Rezumat Nicăieri de Neil Gaiman

Rezumat la cartea "Nicăieri" de Neil Gaiman, în care este vorba despre aventurile lui Richard Mayhew în Subteranele Londrei. După ce salvează o femeie misterioasă numită Door, el se alătură ei și lui Marquis într-o misiune periculoasă. Călătoria îi poartă prin piețe plutitoare, întâlniri cu îngeri și confruntări cu creaturi magice. Într-o luptă împotriva unui înger trădător, Door dezvăluie o cheie falsă și salvează Subteranele Londrei. Întors în lumea de deasupra, Richard își redescoperă viața, dar simte că ceva lipsește. Împreună cu Marquis, cei doi se pierd într-o altă lume.

Citește și
Rezumat Pulbere de stele de Neil Gaiman
Rezumat Cartea cimitirului de Neil Gaiman
Rezumat Băieții lui Anansi de Neil Gaiman
Rezumat Zei americani de Neil Gaiman
Rezumat Semne bune de Neil Gaiman și Terry Pratchett
Rezumat Oceanul de la capătul aleii de Neil Gaiman
Rezumat Mitologie nordică de Neil Gaiman
Rezumat Noroc cu laptele de Neil Gaiman
Rezumat Coraline de Neil Gaiman
Rezumat scurt Odd și Uriașii de Chiciură de Neil Gaiman



Rezumat la cartea Nicăieri de Neil Gaiman


Romanul începe cu un prolog: Richard Mayhew se pregătește să se mute din Scoția în Londra, Anglia. În seara de dinainte de plecare, o femeie în vârstă îi citește viitorul și îl avertizează cu privire la uși.

Ani mai târziu, el trăiește și lucrează în Londra și este logodit cu o femeie hotărâtă numită Jessica, care crede că Richard ar trebui să încerce întotdeauna să fie cea mai bună versiune posibilă a lui însuși. Richard pare mulțumit să lase viața să se întâmple, urmând orice indicații pe care Jessica i le dă fără să pună întrebări.

Într-o noapte, în drum spre cină cu șeful lui Jessica, domnul Stockton, Richard și Jessica dau peste o fată rănită care pare să fi apărut de nicăieri. Richard este hotărât să o ajute, așa că renunță la cină, ceea ce o determină pe Jessica să încheie logodna pentru că este furioasă că el ar alege o străină în loc să păstreze aparențele.

Richard o duce pe fată acasă, unde adoarme înainte să poată afla ce i s-a întâmplat. A doua zi, el află că fata se numește Door și fuge de doi bărbați, domnul Croup și domnul Vandemar. Door provine din Subteranele Londrei, o societate magică care există atât alături, cât și sub lumea pe care o știe Richard, adică Londra de deasupra. Ea are puterea de a crea uși care duc către orice destinație - această putere a condus-o către Richard - și este singurul membru supraviețuitor al familiei ei recent ucise, toți având această putere. Ea îl roagă pe Richard să-l găsească pe Marquis de Carabas, un șarlatan misterios care se ocupă cu favoruri, astfel încât ea să poată afla cine a fost responsabil pentru masacru, deși știe că Croup și Vandemar au comis fapta.

După ce-l găsește pe Marquis și face un ocol pentru a-l întâlni pe un om numit Old Bailey, Richard și Door își iau rămas-bun. Cu toate acestea, când Richard încearcă să se întoarcă la viața sa obișnuită în următoarea zi de luni, ceva tulburător se întâmplă: nimeni nu îl poate vedea, iar cei câțiva care îl văd par să-l uite instantaneu după ce interacționează cu el. Richard descoperă că, din cauza implicării sale cu Door, viața sa în Londra de deasupra nu mai există. Un bărbat fără adăpost conectat la Subteranele Londrei îl duce pe Richard la un grup de oameni care se închină șobolanilor; ei sunt de acord să-l ducă pe Richard la Piața Flotantă, către care știe că Door și Marquis se îndreaptă. Este însoțit de o închinătoare tânără a șobolanilor numită Anaesthesia, deși ea nu supraviețuiește călătoriei.

Odată ajunși la piață, Richard se reunește cu Door și cu Marquis, care tocmai au angajat o femeie numită Hunter să fie bodyguardul lui Door. Ei îi spun că nu există nicio modalitate de a-și recupera viața, dar el li se alătură în misiunea lor de a descoperi cine a ucis familia lui Door, sperând că vor găsi cumva o soluție. Ei cer ajutorul unui înger numit Islington, care le spune să găsească o cheie magică protejată de călugări și care va duce la răspunsurile pe care le caută Door. Când Door, Richard și Hunter ajung la locul cheii - Marquis plecând devreme din grup - fiecare trebuie să treacă printr-un test înainte de a o putea recupera. Majoritatea oamenilor care ajung la al treilea test, pe care îl face Richard, mor, așa că călugării sunt surprinși când el iese nevătămat și obține cheia. Între timp, Marquis se întâlnește cu Croup și Vandemar pentru a aduna informații, deși asta înseamnă că este ucis în proces.

După ce obțin cheia, trio-ul participă la o altă Piață Flotantă, unde o femeie misterioasă se oferă să-i conducă înapoi la Islington. Pe măsură ce coboară o scară lungă și șerpuitoare, se întâlnesc din nou cu Marquis, care a fost readus la viață de Old Bailey. Croup și Vandemar apar, dezvăluind că Hunter i-a trădat pe toți pentru a obține o armă care să omoare o Bestie mare pe care o vânează. Se dezvăluie și identitatea angajatorului lui Croup și Vandemar: au fost angajați de către Islington. Croup și Vandemar o capturează pe Door și o conduc la Islington; Richard o urmărește, împreună cu Marquis și Hunter. Ultimul trio se confruntă cu Bestia; deși o ucid, Hunter moare.

Odată ce toată lumea ajunge acasă la Islington, ei află că îngerul este închis pentru că a provocat scufundarea orașului Atlantis sub mare, iar cheia pe care a obținut-o Richard îl va elibera. El îi ceruse tatălui lui Door să-i aducă cheia, iar când acesta a refuzat, Islington îi omorâse familia, lăsând-o pe Door în viață pentru a o manipula să-l ajute. El vrea să folosească puterile ei pentru a obține reîntoarcerea în Rai, sperând să-l răstoarne pe Dumnezeu.

Dar Door îl înșeală pe Islington. Fără ca cineva să știe, ea făcuse o cheie falsă; când deschide ușa închisorii lui Islington cu ea, îl trimite pe el, Croup și Vandemar într-un vortex negru. Richard este onorat pentru curajul său în Subteranele Londrei, și pentru că el este stăpânul cheii, își poate restaura viața în Londra de deasupra. Odată întors acasă, descoperă că viața sa este chiar îmbunătățită; are un apartament mai frumos și este promovat la locul de muncă. Cu toate acestea, descoperă că nu este mulțumit cu viața sa acum, deoarece a experimentat aventurile din Subteranele Londrei. La sfârșitul cărții, el se reconectează cu Marquis, iar cei doi dispar printr-o ușă.