Rezumat Oceanul de la capătul aleii de Neil Gaiman

Rezumat la cartea "Oceanul de la capătul aleii" de Neil Gaiman, în care este vorba despre un narator care, întorcându-se în orașul copilăriei pentru o înmormântare, reamintește evenimente extraordinare petrecute la o fermă misterioasă. Alături de Lettie Hempstock, o fată cu puteri magice, el se confruntă cu amenințări supranaturale, inclusiv păsări flămânde. Într-o luptă cosmică, Lettie se sacrifică pentru a-l salva pe narator, dezvăluind ulterior că ea, împreună cu familia sa, sunt forme ale aceleiași entități.

Citește și
Rezumat Pulbere de stele de Neil Gaiman
Rezumat Cartea cimitirului de Neil Gaiman
Rezumat Băieții lui Anansi de Neil Gaiman
Rezumat Zei americani de Neil Gaiman
Rezumat Semne bune de Neil Gaiman și Terry Pratchett
Rezumat Nicăieri de Neil Gaiman
Rezumat Mitologie nordică de Neil Gaiman
Rezumat Noroc cu laptele de Neil Gaiman
Rezumat Coraline de Neil Gaiman
Rezumat scurt Odd și Uriașii de Chiciură de Neil Gaiman



Rezumat la cartea Oceanul de la capătul aleii de Neil Gaiman


Naratorul merge în orașul în care a crescut pentru a participa la o înmormântare. Vizitează o veche fermă și stă lângă un iaz în spatele casei țărănești, unde își amintește de o serie de incidente extraordinare care au avut loc acolo când avea șapte ani.

Ca băiat tânăr, naratorul trăiește cu părinții și sora lui într-o casă respectabilă de pe o stradă neasfaltată. În vechea casă de la capătul drumului locuiesc Hempstocks: o fată de 11 ani, Lettie; mama ei, Ginnie Hempstock; și bunica ei, Old Mrs. Hempstock. Ferma furnizează lapte distribuitorilor locali. Pe proprietate se află un iaz pe care Lettie îl numește ocean: ea susține că, pentru a ajunge la fermă când era bebeluș, a călătorit prin imensitatea sa.

Părinții naratorului îi închiriază camera unui miner de opaluri, care fură mașina familiei și moare sinucigându-se pe bancheta din spate a acesteia. Ginnie știe cumva ce a scris omul în scrisoarea de adio: a risipit toți banii săi și ai clienților săi la jocuri de noroc, și speră că îl vor ierta.

Într-o dimineață, naratorul se trezește sufocându-se cu o monedă. Sora lui îl acuză că a aruncat cu monede în ea. Lettie spune că moartea minerului de opaluri a eliberat o anumită putere care încearcă să plătească oamenilor datoria, dar o face prost. Naratorul și Lettie merg prin fermă până când intră într-un univers alternativ, unde găsesc o ființă mare făcută din țesătură fluturândă: ea cauzează problemele financiare în lumea umană. Lettie rostește o incantație magică care leagă creatura în locul ei astfel încât să nu mai poată interveni. În timpul confruntării, naratorul scapă scurt mâna protectoare a lui Lettie și o creatură asemănătoare unui vierme ajunge în piciorul său. Acasă, reușește să scoată viermele, dar o bucată rămâne înfiptă în el.

În ziua următoare, mama naratorului, care a obținut un loc de muncă ca optometrist, îl prezintă pe el și pe sora lui noii lor îngrijitoare de zi, Ursula Monkton. Pare amabilă, dar naratorul are un sentiment rău în legătură cu ea. Fuge să-i spună lui Lettie, dar Ursula îl întâlnește în drumul său și, când aleargă spre casă, ea este deja înăuntru, unde îi promite că nu va putea să scape de ea. Încearcă să sune la Hempstocks, dar vocea Ursulei controlează telefonul, iar când vrea să vorbească cu tatăl său despre ea, îl împiedică să o facă. Își dă seama că ea este creatura din țesătură, care a scăpat din lumea ei și a invadat lumea lui prin viermele din piciorul său.

În ziua următoare, tatăl naratorului se întoarce devreme acasă. Mama lui este plecată până seara târziu, iar tatăl și Ursula petrec timp flirtând. La cină, băiatul refuză să mănânce ce gătește Ursula și declară că ea nu este un om, ci un monstru. Tatăl băiatului încearcă să-l facă să-și ceară scuze, dar el refuză, aleargă la etaj și se închide în baie. Tatăl său sparge ușa, îl prinde, umple cada cu apă rece și încearcă să-l înece. Băiatul apucă cravata tatălui său și se trage în sus; tatăl său renunță și îl trimite în camera lui.

Tatăl naratorului și Ursula îl închid, dar el scapă. Afară, prin fereastră, își vede tatăl și pe Ursula îmbrățișându-se. Aleargă prin noaptea ploioasă spre casa lui Lettie. Ursula îl ajunge din urmă și, plutind deasupra lui, îl batjocorește, spunându-i că nu are nicio șansă împotriva ei. Lettie sosește, face atmosfera să strălucească puternic, iar strălucirea o aruncă pe Ursula departe în noapte.

Lettie îl duce pe narrator în casa ei, unde familia ei îi oferă o baie, o cămașă de noapte uscată și o cină delicioasă. Bunica lui Lettie îndepărtează bucata rămasă de gaură de vierme din piciorul băiatului și o pune într-un borcan. Părinții naratorului apar, căutându-l, dar Old Mrs. Hempstock șterge amintirile rele din mintea lor, iar Ginnie îi convinge că au lăsat băiatul să rămână peste noapte.

A doua zi, naratorul și Lettie se întorc acasă la el, unde aceasta folosește jucării magice pentru a o închide pe Ursula pe proprietate. Lettie o roagă pe Ursula să folosească gaura de vierme pentru a pleca înainte să vină păsările umbrelor flămânde. Ursula încearcă, dar o bucată de gaură de vierme este blocată în inima băiatului. Păsările flămânde se aruncă din cer și o devorează pe Ursula; apoi, vor să-l consume și pe băiat. Lettie îl așează într-un cerc magic pe proprietate și îi spune să nu iasă. Păsările flămânde încearcă să-l facă să iasă, dar el refuză curajos la toate încercările lor.

Lettie se întoarce cu o găleată de apă din iazul ei. Naratorul intră în găleată, cade într-un ocean adânc, înțelege într-o clipă toate secretele universului și vede că Lettie este o ființă alcătuită din foi ondulate de catifea și lumină de lumânare. Iese la suprafață și constată că stă în picioare în apa până la genunchi. Lettie îl ajută să iasă, dar deja este complet uscat.

Lettie, Ginnie și naratorul ies în întuneric pentru a se confrunta cu păsările flămânde. Acestea se adună chiar în afara domeniului magic al fermei și insistă că nu pot pleca până când băiatul și bucata de gaură de vierme blocată în inima lui nu sunt consumați. Amenințând că vor mânca universul dacă nu primesc ce vor, ele consumă un copac și o vulpe, apoi zboară sus și încep să devoreze stelele din cer. Băiatul nu poate suporta să fie cauza sfârșitului tuturor lucrurilor; el își eliberează mâna din mâna lui Lettie și aleargă printr-un câmp, oferindu-se drept sacrificiu. Lettie îl doboară și îl protejează în timp ce păsările flămânde o atacă pentru a ajunge la el.

Old Mrs. Hempstock apare sub forma unei femei înalte și regale, care cere păsărilor flămânde să cedeze sau le distruge pe toate. Păsările flămânde înlocuiesc stelele, vulpea și copacul și pleacă. Lettie, grav rănită, pare aproape moartă. Grupul o duce la iaz, care se transformă într-un ocean și o absoarbe.

Decenii mai târziu, naratorul își încheie amintirile. Old Mrs. Hempstock și Ginnie apar; explică că Lettie dorea să-l vadă la iaz pentru a vedea cum se descurcă. Află că Lettie nu l-a salvat de păsările flămânde: l-au omorât, dar ea l-a dus la iaz și l-a readus la viață. Își dă seama că Lettie, Ginnie și Old Mrs. Hempstock sunt aceeași ființă în forme diferite.

Naratorul îi mulțumește lui Old Mrs. Hempstock și pleacă. Pe măsură ce pleacă, uită de iaz, de casa de la fermă și de aventurile sale acolo.