Rezumat Băieții lui Anansi de Neil Gaiman

Rezumat la cartea "Băieții lui Anansi" de Neil Gaiman, în care este vorba despre viața lui Charles "Fat Charlie" Nancy din Londra. După moartea tatălui său, descoperă că acesta era zeul păianjen Anansi. Întâlnindu-și fratele, Spider, descoperă un acord cu zei răzbunători și o poveste fascinantă despre putere, înșelăciune și magie. Încercările de a-și recâștiga iubirea pierdută, Rosie, îl duc pe Fat Charlie la Începutul Lumii și în confruntări cu zeii nemulțumiți. În final, se dezvăluie că puterea de a modela realitatea îi aparține lui Fat Charlie, iar povestea se desfășoară într-un spectacol complex și captivant al miturilor și trădărilor.

Citește și
Rezumat Pulbere de stele de Neil Gaiman
Rezumat Cartea cimitirului de Neil Gaiman
Rezumat Zei americani de Neil Gaiman
Rezumat Semne bune de Neil Gaiman și Terry Pratchett
Rezumat Oceanul de la capătul aleii de Neil Gaiman
Rezumat Nicăieri de Neil Gaiman
Rezumat Odd și Uriașii de Chiciură de Neil Gaiman
Rezumat Noroc cu laptele de Neil Gaiman
Rezumat Coraline de Neil Gaiman
Rezumat Mitologie nordică de Neil Gaiman



Rezumat la cartea Băieții lui Anansi de Neil Gaiman


Charles "Fat Charlie" Nancy trăiește în Londra. Are un loc de muncă bun și o logodnică, Rosie Noah, dar Fat Charlie este timid și ezitant. Află că tatăl său, domnul Nancy, a murit în Florida. Relația dintre Fat Charlie și domnul Nancy nu a fost întotdeauna cea mai bună - tatăl lui Fat Charlie îi juca des farse fiului său sensibil. El este cel care i-a dat lui Fat Charlie porecla. Fat Charlie nici măcar nu este gras - dar când domnul Nancy a început să-l numească "Fat Charlie", cumva porecla i-a rămas.

La înmormântare, prietena de familie Callyanne Higgler îi spune lui Fat Charlie un secret: Tatăl său era de fapt Anansi, zeul țesător păianjen din Africa de Vest. Ea îi mai spune că are un frate. Acel frate, spune ea, este cel care a moștenit toate puterile tatălui lor. Ea îi spune că dacă vrea să-l întâlnească pe fratele său, trebuie să întrebe un păianjen. Fat Charlie nu o crede, dar într-o noapte vorbește beat cu un păianjen despre fratele său.

A doua zi dimineață, fratele său apare. Înalt, șarmant și frumos, el este cunoscut sub numele de "Spider". El își arată puterile când Fat Charlie îi spune că tatăl lor este mort: trece printr-un cadru cu o fotografie a casei lor de copil pentru a confirma adevărul.

Spider îi sugerează lui Fat Charlie să i se alăture pentru o noapte în care să-și uite necazurile legate de moartea tatălui lor. Spider se dovedește irezistibil, poate chiar magic, fermecându-și ușor femeile în timp ce Fat Charlie privește. Totul în viață pare să-i vină ușor lui Spider.

A doua zi, un Fat Charlie mahmur se trezește cu o femeie, o polițistă numită Daisy, în patul său. Ea îi explică atent că nu au dormit împreună; ea este acolo doar să se asigure că el este bine. Se ridică și se întâlnește cu mama lui Rosie care îi face o vizită. Fat Charlie încearcă să o prezinte pe Daisy drept verișoara sa. Rosie îl crede, dar doamna Noah nu.

Fat Charlie se trezește foarte târziu pentru serviciu, dar Spider s-a deghizat în fratele său și a mers la muncă în locul lui. Descoperă că șeful lui Fat Charlie, Grahame Coats, a furat de la clienți ani de zile. După serviciu, încă deghizat în Fat Charlie, Spider o scoate pe Rosie în oraș. Ea crede că este un Fat Charlie nou și îmbunătățit. Deși Rosie i-a spus lui Fat Charlie că intenționează să rămână virgină până la căsătorie, ea se culcă cu Spider.

Spider îi spune lui Grahame Coats că știe despre furt. A doua zi, Fat Charlie se prezintă la serviciu și Grahame Coats îi spune să-și ia concediu. Grahame Coats începe să falsifice documente financiare care îl vor acuza pe Fat Charlie de crimele sale.

Acum că Fat Charlie a pierdut-o pe Rosie în favoarea lui Spider, se întoarce în Florida. Îi cere ajutor doamnei Higgler, dar ea îi spune că vecina lor, doamna Dunwiddy, ar fi mai potrivită pentru a cere ajutor. Aceștia îl trimit pe Fat Charlie la Începutul Lumii să ceară ajutor de la alți zei. Ceilalți zei, toți înșelați într-un fel sau altul de Anansi la un moment dat, îi poartă ranchiună. Tiger îl urăște în mod deosebit pe Anansi, deoarece Anansi deține toate poveștile din lume, ceea ce înseamnă că controlează natura lumii. Tiger, un prădător, vrea să dețină poveștile și să facă lumea să semene mai mult cu o lume de tigri.

Fat Charlie face un acord cu Bird: Ea îl va scăpa de Spider dacă îi dă linia sângelui lui Anansi. Înapoi în Anglia, Spider îi spune lui Rosie cine este cu adevărat și că Fat Charlie știa despre înșelăciune. Șocată de vești, ea anulează nunta. Când se întoarce acasă, o mulțumită doamnă Noah sugerează să meargă împreună într-o croazieră pentru a o ajuta să treacă peste despărțire.

Când Charlie se întoarce în Anglia, este arestat pentru delapidare. Daisy este una dintre ofițerii care îl interoghează, dar crede că este nevinovat. Între timp, Grahame Coats se întâlnește cu o clientă, Maeve Livingstone, care își dă seama că i-a furat bani din conturi. Când îi spune ce știe, el o ucide și îi ascunde cadavrul în biroul său. Fantoma lui Maeve începe să bântuie clădirea.

Flamingo-urile îl atacă pe Spider, iar el își dă seama că Fat Charlie i-a făcut ceva lui și norocului său. El îl eliberează pe Fat Charlie magic din închisoare, dar oriunde merg, păsările îi atacă. Fat Charlie recunoaște înțelegerea pe care a făcut-o cu Bird. Spider îl întoarce pe Fat Charlie în închisoare, astfel încât să fie în siguranță de păsări acolo. Fat Charlie îi spune lui Daisy despre camera ascunsă în biroul lui Grahame Coats, unde este ascuns cadavrul lui Maeve. Poliția găsește corpul ei, dar nu îl poate condamna pe Grahame Coats pentru că acesta a fugit deja în Saint Andrews, în Caraibe.

Bird îl aduce pe Spider la Tiger, care îl închide. Spider modelează un mic păianjen din lut și îl roagă să găsească ajutor. Rosie și doamna Noah se întâlnesc cu Grahame Coats în Caraibe, iar el le închide în pivnița casei sale de vacanță.

Charlie se întoarce în Florida, în căutarea doamnei Higgler. Aceasta a plecat în vacanță în Saint Andrews, dar el află altceva de la vechii prieteni ai tatălui său: când Fat Charlie era copil, doamna Dunwiddy era supărată pe el pentru că a rupt accidental una dintre posesiunile ei. Ca pedeapsă, l-a despărțit în mod magic în două. Partea sa bună a devenit Fat Charlie, iar partea sa rea a devenit Spider.

Fat Charlie o găsește pe doamna Higgler, care îl trimite înapoi la Începutul Lumii. El anulează înțelegerea cu Bird. Tiger încearcă să-l ucidă pe Spider, dar toți păianjenii pe care i-a chemat Spider în ajutor îl protejează și el scapă.

Tiger posedă trupul lui Grahame Coats, care a avut întotdeauna o personalitate asemănătoare cu cea a unui tigru. El încearcă să o ucidă pe Rosie și pe doamna Noah, dar posesia lui Grahame Coats îl face vulnerabil la alte spirite, iar fantoma lui Maeve îl ucide. Fat Charlie descoperă că are și el o parte din puterea tatălui său: poate să schimbe realitatea prin cântec. El narează o poveste lungă despre tot ce s-a întâmplat, umilindu-l pe Tiger, care se retrage în peștera sa. Spider prăbușește intrarea peșterii lui Tiger, iar Fat Charlie schimbă realitatea pentru a sigila peștera permanent, capturându-l pe Tiger înăuntru.

Fat Charlie și Spider rămân două persoane separate. Spider se căsătorește cu Rosie și deschide un restaurant, în timp ce Fat Charlie (acum doar "Charlie") se căsătorește și are un fiu cu Daisy și devine cântăreț.