinele său. Când prietenii săi pleacă să vadă un circ instalat în afara orașului, Adam creează și scapă printr-o gaură în gard, fugind prin câmpii cu câinele său și furând mere din pomul vecinului.