Rezumat Cartea cimitirului de Neil Gaiman

Rezumat la romanul "Cartea cimitirului" de Neil Gaiman, în care este vorba despre aventurile lui Bod, un băiat crescut într-un cimitir de fantome după ce familia sa a fost ucisă. Confruntat cu pericolele vieții de dincolo de porțile cimitirului, Bod intervine într-un conflict școlar și descoperă o conspirație veche legată de asasinarea familiei sale. Prietenia cu Scarlett și lupta împotriva unui asasin reîntors aduc momente dramatice, iar Bod, acum în vârstă de 15 ani, trebuie să părăsească lumea sa de fantome și să se îndrepte spre viitorul incert al lumii celor vii.

Citește și
Rezumat Pulbere de stele de Neil Gaiman
Rezumat Băieții lui Anansi de Neil Gaiman
Rezumat Zei americani de Neil Gaiman
Rezumat Semne bune de Neil Gaiman și Terry Pratchett
Rezumat Oceanul de la capătul aleii de Neil Gaiman
Rezumat Nicăieri de Neil Gaiman
Rezumat Odd și Uriașii de Chiciură de Neil Gaiman
Rezumat Noroc cu laptele de Neil Gaiman
Rezumat Coraline de Neil Gaiman
Rezumat Mitologie nordică de Neil Gaiman



Rezumat la romanul Cartea cimitirului de Neil Gaiman


Un asasin numit "Jack" intră într-o casă noaptea și folosește un cuțit pentru a ucide un bărbat, soția și fiica lor. Caută al patrulea membru al familiei, un copil mic, dar băiețelul s-a rătăcit în noapte. Băiatul ajunge într-un cimitir de pe vârful unei coline, unde fantoma unei femei decedate de mult timp, doamna Owens, îl întâmpină. Fantomele familiei ucise apar și o roagă să-l protejeze pe băiat de asasin, care a venit pe urma micuțului până în cimitir. Doamna Owens și soțul ei sunt de acord să aibă grijă de băiețel. O persoană înaltă, misterioasă și umbroasă, numită Silas, îl întâlnește pe Jack și îl face să uite că l-a văzut pe băiat în cimitir. Asasinul se îndepărtează.

Fantomele țin o întâlnire în grup; Familia Owens se oferă să fie părinții băiatului, iar Silas se oferă să fie tutorele lui. Este o cerere neobișnuită, iar dezbaterea continuă ore întregi până când Lady on the Grey, o zeiță fantomatică călare pe cal, sosește și sugerează să practice caritatea. Locuitorii cimitirului sunt de acord imediat cu ideea că comunitatea lor îl va proteja și îl va crește pe băiat. Îl numesc "Nobody "Bod" Owens".

Silas, care poate călători dincolo de cimitir, aduce mâncare, cărți și jucării pentru Bod, iar alte fantome îl învață ce știu despre viață. Când are aproape cinci ani, o întâlnește pe Scarlett Perkins, o fată care vizitează cimitirul parc cu mama ei în zilele însorite. Scarlett și Bod devin prieteni și se joacă în cimitir.

Cei doi copii vizitează cripta adâncă subterană a Omului Indigo, cea mai veche cameră de înmormântare de acolo, unde sunete și imagini îi amenință, dar își dau seama că lucrurile înspăimântătoare sunt protecții, ca niște sperietori într-un câmp. Voci șoptite spun că sunt Sleer, gardieni care așteaptă întoarcerea stăpânului lor. Când Bod și Scarlett se întorc la suprafață, descoperă că poliția o căuta pe ea. Nu mult timp după aceea, părinții ei găsesc de lucru în Scoția, iar ea vizitează cimitirul pentru ultima oară pentru a-și lua rămas bun de la Bod.

Silas trebuie să plece pentru o perioadă, și aduce băiatului un tutore înlocuitor, doamna Lupescu cu părul gri. Ea îl hrănește cu salate ciudate pe care el le urăște și îl învață lucruri de niciun interes, cum ar fi cum să strige după ajutor în zeci de limbi.

Deznădăjduit, adoarme lângă un mormânt vechi, dar este trezit de trei ghuli care îl invită să li se alăture pentru o masă delicioasă în lumea lor de origine. El acceptă, și aceștia îl prind și îl duc prin poarta ghul din mormânt într-o țară dezolantă sub un soare roșu închis și luni uriașe. Bod își dă seama că l-au răpit și plănuiesc să-l facă unul dintre ei. Înalt deasupra lor zboară creaturi cu aripi de piele, night-gaunts, iar Bod își amintește cum să ceară ajutor în limba lor. Ghuli urcă o scară pe stâncă spre orașul lor natal Ghulheim, cu Bod prins într-un rucsac de ghul de la coada liniei. Un monstru asemănător unui câine sare pe scări. Ghearele sale rup rucsacul și Bod se prăbușește peste margine, dar este salvat de un night-gaunt. Câinele este doamna Lupescu în adevărata ei formă ca Hound of God. Ea îl recuperează pe Bod și îl aduce înapoi în cimitir.

Când are opt ani, Bod se strecoară în Potter's Field, chiar dincolo de gardul cimitirului. Urcă într-un copac, dar cade și o fantomă adolescentă îi vindecă cumva piciorul rănit; ea este o vrăjitoare, Liza Hempstock, a cărei trup zace înmormântat în apropiere. Liza îl roagă pe Bod să-i găsească o piatră funerară, și el acceptă. Recuperează un broșă cu rubin din cripta Omului Indigo, împrumută niște haine vechi din cămara grădinarului și merge în oraș să vândă broșa și să cumpere o piatră funerară.

La un magazin de antichități, el arată broșa proprietarului, domnul Bolger, care ia obiectul și închide băiatul într-un depozit. Apelează la partenerul său, domnul Hustings, care se grăbește să examineze broșa. Bolger declară că trebuie să existe mai multe acolo unde băiatul a găsit-o, și îi spune lui Hustings că băiatul ar putea fi și persoana căutată de un anumit Jack. Liza apare în depozit, unde îi conferă lui Bod abilitatea spectrală de a dispărea. Bărbații deschid ușa, nu îl găsesc pe băiat, încep să se certe pentru broșă și își dau unul altuia pumni.

Bod fură un glob de hârtie, scapă din depozit, colectează broșa - Liza insistă să ia și cartea de vizită pe care Bolger a primit-o de la Jack - și se întoarce în cimitir, unde îi dă lui Silas cartea de vizită și îi spune ce s-a întâmplat. Domnul Owens îl pedepsește cu o bătaie. Bod returnează broșa în cripta Omului Indigo, își scrie inițialele pe globul de hârtie și îl pune pe mormântul lui Liza. Ea îi mulțumește.

Într-o noapte de iarnă, când are zece ani, Bod observă că toate fantomele sunt neliniștite și cântă o melodie despre "Macabray". A doua zi, iedera cimitirului înflorește, iar autoritățile locale colectează florile. În acea noapte, o muzică ciudată scoate locuitorii orașului afară, care primesc fiecare o floare și încep să danseze în piața orașului. Fantomele cimitirului, împreună cu Lady on the Grey, apar și dansează cu oamenii vii. Bod dansează, extatic, până când este epuizat. La miezul nopții, fantomele dispar, iar oamenii se întorc la casele lor. A doua zi, nimeni din cimitir nu vrea să vorbească despre asta; Silas explică că unele lucruri ar trebui să rămână nespuse.

La o sală de bal a unui hotel, 100 de bărbați se întâlnesc într-o Convocare. În timp ce secretarul grupului descrie activitatea lor caritabilă din ultimul an, un membru îl mustră pe Jack pentru că a permis băiatului să scape de la încercarea de asasinat începută acum zece ani. Jack răspunde că are noi piste și le va urma curând.

Când are unsprezece ani, Bod îi spune lui Silas că vrea să meargă la școală pentru a învăța mai mult decât îi pot preda fantomele cimitirului. El arată că poate bântui și dispărea și nu are frică de asasinul care pândește dincolo de porți. Silas cedează, iar Bod se înscrie la o școală locală. Acolo, devine prea obișnuit pentru a fi memorat și se bucură să citească cărți din bibliotecile școlii.

Un băiat mare, Nick, și o fată slabă, Mo, lucrează împreună pentru a fura bani de prânz de la alți elevi. Bod intervine, iar copiii victime încep să sfideze răufăcătorii. Mo îl face pe Bod să fie arestat pe baza unor acuzații false, dar Silas îl salvează. Bod bântuie visele lui Nick și ziua lui Mo, dar el și Silas sunt de acord să găsească alte modalități, în afară de școală, pentru ca Bod să învețe despre lumea exterioară.

Scarlett, acum în vârstă de 15 ani, și mama ei se întorc în oraș din Scoția. Ea reînnoiește prietenia cu Bod, care îi explică despre uciderea familiei sale și creșterea sa ciudată. La cimitir, ea devine prietenă cu un domn amabil numit domnul Frost de la societatea istorică locală. Îl întreabă cum să facă cercetări despre familia lui Bod; el acceptă să investigheze, apoi se oferă să îi raporteze rezultatele ei și lui Bod. Când îl vizitează, încearcă să-l omoare pe băiat - el este asasinul original - dar Bod și Scarlett scapă în cimitir, urmăriți de Frost și alți patru bărbați din Convocare.

Bod o ascunde pe Scarlett în cripta Omului Indigo. El păcălește un urmăritor să cadă într-un mormânt deschis și adânc, apoi merge la cripta porții ghul și se confruntă cu trei urmăritori, care îi spun că sunt oamenii Jack, un grup antic dedicat extragerii magiei din moartea oamenilor pe care îi ucid. O veche profeție vorbește despre un băiat care va rătăci între viață și moarte și, când va crește, va distruge oamenii Jack. Prin urmare, ei trebuie să-l ucidă. Bod deschide poarta ghul, iar toți cei trei oameni Jack cad în lumea cealaltă.

Ultimul Jack rămas, domnul Frost, descoperă locul unde se află Scarlett, o găsește în cripta Indigo și o ia captivă. Bod sosește și îi spune gardianului Sleer că stăpânul lor a sosit. Sleer, un șarpe uriaș cu trei capete, apare, se înfășoară în jurul lui Jack și îl trage în interiorul zidului de piatră. Deasupra solului, Scarlett îl acuză pe Bod că a folosit-o ca momeală pentru a-l prinde pe Jack Frost și spune că și Bod este un monstru.

Silas, tocmai întors acasă de pe frontul de peste mări, o duce pe Scarlett acasă, îi șterge amintirile despre Bod și o convinge pe mama ei să se întoarcă cu Scarlett în Scoția. Silas îi spune lui Bod că doamna Lupescu a murit în lupta împotriva oamenilor Jack de peste mări.

Acum în vârstă de 15 ani, Bod vede din ce în ce mai puține fantome și nu mai poate aluneca prin morminte solide pentru a-i vizita. Silas îi dă lui Bod o valiză și bani, explicând că Bod trebuie să părăsească cimitirul și să își caute viitorul în lumea celor vii. Liza îi dă un sărut de adio, iar mama sa adoptivă, doamna Owens, îi oferă un adio plin de lacrimi. Bod pășește pe stradă și coboară dealul, spre o lume plină de oameni.