Rezumat Pulbere de stele de Neil Gaiman

Rezumat la romanul Pulbere de stele scris de Neil Gaiman despre un băiat pe nume Tristan care vrea să-i aducă iubitei lui o stea căzătoare. Când o găsește, își dă seama că steaua este o tânără pe nume Yvaine, de care într-un final se îndrăgostește.

Citește și
Rezumat Cartea cimitirului de Neil Gaiman
Rezumat Băieții lui Anansi de Neil Gaiman
Rezumat Zei americani de Neil Gaiman
Rezumat Semne bune de Neil Gaiman și Terry Pratchett
Rezumat Oceanul de la capătul aleii de Neil Gaiman
Rezumat Nicăieri de Neil Gaiman
Rezumat Odd și Uriașii de Chiciură de Neil Gaiman
Rezumat Noroc cu laptele de Neil Gaiman
Rezumat Coraline de Neil Gaiman
Rezumat Mitologie nordică de Neil Gaiman




Pulbere de stele de Neil Gaiman - Rezumat lung


La fiecare nouă ani, în satul Wall din Anglia rurală, are loc o piață de cealaltă parte a unui zid de piatră (după care este numit satul), care separă lumea Faerie de lumea noastră. La începutul erei victoriene, tânărul Dunstan Thorn o întâlnește la piață pe Una, o femeie zână înrobită de vrăjitoarea Semele. Dunstan cumpără de la ea un ghiocel din sticlă cu un sărut; și, mai târziu în acea noapte, face dragoste cu ea în pădure. Luni mai târziu, Dunstan primește un bebeluș într-un coș - pe fiul său și al lui Una numit Tristran.

Optsprezece ani mai târziu, Tristran este îndrăgostit de frumoasa Victoria Forester. În timp ce o ducea acasă într-o noapte, el vede o stea căzătoare aterizând în Faerie și jură să i-o aducă în dar. Victoria este de acord să-l răsplătească cu orice își dorește - inclusiv mâna ei în căsătorie - dacă reușește. Dunstan îi dă lui Tristran ghiocelul care îi permite să treacă de paznicii zidului, sugerând prin asta că are rădăcini de zână.

La castelul Stormhold, din Faerie, Lordul Stormhold, aflat pe moarte, aruncă colierul său de topaz pe fereastră și declară că primul dintre cei trei fii supraviețuitori ai săi - Primus, Tertius și Septimus - care îl va recupera va fi succesorul său. Colierul zboară în sus și lovește o stea de pe cer (aceeași stea pe care Tristran a promis că o va aduce Victoriei). Frații pleacă în căutarea colierului după moartea tatălui lor. Septimus îl otrăvește pe Tertius la un han. Între timp, Lilim, un trio de vrăjitoare vechi, află de steaua căzută și planifică să mănânce inima acesteia pentru a-și recăpăta tinerețea. Cea mai în vârstă dintre Lilim, regina vrăjitoare, este aleasă să găsească steaua și să consume resturile inimii celei mai recente stele.

Tristran întâlnește un bărbat mic și păros; acesta îi dă lui Tristran o cataramă de argint și o lumânare magică care permite în timp ce arde călătorii rapide pe distanțe mari. Tristran folosește lumânarea pentru a ajunge la stea, dar este surprins să descopere că aceasta este de fapt o tânără pe nume Yvaine. Hotărât să o ia pe Yvaine și să i-o ducă Victoriei, Tristran o leagă de el cu lanțul de argint; cu toate acestea, lumânarea se aprinde și se stinge înainte să poată să se întoarcă. Tristran și Yvaine călătoresc pe jos; cu toate acestea, Yvaine fuge pe un unicorn atunci când Tristran o dezleagă și pleacă în căutare de hrană. Între timp, vrăjitoarea-regină o întâlnește pe Semele; pe care o înșală și o determină să divulge scopul călătoriei sale. Înfuriată, vrăjitoarea-regină o blestemă pe Semele, împiedicând-o să vadă, să atingă sau să perceapă steaua.


După ce descoperă că Yvaine a dispărut, Tristran reușește să urce în căruța lui Primus. Vrăjitoarea-regină uneltește la un han să o prindă pe Yvaine, care se apropie. Yvaine ajunge la han, urmată curând de Tristran și Primus. Vrăjitoarea-regină încearcă să-l otrăvească pe Tristran, dar unicornul îl avertizează la timp. El se grăbește să se întoarcă la han în timp ce vrăjitoarea-regină îl ucide pe Primus. Tristran scapă cu Yvaine prin formarea unei lumânări improvizate din resturile lumânării magice. Puțin după aceea, Septimus ajunge și găsește corpul lui Primus. El pornește în căutarea vrăjitoarei-regină, pentru a-și îndeplini obligația de a-și răzbuna fratele ucis. Tristran și Yvaine rămân blocați pe un nor, la kilometrii distanță de Faerie, când lumânarea se stinge; dar sunt salvați de echipajul unei nave zburătoare. Deși Tristran exprimă faptul că nu mai intenționează să o forțeze pe Yvaine să-l însoțească, ea dezvăluie că, prin obiceiul speciei sale, deoarece i-a salvat viața, este totuși obligată să o facă.

La despărțirea de navă, Tristran și Yvaine se îndreaptă spre Wall. Acolo o întâlnesc pe Semele, care din cauza blestemului vrăjitoarei-regină nu o poate vedea pe Yvaine. Semele este de acord să îl transporte pe Tristran până la destinație, iar el obține o promisiune că va ajunge nevătămat. Dar asta nu o împiedică pe Semele să folosească ghiocelul pentru a-l transforma într-un șoarece de câmp pentru durata călătoriei. Între timp, Yvaine călătorește în aceeași caravană a Semelei, fără ca vrăjitoarea să știe. Între timp, Septimus plănuiește atacul asupra vrăjitoarei-regină, dar este ucis de aceasta.


La piață, Tristran o lasă pe Yvaine și trece înapoi în Wall pentru a se întâlni cu Victoria. Între timp, Yvaine își dă seama că s-a îndrăgostit de Tristran, dar află că dacă trece zidul și părăsește lumea vrăjită, se va transforma într-o bucată de piatră. Victoria îi spune dezamăgită lui Tristran că este deja logodită cu Robert Monday și că nu a crezut că el va merge într-adevăr la capătul căutării sale, dar este dispusă să îi țină promisiunea și să se căsătorească cu el. Tristran, nevrând să o forțeze pe Victoria să se căsătorească cu el, îi reamintește că nu căsătoria era promisiunea, ci să îi ofere orice își dorește. El spune că își dorește ca Victoria să se căsătorească cu dragostea ei, Monday.

Tristran se întoarce mai târziu la Yvaine în piață. Ea este încântată să afle că Victoria se va căsători cu altcineva și că Tristran îi împărtășește iubirea. Între timp, Una este eliberată; sclavia ei se termină atunci când luna își pierde copilul (Yvaine). Una îi caută pe Tristran și Yvaine și se prezintă ca mama lui Tristran și fiica cea mare a ultimului Lord de Stormhold. Ca atare, Tristran este în mod legitim ultimul moștenitor bărbat al Stormhold-ului, iar Yvaine îi oferă pandantivul pe care îl poartă. Yvaine este abordată de vrăjitoarea-regină, ale cărei tinereți s-au terminat și este acum mai în vârstă ca niciodată. Yvaine, care nu mai este speriată, explică că inima ei nu mai poate fi cucerită deoarece i-a fost dăruită lui Tristran.

Una se întoarce la Stormhold să domnească în locul fiului ei, în timp ce Tristran și Yvaine călătoresc prin Faerie. Mulți ani mai târziu, Tristran și Yvaine se întorc în cele din urmă la Stormhold, iar Tristran preia conducerea. Când Tristran îmbătrânește și moare, Yvaine continuă să domnească ca stăpân nemuritor al Stormhold-ului.