Rezumat Zei americani de Neil Gaiman

Rezumat la cartea "Zei americani" de Neil Gaiman în care este vorba despre o călătorie epică a lui Shadow, un fost deținut, în lumea zeilor vechi și noi. Într-o confruntare finală la Rock City, adevărul despre identitatea zeilor și sacrificiul este revelat. În paralel, în orașul Lakeside, Shadow descoperă întunericul ascuns sub prosperitatea aparentă, devenind martorul unui joc sinistru cu viețile copiilor. O concluzie remarcabilă dezvăluie legăturile profunde dintre zei și omenire.

Citește și
Rezumat Pulbere de stele de Neil Gaiman
Rezumat Cartea cimitirului de Neil Gaiman
Rezumat Băieții lui Anansi de Neil Gaiman
Rezumat Semne bune de Neil Gaiman și Terry Pratchett
Rezumat Oceanul de la capătul aleii de Neil Gaiman
Rezumat Nicăieri de Neil Gaiman
Rezumat Odd și Uriașii de Chiciură de Neil Gaiman
Rezumat Noroc cu laptele de Neil Gaiman
Rezumat Coraline de Neil Gaiman
Rezumat Mitologie nordică de Neil Gaiman



Rezumat la cartea Zei americani de Neil Gaiman


Shadow este un fost deținut eliberat din închisoare cu trei zile înainte de termen, când soția sa Laura moare într-un accident de mașină. Shadow este distrus de moartea ei și întristat să afle că a murit alături de cel mai bun prieten al său, Robbie, cu care avea o aventură. El acceptă un job ca paznic pentru un escroc misterios, domnul Wednesday, și călătorește cu el prin Statele Unite, vizitând cunoștințele lui Wednesday. Shadow întâlnește un spiriduș numit Mad Sweeney, care îi dă lui Shadow o monedă de aur magică după ce acesta îl învinge într-o luptă. Ulterior, Shadow aruncă moneda în groapa soției sale la înmormântare, readucând-o din morți ca un cadavru semi-viu. Shadow îl întâlnește pe Czernobog și pe Surorile Zorya. Una dintre surori îi dă lui Shadow o monedă de argint, provenind de la Moon, care îl va proteja. Shadow află că Wednesday este o incarnație a lui Odin Tatăl Suprem și că recrutează manifestări americane ale Vechilor Zei, a căror putere a scăzut odată cu diminuarea numărului de credincioși, pentru a participa la o bătălie împotriva Noilor Zei Americani – manifestări ale vieții moderne și tehnologiei (ceea ce majoritatea americanilor acum o venerau în mod inadvertent), cum ar fi Internetul, media și mijloacele moderne de transport. Shadow întâlnește mulți dintre aliații lui Wednesday, printre care domnul Nancy (Anansi), Easter (Ēostre), Whiskey Jack (Wisakedjak) și John Chapman (Johnny Appleseed).

Noii Zei îl răpesc pe Shadow (utilizând un grup de agenți cu aspect sumbru numiți Spooks, conduși de misteriosul domn World), dar Laura îl salvează, ucigând mai mulți Spooks în proces. Wednesday îi spune lui Shadow să se ascundă cu domnul Ibis (Thoth) și domnul Jacquel (Anubis), care conduc o casă funerară în Cairo, Illinois. Sweeney apare și îl roagă pe Shadow să-i dea înapoi moneda, deoarece i-a dat din greșeală moneda care îi ținea întregul noroc și puterea. Shadow recunoaște că nu mai are moneda, iar Sweeney moare lamentându-se că odinioară era rege doar pentru a muri astfel. Trupul său este îngrijit de Ibis și Jacquel, care plâng pierderea încă unui Vechi Zeu. Pe drumul spre comunitatea Lakeside din Wisconsin, Shadow ia cu mașina o tânără pe nume Samantha Black Crow și o lasă la ea acasă. Odată ajuns în Lakeside, Shadow se ascunde sub aliasul "Mike Ainsel" și petrece timp cu mai mulți locuitori din Lakeside, inclusiv bătrânul Hinzelmann, șeful de poliție Chad Mulligan și reporterul local Marguerite Olsen, care duc vieți simple dar fericite și prospere. Hinzelmann explică tradiția din Lakeside de a pleca cu o mașină pe gheață și a paria când va cădea prin ea. Periodic, Wednesday îl duce pe Shadow în misiuni pentru a se întâlni cu alți zei. Sunt urmăriți tot timpul de Spooks, în special de domnul Town, care îl acuză pe Shadow de moartea prietenilor săi. Când o adolescentă din Lakeside dispare, Shadow îi ajută pe ceilalți locuitori să o caute, dar nu o găsesc. Shadow află de la un alt adolescent din oraș că copiii și adolescenții dispar adesea din Lakeside. Shadow se întâlnește întâmplător cu văduva lui Sam și Robbie. Este arestat curând de Chad pentru încălcarea eliberării sale condiționate, dar reușește să scape cu ajutorul lui Czernobog și al domnului Nancy.

Zeii Noi încearcă să facă pace cu Wednesday, dar îl ucid la întâlnire. Acest act este văzut de Vechii Zei și îi mobilizează adunându-se să-și înfrunte dușmanii în lupta de la Rock City. În timp ce recuperează corpul lui Wednesday, Shadow este surprins să descopere că vechiul său coleg de celulă și mentor, Low Key Lyesmith, lucrează ca șofer pentru Zeii Noi. Shadow este legat de contractul său cu Wednesday să vegheze reînviind timpul în care Odin a atârnat de un "Arbore al Lumii" înțepat de o suliță timp de nouă zile. În aceste nouă zile, el este vizitat de Horus, care a devenit nebun din cauza trăirii a prea mult timp ca șoim. Shadow moare și ajunge în țara morților, unde este judecat de Anubis. Umbra află că el este fiul lui Wednesday (Odin), conceput în cadrul planurilor divinității. În acest timp, domnul Town ajunge la Arborele Lumii, cu ordin de domnul World să taie o ramură din el.

Horus o găsește pe Easter și o convinge să-l aducă pe Shadow înapoi la viață. Shadow își dă seama că domnul World este de fapt Low Key (Loki) Lyesmith și că Odin și Loki au fost parteneri la o "escrocherie în doi". Ei au orchestrat nașterea lui Shadow, întâlnirea lui Loki deghizat în închisoare și chiar moartea Laurei. Loki aranjase asasinarea lui Odin, transformând astfel bătălia dintre Zeii Noi și cei Vechi într-un sacrificiu pentru Odin, restabilind puterea acestuia, în timp ce îi permitea și lui Loki să se hrănească cu haosul luptei.

Laura alege să călătorească cu autostopul la Rock City și îl întâlnește pe domnul Town, care nu își dă seama cine este ea, și convin să călătorească împreună. În timpul călătoriei lor, Laura află cine este domnul Town și, odată ajunși la destinație, îl ucide și ia ramura pe care acesta a luat-o de la Arborele Lumii. Apoi se întâlnește cu Loki și reușește să-l înjunghie cu ramura Arborelui Lumii, care se transformă într-o suliță în timpul înjunghierii.

Shadow ajunge la Rock City și se confruntă cu Loki, acum grav rănit, și cu fantoma lui Odin, care își dezvăluie planurile. Shadow călătorește la locul bătăliei și explică că ambele tabere nu au nimic de câștigat și totul de pierdut, cu Odin și Loki ca singurii câștigători adevărați. Shadow le spune că Statele Unite nu sunt un loc potrivit pentru Zei și le recomandă să se întoarcă în țările lor originale. Zeii pleacă, Loki moare, iar fantoma lui Odin se estompează. Laura îl roagă pe Shadow să-i ia moneda, ceea ce el face, iar ea moare în cele din urmă.

După ce se odihnește cu domnul Nancy, Shadow își amintește de un vis în care zeul hindus Ganesha i-a spus să "se uite în portbagaj". Se întoarce în Lakeside și merge pe gheața subțire spre mașina care se odihnește acolo. Deschide portbagajul mașinii și găsește trupul adolescentei dispărute înăuntru. Cade prin gheață și, captiv sub aceasta, vede mașini din iernile trecute așezate pe fundul lacului. Fiecare dintre ele are, probabil, un cadavru de copil închis înăuntru. Shadow este salvat de Hinzelmann, care îl duce la casa lui și îl tratează de hipotermie. Shadow realizează că Hinzelmann este un zeu și este, de asemenea, responsabil pentru răpirea și moartea copiilor. Hinzelmann explică că, cu regret, trebuie să ia un copil ca sacrificiu în fiecare an în schimbul prosperității orașului. Locuitorii orașului nu sunt conștienți de acest lucru și de controlul lui Hinzelmann asupra orașului în timp ce încearcă să sacrifice copii cărora nimeni nu le va simți lipsa. Shadow se gândește să-l ucidă pe Hinzelmann, dar constată că nu poate, deoarece Hinzelmann i-a salvat viața. Cu toate acestea, Chad Mulligan aude conversația și îl împușcă pe Hinzelmann, ucigându-l. Shadow și Chad pleacă, cu Chad simțindu-se vinovat până la punctul sinuciderii. Shadow concluzionează că acesta este un sistem de siguranță creat de Hinzelmann, astfel încât oricine l-ar ucide să moară curând după aceea. Folosind magie, Shadow îi ia lui Chad amintirea de a auzi conversația dintre el și Hinzelmann și uciderea acestuia. El îl părăsește pe Chad și orașul Lakeside, înțelegând că prosperitatea orașului va dispărea probabil fără protecția lui Hinzelmann.

În Islanda, Shadow întâlnește o altă incarnație a lui Odin (creată de credința coloniștilor originali din Islanda), care este mult mai aproape de Odin-ul mitologiei decât Wednesday. Shadow îl acuză pe Odin de acțiunile lui Wednesday, dar Odin ripostează: "Da, el era eu. Dar eu nu sunt el". Indică faptul că Wednesday era partea lui care a mers cu adepții săi când au călătorit în lumea nouă și s-a corupt pe măsură ce a fost uitat treptat. Shadow îi dă lui Odin ochiul de sticlă al lui Wednesday, pe care Odin îl pune într-o pungă de piele ca suvenir. Shadow efectuează un truc simplu cu monede, care îl încântă pe Odin și care îi cere să repete performanța. Apoi, Shadow realizează o mică piesă de magie reală, scoțând o monedă de aur de nicăieri, așa cum a făcut Mad Sweeney când s-au întâlnit pentru prima dată, înainte de a se îndepărta de zeu și de a ieși în lume.