Rezumat Mitologie nordică de Neil Gaiman

Rezumat la cartea "Mitologie nordică" de Neil Gaiman, în care este vorba despre intrigile zeilor și luptele epice ce definesc universul mitologic nordic. Gaiman reînvie povești antice într-un stil captivant, prezentând evenimente precum creația lumii, aventurile lui Thor și Odin, dar și tragedii cum ar fi moartea lui Balder și sosirea Ragnarok-ului. Personaje precum Loki, zeul șarlatan, și Frey, care își găsește dragostea, aduc complexitate și profunzime mitologiei. Într-o narare plină de farmec, Gaiman explorează teme de sacrificiu, trădare și renaștere, conturând un tablou vibrant al miturilor nordice pentru cititorii contemporani.

Citește și
Rezumat Pulbere de stele de Neil Gaiman
Rezumat Cartea cimitirului de Neil Gaiman
Rezumat Băieții lui Anansi de Neil Gaiman
Rezumat Zei americani de Neil Gaiman
Rezumat Semne bune de Neil Gaiman și Terry Pratchett
Rezumat Oceanul de la capătul aleii de Neil Gaiman
Rezumat Nicăieri de Neil Gaiman
Rezumat Noroc cu laptele de Neil Gaiman
Rezumat Coraline de Neil Gaiman
Rezumat scurt Odd și Uriașii de Chiciură de Neil Gaiman



Rezumat la cartea Mitologie nordică de Neil Gaiman


Mitologia nordică este o colecție de povestiri scurte publicată în 2017 de autorul britanic Neil Gaiman. Povestirile sunt reinterpretări ale unor povești din mitologia nordică antică, prezentate în cea mai mare parte retrospectiv de un narator anonim. Prin adresări frecvente către public, nararea evocă tradiția orală a poveștirilor.

La început, nu era nimic altceva decât întuneric și foc până la crearea celor nouă lumi. Odin și frații săi creează alte ființe; Odin, tatăl tuturor, le dă suflare de viață. Cele nouă lumi sunt unite de copacul lumii, Yggdrasil. Printre aceste lumi se află Asgard, lumea zeilor, Midgard, lumea muritorilor, Muspell, lumea flăcărilor, și Jotunheim, lumea uriașilor. În Jotunheim, Odin își sacrifică ochiul pentru a bea din fântâna cunoștințelor lui Mimir.

Loki, zeul șarlatan, îi taie părul soției lui Thor - cel mai puternic dintre zei. Pentru a potoli mânia lui Thor, Loki îi păcălește pe pitici să fabrice comori pentru zei. Printre aceste comori se află sulița Gungnir a lui Odin, și ciocanul Mjolnir a lui Thor - cea mai puternică armă din Asgard.

Loki fuge de trei ori și de fiecare dată are un copil cu giganta Angrboda. Fiica sa Hel devine stăpâna lumii de jos. Copilul său Jormungundr devine șarpele Midgard, care va crește pentru a încercui lumea și a-l ucide pe Thor în timpul Ragnarok-ului. Fiul său Fenrir, un lup uriaș, este păcălit și legat de Odin, deoarece Odin a avut viziuni cu privire la Fenrir în timpul sfârșitului timpurilor. Fenrir jură răzbunare împotriva lui Aesir.

Kvasir, cel mai înțelept dintre zei, se naște din amestecul de salivă a lui Aesir și Vanir. Este păcălit de doi elfi, ucis și transformat în miere. Această miere este originea tuturor poeziilor din lume. Odin fură mierea de la uriașul Suttung.

Thor, Loki și Thialfi - sluga muritoare a lui Thor, care poate alerga mai repede decât oricine - călătoresc în țara uriașilor. Cel mai mare uriaș pe care îl întâlnesc, Skrymir, sugerează călătoria către Utgardaloki, un rege uriaș. Utgardaloki îi provoacă pe cei trei călători la diverse concursuri, care se dovedesc a fi iluzii. Loki poate mânca aproape la fel de repede ca un foc ce consumă materia. Thialfi poate alerga aproape la fel de repede precum călătorește gândirea. Thor poate secătui oceanul și se poate ține tare în lupta împotriva bătrâneții.

Frey are tot ce și-ar putea dori, dar simte că lipsește ceva. Se strecoară în fortăreața lui Odin și se așează pe tronul acestuia. De acolo, o vede și se îndrăgostește de frumoasa Gerd. Trimite slujitorul său să o aducă, iar cei doi se căsătoresc curând. Îi dă slujitorului său sabia magică ca plată; acest lucru duce la moartea lui în Ragnarok.

Pentru a obține un cazan suficient de mare pentru a prepara hidromel pentru zei, Thor îl vizitează pe uriașul mării, Hymir, tatăl vitreg al zeului războiului, Tyr. Thor și Hymir merg la pescuit. În timp ce Hymir prinde balene, Thor prinde și aproape trage la mal șarpele Midgard.

Balder, fiul lui Thor și Frigg, este cel mai iubit dintre zei. Pentru a evita o profeție care pare să indice că va muri, Frigg face ca totul - cu excepția vârfului de brad - să dea un jurământ că nu îl va răni. Loki îi dă lui Hod, fratele orb al lui Balder, o săgeată de brad de aruncat. Aceasta îl ucide pe Balder.

Zeii îl capturează pe Loki și pe fiii săi. Ei îl fac pe fiul său Vali să îl ucidă pe celălalt fiu, Narfi. Folosesc intestinele lui Narfi pentru a-l lega pe Loki de o piatră într-o peșteră. Un șarpe și un vânt sunt deasupra lui în stalactite; de atunci și până la Ragnarok, șarpele picură otravă în fața lui Loki. Soția sa, Sigyn, colectează otrava pe măsură ce picură, pentru a-i feri soțul de agonie..

Ragnarok va fi semnalat de o iarnă care nu se termină niciodată. Fenrir, devenit incredibil de mare și puternic, va scăpa de legături, așa cum va face și tatăl său, Loki. Șarpele Midgard va inunda lumea și va otrăvi oceanul. Loki se va duce în Hel și va ridica o armată a morților ignobili. Heimdall, zeul paznic, va suna alarma. Odin va ridica o armată a războinicilor din Valhalla și va conduce zeii în bătălie.

Frey va cădea în fața lui Surtr din lumea focului. Thor va cădea, otrăvit după ce a ucis Jormungundr. Odin va fi înghițit de Fenrir și răzbunat de fiul său, Vidar. Loki și Heimdall vor cădea în bătălie împreună. Totul va fi redus la cenușă, cu excepția lui Yggdrasil și a celor care se refugiază în crengile sale. Cei câțiva Aesir supraviețuitori - împreună cu Balder, întors din morți - vor alcătui panteonul Idavoll; lumea va începe din nou.