Rezumat Umanii de Matt Haig

Rezumat la cartea "Umanii" de Matt Haig, în care este vorba despre un extraterestru numit Andrew, trimis pe Pământ pentru a îndeplini o misiune aparent simplă. Cu toate acestea, pe măsură ce începe să trăiască viața umană sub identitatea profesorului Andrew Martin, lucrurile iau o întorsătură neașteptată. Descoperă căldura familiei și puterea iubirii, ceea ce îl determină să renunțe la misiunea sa. Însă, adaptarea la viața umană nu este ușoară, iar el se confruntă cu obstacole neașteptate. În cele din urmă, ajunge să se îndrăgostească de o femeie numită Isobel, dar situația se complică și mai mult atunci când alți extratereștri sunt trimiși să îl elimine. Cu inima împărțită, Andrew trebuie să aleagă între lumea umană pe care o iubește și misiunea sa inițială.

Citește și
Rezumat scurt Pădurea Umbrelor de Matt Haig
Rezumat Cum să oprești timpul de Matt Haig
Rezumat Biblioteca de la Miezul Nopții de Matt Haig



Rezumat la cartea Umanii de Matt Haig


Umanii începe ca un raport științific referitor la observațiile unui extraterestru pe planeta Pământ. Naratorul recunoaște aprehensiunea planetei sale natale cu privire la faptul că ființele umane sunt periculoase și impulsive, dar încurajează cititorul să aibă o minte deschisă în timp ce își relatează povestea. Naratorul este trimis pe Pământ să preia forma recent decedatului Andrew Martin, un prolific profesor de matematică la Universitatea Cambridge. Profesorul Martin a rezolvat ipoteza Riemann, confirmând astfel posibilitatea existenței vieții extraterestre și potențialul pentru progresul uman.

Când naratorul ajunge ca Andrew, este complet dezbrăcat și nu știe nimic despre Pământ în afară de prejudecățile împotriva lăcomiei umane pe care le-a învățat pe planeta sa natală. Misiunea sa pe Pământ este de a șterge toate urmele acestei ipoteze Riemann. El bâjbâie prin oraș în căutarea casei lui Andrew Martin și este arestat de autorități în campusul universității pentru expunere publică. Andrew este instituționalizat din motive de sănătate mentală și este dezgustat de aspectul ființelor umane din jurul său. El găsește hrana care i se oferă repulsivă și este dezgustat de oameni și de lumea lor irațională, nestructurată și tehnic nu prea complexă. După ce este eliberat din spital, șterge dovezi ale ipotezei Riemann de pe computerul lui Andrew Martin și îl ucide pe mentorul său, cu care Andrew Martin discutase soluția sa. Următorul său pas este să-l elimine pe fiul lui Andrew, Gulliver.

Pe măsură ce Andrew își așteaptă momentul potrivit pentru a-l elimina pe Gulliver și pe mama lui Isobel, el începe să descopere confortul pe Pământ. El este fascinat de muzică, impresionat de poezie, inspirat de o nouă prietenie cu câinele familiei, Newton, și încântat de gustul untului de arahide. Începe să se bucure de viața sa ca om. Pe măsură ce devine mai confortabil pe Pământ, dezvoltă sentimente iraționale pentru familia și prietenii lui Andrew Martin. Planeta sa natală îl avertizează să rămână concentrat și să nu fie sedus de influența periculoasă a oamenilor. Misiunea lui începe să îi apese pe inimă, iar emoțiile umane îl sperie, dar îl și excită. În curând, se găsește îndrăgostit de Isobel. Isobel și Gulliver sunt înspăimântați de schimbarea din tatăl și soțul lor. Un bărbat care fusese neatent și obsedat de muncă și de reputația sa timp de decenii îi copleșește acum brusc cu afecțiune și sfaturi.

În cele din urmă, Andrew decide că nu poate continua cu restul misiunii sale. Încearcă să își convingă semenii că Isobel și Gulliver nu știu suficient pentru a prezenta un pericol, dar aceștia insistă să își ducă misiunea la bun sfârșit. Andrew decide să devină complet uman, lăsând în urmă puterile sale extraterestre incredibile. Pe Pământ, el a descoperit căldura unei familii și puterea iubirii, și nu vrea să renunțe la acestea.

Când Andrew devine un om, durerile și necazurile vieții umane complică experiența sa pe Pământ. Pe măsură ce învață să se adapteze la codurile și normele sociale, își face griji că planeta sa natală a trimis un alt extraterestru pentru a-i elimina pe Gulliver și Isobel. Cu toate acestea, lucrurile merg bine pentru Andrew o vreme. Repară relația cu fiul său deprimat și-și reînvie relația cu soția. Cu toate acestea, când Andrew face dragoste cu o studentă (fără să realizeze ce înseamnă infidelitatea și monogamia), el distruge noua viață pe care a creat-o cu familia lui Martin. După ce prietenul său Ari este ucis, Andrew știe cu siguranță că un alt extraterestru a sosit pentru a-i îndeplini misiunea. Când noul extraterestru, Johnathan, încearcă să-l omoare pe Gulliver, Andrew intervine și ucide un membru al propriei sale specii. Isobel și Gulliver privesc în confuzie și groază. Știind că este imposibil ca ființele umane să accepte povestea sa, el părăsește familia și își creează o viață solitară pentru el însuși în California. În timp ce se automedichează cu alcool, călătorii și natură, Andrew continuă să suspine după iubirea pe care a împărtășit-o cu Isobel. Se întoarce în Anglia pentru a susține o prelegere și hotărăște să riște în căutarea fericirii și să își caute iertarea și acceptarea din partea lui Isobel.